A K-Pop rejtett hőse: Kim Sung Eun - KÉrdekesség

2020. máj. 3.

A K-Pop rejtett hőse: Kim Sung Eun

Az idolok és a gyakornokok mögött nem egy-két ember áll, hanem jóval több, gondoljunk csak a menedzserekre, tánctanárokra, énektanárokra és más személyzeti tagokra, akik háttérbe szorulnak. Most egy nemrég megjelent Kim Sung Eun interjút olvashattok, aki már évek óta benne van a szakmában és olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint a BTS, TWICE, BLACKPINK vagy Kang Daniel. 

"A múltban úgy éreztem magam, mint egy üres héj vagy, mint egy kívülálló, mert nem tudtam megítélni, hogy ki vagyok valójában. Az emberek az énektanárokat az énekesek előadásain keresztül ítélik meg és értékelik" - nyilatkozta Kim legutóbb a "The Korea Times" című magazinnak a WIP Company székhelyén Mapo-gu-ban (Szöul). A WIP egy K-Pop Akadémia, amit 2011-ben hozott létre Kim Sung Eun. Ezen a helyen több, mint 15 év tapasztalattal a háta mögött, olyan idolokkal dolgozik együtt, mint a díva Sunmi vagy Sandeul, akit a B1A4 nevű fiúcsapatból ismerhetünk.  
"Ahogy egyre öregszem megtanulom elengedni a dolgokat, hiszen találkoztam olyan emberekkel az iparban, akik kitöltötték azt az űrt, amit éreztem. Kezdetben nagyon nehéz volt, hogy kapcsolatba lépjek az énekesekkel és azok ügynökségeivel, de ma már sikerült olyan kapcsolatokat kialakítanom, hogy elég legyen egy privát összejövetel és szükség esetén segítsünk egymásnak. A munkámban azt szeretem a legjobban, hogy tudom értékelni azokat a dalokat is, amik végül nem kerülnek fel az albumokra. Viszont szeretem az órákat is, hiszen ez teszi számomra lehetővé, hogy megmutassam és közösen feltárjuk az énekeseknek a leghitelesebb és legőszintébb oldalukat." 

Az énektanár elárulta azt is, hogy az egyik kedvenc tanítványa Jin (BTS) volt, hiszen eredetileg filmes gyakornok volt, ezért az énekhangján és tudásán sokat kellett dolgozni, így ő fejlődött a kezei alatt a legtöbbet, s a fejlődését minden egyes alkalommal láthatta, még a BTS debütálása előtti években dolgozott vele és másik két taggal V-vel és Jungkook-kal együtt. "Amikor Jin gyakornok lett a BigHit Entertainment-nél Asher Book 2006-os dalát a "Try"-t gyakoroltuk együtt az egyik lecke alkalmával, akkoriban nem volt egyszerű magas hangon énekelnie, majd visszatérnie az eredeti hangszínéhez. Néhány évvel később elküldte nekem ezt a dalt egy lemezen. Azt írta nekem: Kérem, hallgassa meg. Ön szerint fejlődtem? Manapság már annyira jártas a szakmában, de annyira megérintett a hozzáállása. Annak ellenére, hogy szupersztár és mozgalmas a menetrendje továbbra is arra törekszik, hogy minél jobb legyen."

Kim elárulta azt is, hogy Jihyo (TWICE) tele van szenvedéllyel és vágyakkal: "Nemrégiben egy kis színházban adott akusztikus koncertet a TWICE "Melody Projekt" részeként és sikeresen előadott öt olyan dalt, ami kihívást jelent minden előadó számára. Azt hiszem ő hozta fel az előadást."  Amikor megkérdezték az énektanártól, hogy vannak-e bizonyos típusú diákok csak bólintott. "Legfontosabb a hozzáállás és a rugalmas izmok. A képzés általában a diákok hibáinak a kijavításával kezdődik csak ezután folytatjuk a különböző technikák elsajátításával. De néhány hallgató nyugtalanná válik ebben az időszakban, mert úgy érzik, hogy nem tudnak fejlődni vagy nem tanulnak meg új dolgokat. Nyitottnak kell lenniük ilyenkor és fogadniuk kell a változásokat, a legfontosabb pedig, hogy ne veszítsék el a hitüket. Ha az énekléshez szükséges izom rugalmas, sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen megkönnyíti a tanulást is." 

Sung Eun is próbálkozott már azzal, hogy megfogalmazza, mitől "jó" egy énekes. Sokan úgy gondolják, hogy azok a jó énekesek, akik a legmagasabb hangokat is képesek kiénekelni, de a tanár nem így gondolja, szerinte azok a jó énekesek, akik képesek megragadni az érzelmeket a hangjukkal. "Ha egy énekes feltudja használni, azokat az eszközöket, amiket tanítunk nekik, mint a dallam és a dalszöveg és kitudják fejezni az érzelmeiket a hangjukkal, ezzel megfogva a közönséget, akkor számomra a legjobb előadókká vállnak. A magas hangok megütése pusztán technika. Számos énekes van, akik nem tudnak magasan énekelni, de a hangjukkal kitudják magukat fejezni, emellett más erénnyel is rendelkeznek."
Kim Sung Eun manapság
A tanár a szóló-előadókat is dicsérte, mint IU-t vagy Kang Danielt többek között bátorságukért és törekvéseikért. "Sokan tudják, hogy IU kiemelkedő, hogyha magas hangok énekléséről van szó, de csak kevesen tudják, hogy mennyire áttudja venni egy-egy dal ritmusát vagy, hogy mennyire ügyesen jeleníti meg a dalaiban az érzelmeit" - árulta el Kim Sung Eun majd folytatta a sort Kang Daniellel: "Kang Daniel esetében meglepett az éneke, miután egy dalát meghallgattunk a szokásos javítás nélkül. Ő volt nemrég a már feloszlott Wanna One rappere és táncosa, de a hangja, olyan mély és nagy erőfeszítéseket tesz a munkájában is."

Habár a K-Pop tele van tehetséges énekesekkel, sokan úgy vélik egyes idolok még mindig átlagon aluliak.

"A K-Pop iparnak megvannak a saját megkülönböztető kritériumai, amikor egy énekest értékelnek. A hangsúlyt az előadásokra helyezik és az énekes előadását nézik egy-egy fellépés során, amikor nemcsak énekelniük kell, hanem akár erőteljes táncmozdulatokat is végezniük kell. Tény, hogy az egyes  csapatok vezető énekeseinek különböző műfajokban kell megmutatniuk magukat, de nincs lehetőségük arra, hogy önmagukat is megmutassák."

Kim Sung Eun az interjút befejezve elárulta a céljait is: "Remélem, hogy a tanítványaim zenei bravúrokat fognak elérni és a WIP Company tanárai is több lehetőséget fognak kapni a közeljövőben. Manapság nehéz volt, hogy figyeljek magamra, mivel más embereket kell irányítanom a munkám során. Személy szerint szeretnék többet tanulni az éneklésről és fejleszteni a képességeimet, mivel még mindig elégedetlen vagyok magammal. Szeretném magam felfrissíteni." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése