Hogyan kezelik a női idolok a menstruációt? II. rész - KÉrdekesség

2020. aug. 18.

Hogyan kezelik a női idolok a menstruációt? II. rész

Minden bizonnyal sok rajongót foglalkoztat, hogy Koreában a női idolok hogyan oldják meg a piros betűs napokat, hiszen nekik valamivel nehezebb a dolguk, mint az átlag embereknek. Egyrészt ott vannak a koncertek, a műsorokban való szereplések, amikor rövidnadrágban, miniszoknyákban lépnek fel, és valljuk be, a legtöbben ezalatt az időszak alatt nem szeretünk ilyenekben flangálni. Másrészt ott vannak a kellemetlen görcsök, fájdalmak, ami szintén sokunkat kínoz. A női idolok között is biztosan előfordul, aki nehezebben éli meg ezeket a napokat, mégis rá vannak kényszerülve, hogy a színpadon, a kamerák előtt mindig vidámak legyenek, és mosolyogjanak. Sajnos sok helyen még most is tabunak számít ez a téma, az emberek keveset beszélnek róla, pedig valójában ez egy nagyon fontos dolog. Éppen ezért – és mert amúgy személyes téma is – nem sok információ van arról, hogyan oldják meg ezt a problémát a női hírességek. Belemerültem hát a témába és jó sok kutakodás után azért belefutottam pár cikkbe, amiket lefordítottam, plusz mivel különböző fórumon a rajongók is beszélgettek erről, ezért tőlük is hoztam pár gondolatot. 
Még 2017-ben, a ’We like Zines’ nevű showműsorban a PRISTIN tagjai és Heechul beszélgettek arról, hogy milyen nehézségbe ütköznek a havi baj miatt. Heechul megkérte a lányokat, hogy mondjanak egy dolgot, ami a női idoloknak problémát okoz, amire azt válaszolták, hogy ez olyan „dolog”, ami minden hónapban megtörténik. Heechul először azt hitte, hogy a havi fizetési ellenőrzésre gondolnak, de aztán hamar rájött, hogy a menstruációra értették. Siyeon azt mondta, hogy ez az időszak óriási kellemetlenséggel jár, és hogy szerinte szükséges erről beszélni. Heechul egyetértett velük, és megosztotta a gondolatait erről: 
„Mivel sok női hírességhez közel állok, ezért nyíltan beszélnek nekem erről az időszakról, és hogy ez mennyire kellemetlen számukra. Néhányan azt mondták, hogy ilyenkor meg akarnak halni és ezt bizonyos mértékben megértem. A hírességeknek fárasztó a menetrendje, és a menstruáció még inkább kimerítheti őket, de így is tovább kell folytatni. Emellett ott vannak az ezzel járó hangulatingadozások is, de idolként boldogan és mosolyogva kell elviselni mindezt.Ez valóban nehéz a női hírességeknek. Persze egy átlagos nőnek (mármint aki nem híresség – szerk.) is ugyanolyan nehéz, és néha előfordul, hogy ez depresszióhoz vezet.” 
Crayon Pop tagja, Way a saját Youtube csatornáján elmondta, hogy ő maga fogamzásgátlót használ, ha hosszabb ideig tartó munkára kerül sor, mivel neki szokott fájdalma lenni és az kényelmetlen a számára. Továbbá hozzátette, hogy sok más koreai híresség használ fogamzásgátló tablettát, ha fontos ütemtervük van. (A teljes videó ITT tekinthető meg, de ezzel a témával kapcsolatosan csak annyit mondott, amennyit fentebb lefordítottam.)
A Blady lánycsapat volt tagja, Tina jelenleg Youtuber (Soobeanie névvel van fent), aki sokat szokott mesélni az idol életről az Idol Insider videóiban. Az egyik ilyenben ki is tért a menstruációra, a ruhákra, a tablettákra, a gyakorlásokra, hogy hogyan élik meg ezeket a női hírességek. Maga a videó 13 perces és angol nyelven van, megpróbáltam kiszedni belőle a leglényegesebb dolgokat, de ha a teljes videót ti is meg akarjátok nézni, akkor az ITT érhető el.Arra a kérdésre, hogy hogyan birkóznak meg az idolok ezzel az időszakkal, Tina azt mondta: 

„Amikor az idoloknak gyakorolniuk vagy táncolniuk kell, és éppen megvan nekik, akkor ez egy kicsit kellemetlen,hiszen ilyenkor általában az embernek a sok aktív tevékenység kényelmetlen. Többnyire nem akarunk mozogni és egész nap az ágyban fetrengenénk és Netflixet néznénk. Nekem szerencsére nem volt problémám, de sok lányt ismertem, akinek igen. Mivel nagyon sokat kellett gyakorolni és dolgozni, ezért ez nagyon stresszes a testnek. Ilyenkor sokan Advil-t vagy valamilyen fájdalomcsillapítót szedtek be a fájdalmak, a görcsök vagy másmilyen tünetek csökkentésére."

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a ruhákkal fellépéskor a menstruációjuk alatt, a következőket válaszolta: „Igazából ez egy olyan dolog, amire szívesen emlékszem vissza, mert ezzel kapcsolatosan történt egy incidens. Egyszer az összes tagnak fehér nadrágot kellett viselnie, mert ez a felszerelésünk része volt. Amikor realizáltam, hogy épp havi bajos vagyok, csak annyit tudtam, mondani, hogy „úristen, én ezt nem tudom viselni”. Teljesen kiakadtam. Egy ilyen esetben megpróbálod a legjobbat kihozni, hogy ne történjen valami nagy baj. Nagyon kellemetlen, amikor nincs opció arra, hogy másik ruhát vegyél fel. De ha nem vagytok összeöltözve a többi taggal, ha mindenkinek más a ruházata, akkor, ha előre jelzed a stylistodnak ezt a problémát, adni fog neked valami másik ruhát. A legtöbb stylist általában lány, tehát megértő és megváltoztatja a ruhádat. Szóval, ha előre szólsz, akkor gond nélkül megoldódik, de ha már megy a zenei műsor, akkor nincs mit tenni. Kicsit kellemetlen tud lenni, amikor a többi tagot folyamatosan meg kell kérned, hogy ellenőrizzék le, nem áztál-e át.” Tina hozzátette, hogy az is nehéz, hogy a managerek és staffosok legtöbbje férfi, és függetlenül attól, hogy megértőek, ha megkérdezik, mi a baj, kellemetlen elmondani, hogy azért van éppen rossz kedvük vagy hangulatuk, mert menstruálnak. A tablettákkal kapcsolatosan azt mondta, hogy a cégek nem kényszerítenek senkit a szedésükre, ez mindenkinek a saját döntése. 

„A probléma az, hogy ez egy stresszes munkakörnyezet, és idolnak lenni is nagyon stresszes, és ezért néha elmarad a menstruációjuk. Nem azt mondom, hogy ez mindenkinél így van, mert valakinél teljesen normális, de nagyon sok idolnál fordul elő, és ez nem egészséges. Mindez köszönhető a súlyos diétáknak, a stressznek és a munkakörülményeknek, amikor is nem úgy használod a testedet, ahogy kéne. Volt olyan csapattársam, akinek körülbelül fél évig nem jött meg, és nem tudta, mit tegyen, ezért elküldtem a kórházba.” Arra a kérdésre, hogy megváltozott-e a teste valamilyen téren, azt felelte: „Személy szerint egyre több tünetet kezdtem el tapasztalni magamon, amikor idol voltam. Egyre többet görcsöltem, pedig előtte soha nem volt ilyen. Nagyon sokat stresszeltem és nagy nyomás alatt voltam, a testem is nagyon fáradt volt. Úgy éreztem, hogy ezek a tünetek egyre súlyosbodnak, és arra gondoltam, hogy a testem nagyon nincs jól. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok nő van így ezzel, és nem csak az idolok.” Tina a videó végén arról beszélt, hogy szerinte Koreában a nők majdnem 95%-a betétet használ. A tamponok és egyéb menstruációs csészék a koreaiak számára kicsit idegenek, de nyilván vannak olyanok, akik ezeket használják.

A rajongók több fórumon is felvetették a menstruációval való kérdést, és ezzel kapcsolatosan beszélgettek. Sokan úgy gondolják, hogy úgy kezelik, mint a legtöbb ember: fájdalomcsillapítókkal, és fogamzásgátlókkal, de egyesek szerint az is lehetséges, hogy sokuknak rendszertelen a menstruációja vagy nagyon sokáig nem jön meg, ami pedig súlyos problémákhoz is vezethet. 
Néhány kommentárt lefordítottam különböző fórumokról, amiből látszik, hogy megoszlóak a vélemények.
  • „Az őrült diétákkal és más hasonlókkal meglepődnék, ha sokuknak valóban lenne ilyen időszaka.”
  • „Nem mindenkinek van nehéz és fájdalmas periódusa. A fájdalmat szenvedők esetében valószínűleg fájdalomcsillapítókat vagy más gyógykezelést alkalmaznak.”
  • „A menstruációs fájdalom minden lánynál más. Valakinek a testmozgás segít, valakinek a gyógyszerek, vagy a fogamzásgátlók, valaki pedig mosolyogva átvészeli az egészet. Nagyon sokan alultápláltak, szóval szerintem a ciklusuk emiatt ritkább.”
  • „Szinte biztos, hogy sok női híresség fogamzásgátlót használ. Szomorú, hogy azt látom, hogy a koreaiak nem tudnak nyíltan beszélni a menstruációról. Ami pedig a ciklusukat illeti, mivel sokat edzenek, mozognak, ez az időszak könnyebb lehet számukra.”
  • „Valaki már említette, de megismétlem: a lányok legtöbbje súlyosan alultáplált és valószínűleg egyáltalán nem menstruálnak, vagy ha mégis, akkor az szabálytalan. Valamint a munkaidő és az egyéb stresszhatások, mint a hosszú utazások, a nem megfelelő étkezés, a vitaminok hiánya miatt a menstruációjuk elmaradhat.”
  • „Én még tamponnal se tudom elképzelni magamat rövidnadrágban vagy miniszoknyában. A betét teljesen kilátszódik. Tehát valószínűleg fogamzásgátlót használnak. Ezzel és az étkezésükkel befolyásolják a menstruációjukat.”
  • „A testmozgás óriási mértékben csökkenti a görcsöket. Biztos vagyok abban, hogy a női idoloknak nem kell aggódniuk tánc vagy előadás közben. Ugyanolyan a menstruációjuk, mint nekünk. Ők is emberek. Betesznek egy tampont vagy egy betétet és folytatják a napjukat.”
  • „Nagyon nehéz lehet egy víz közeli helyen való forgatáson, amikor épp a ciklusod közepén tartasz. A női idoloknak ki kell kalkulálniuk a fogamzásgátló tabletták bevételének és a tamponcserének az időpontját. Ez az időszak elég kellemetlen lehet.” 
A cikk végére pedig hoznék egy klipet Lizzy (az Afterschool volt tagja) előadásában. A dal a premenstruációs szindrómáról szól, a címe pedig Goodbye PMS. A videóban Park Myunsgoo komikus is szerepel. Érdekesség, hogy az ő nevének a kezdőbetűi leírva szintén PMS.
A témában már jelent meg egy cikkünk a főadmin tollából, melyet ITT érhettek el ^^.

Írta: Kaszás Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése