Kísértet járta helyek Dél-Koreában - KÉrdekesség

2020. jún. 24.

Kísértet járta helyek Dél-Koreában

A világ számos országában előfordulnak elhagyatott, kísértet járta helyek. Ezek a helyek vagy valamilyen esemény miatt, vagy pedig szájhagyomány útján, pletyka szintjén terjedtek és váltak közismerté. Mindenesetre a történetükben egy valami ugyan az, a szellemek. Most hat olyan helyszínnel ismerkedhettek meg, amelyek a legismertebb kísértet-járta helyek Dél-Koreában.

Gonjiam Pszichiátriai Intézet
1995-ben zárták be a Gonjiam-ban található pszichiátriai intézetet/kórházat. A betegek és az orvosok miatt a mai napig Dél-Korea legnagyobb kísértet-járta helyeként tartják számon, hiszen folyamatosan titkolóztak az intézetről. A helyi legenda szerint a betegek titokzatos körülmények között haltak meg, ami arra kényszerítette a kórház vezetőségét, hogy bezárjanak. A pletykák szerint az orvosok őrültek voltak, a betegek egymást gyilkolták, úgy tartották a kórház igazgatója is beteg elme volt, aki fogva tartotta a betegeket, míg mások rossz bánásmódra hivatkoztak, de szóba került hétköznapibb jelenség is, mégpedig a rossz szennyvízkezelés. Sokan úgy vélik, hogy ez a hely az emberi jogok megsértésének a Mekkája volt és csak szenvedést okoztak a bent lakók számára. A legtöbb látogató hamar elhagyja a helyet, hiszen már nagyon benőtte a természet, illetve mai napig vannak ott személyes tárgyak és bútorok. Egyesek arról is beszámoltak, hogy nyögéseket, suttogást és sikolyokat hallottak, árnyakat láttak felbukkani, illetve nem szokatlan érzés, ha megérint vagy megkarcol valami. 2018-ban, ezért egy horror film is készült a helyről "Gonjiam: Haunted Asylum" címen. 

Yeongdeok kísértet járta ház
A pletykák szerint ebben a házban kísért 700 fiatalkorú katona szelleme, akiket az észak-koreai különleges erők katonái öltek meg az inchon-i csatában. A látogatók azt állítják, hogy a ház belsejéből gyakran hallani fiatalok sírását, könyörgését segítségért. A pletyka legdurvább része, hogy a holttestüket állítólag sose találták meg. Míg más pletykák szerint a ház tulajdonosa egy autó-balesetben meghalt és a szelleme jár vissza a mai napig kísérteni a házba látogatókat, illetve hogy minden tulajdonos, aki ebbe a házba költözött nagyon hamar elhalálozott furcsa körülmények között. A mai napig nem tudni, hogy a pletykák igazak-e, vagy ha igen, akkor melyik, mindenesetre van, aki hallja a sírást és érzi a szellemek jelenlétét, míg mások úgy vélik szimplán csak egy elhagyatott házról van szó. 

Yongma Land
A Yongma Land egy elhagyatott vidámpark Szöul északkeleti részén. A vidámpark csúcsa az 1980-as években volt. Található volt itt Viking hajó, bohóc tematikájú hullámvasút, félelmetes körhinták, autók és még sok más, ami abban az időben népszerű volt. A koncepció része volt a Sailor Moon című animéből a lányokat ábrázoló háttér, vagy azok, amiken Michael Jackson volt látható, egyesek szerint viszont szellemekben is gazdag volt a hely. Egyes pletykák szerint egy fiatal lány szelleme kísért a vidámparkban, aki itt vesztette életét 2011-ben egy hibás játék miatt. A tény viszont az, hogy a magas költségek és az alacsony bevétel miatt zárt be a hely, azt nem tudni, mennyi köze van az állítólagos balesethez. A Yongma vidámpark pedig a listán kivételt képez, hiszen a mai napig látogatható külön engedéllyel és 10 000 won (kb. 2600 Ft) megfizetése mellett, még a régi játékokat is bekapcsolják, ha a tulajdonost busásan megfizetjük. A helyszín ennek ellenére illegálisan működik, így nem biztos, hogy a lány szelleme a legnagyobb veszélyforrás ránk nézve. Az illegális működés azért is érdekes, mert ezen a helyen forgatták a TWICE debütáló MV-jét "Like OHH-AHH"-t, illetve a Crayon Pop "Bar Bar Bar" című videoklipjét is, de forgattak már itt olyan K-Pop csapatok/előadók is, mint B.A.P, N*White, Eric Nam & Wendy, Romantic J, Bloomy vagy a BEAST.

Nungnae állomás
Nungnae állomása nem kísértet sztori miatt került fel a listára (habár nem elfelejthető, hogy adhat egy kissé kísérteties érzést, hogy a természet kezdi visszavenni a helyet), hanem mert évek óta elhagyatott, hiszen 2008-ban bezárták és azóta vonat se jár erre. A koreaiak körében viszont nagyon népszerű fotótéma, főleg a vintage stílus kedvelői számára, illetve ide járnak, hogyha nosztalgikus hangulatra vágynak. Manapság egy régi vasúti kocsiba épített kávézó és piknikasztalok vannak a vasúti síneken, hogy élvezhessük a látványt. 

Jeju-sziget
Jeju híres kozmetikai termékeiről, gyönyörű látnivalóiról, zöld teájáról és a rengeteg turistáról. Azonban alig ismerik a sziget sötét és tragikus múltját. 1947 márciusától 1954 szeptemberéig 25-30 ezer falusi vesztette életét Dél-Korea egyik legerőszakosabb polgárháborújában, hiszen ekkor voltak az országban kommunista ellenes megmozdulások. Tragikus 7 év volt, főleg a túlélők számára, akik végig nézték családjuk, barátjaik elvesztését, szenvedését. A szigeten járva részt vehetünk egy sötét túrán, ahol bemutatják, hol zajlott a csata és megismertetik velünk a történetet.  Mivel sok ártatlan ember vesztette életét a harc miatt és legtöbben erőszak közepette, nem kétséges, hogy szellemük továbbra is a sziget körül járkál. Tizenkilenc elhagyott hely található a szigeten, iskoláktól kezdve szállodákon át egész falvakig, ami kísérteties atmoszférát teremt ennek a turisztikai látványosságnak a szigeten.
Yeonpyeong-sziget
A Yeonpyeong-sziget a két Koreát elválasztó határ közelében helyezkedik el, és a koreai háború 1950-es kitörése óta ezt a területet számtalan bombázásnak vetették alá. A legfrissebbre 2010-ben került sor, ami arra kényszerítette lakóit, hogy ideiglenesen elmeneküljenek a szigetről. Noha a kísértet észlelésnek nincs konkrét bizonyítéka, a helyiek úgy vélik, hogy itt számos szellem él, akik vagy bosszúállóak, vagy pedig elveszett lelkek. Figyelembe véve a katonák és ártatlan civilek számát, akik az évek alatt elvesztették itt az életüket, lehet ez nem is meglepő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése