Mindennapi Korea: Április bolondja - KÉrdekesség

2020. ápr. 1.

Mindennapi Korea: Április bolondja

A világ szinte minden táján ünneplik április 1-jét, vagyis a "bolondok napját", ez a nap arról szól, hogy többé-kevésbé megszívassunk valakit. A viccek és a csínyek napja egészen a 16. századig nyúlik vissza, egyesek úgy vélik, hogy a Franciaországban bekövetkezett naptár váltás miatt lett ez a nap, hiszen ekkor a franciák úgy döntöttek, hogy bevezetik a gregorián naptárat (más nevén Gergely-naptár), mely az újévet január 1-től számolja. Korábban a franciák április 1-jén ünnepelték az újévet. Sokan viszont annyira hozzá szoktak, ehhez a dátumhoz, hogy hiába minden váltás, ők továbbra is úgy vélték április 1-jén van új év. A középkori társadalom, ezért bolondnak titulálta őket és gúnyt űztek belőlük, s ezekre az emberekre ráaggatták az "április bolondja" címet. Ez a szokás pedig a mai napig fent maradt. Április 1 alkalmából pedig, ehhez a naphoz köthető koreai kifejezéseket és csínyeket hoztam el nektek.

Kifejezések
vicces ~ uggineun (웃기는)
vicc ~ nongdamhada (농담 하다)
hazugság ~ gyeojinmal (거짓말)
meglepetés~ nollada (놀라다)
alattomos ~ mollae (몰래)
tréfacsináló ~ jangnankkureogi (장난 꾸러기)
tréfa ~ jangnan (장난)
elsütni egy viccet ~ jangnaneul chida (장난 을 치다)
humor ~ yumeo (유머)
bolond, idióta ~ babo (바보)
megtévesztő ~ sogineun (속이는)
Április 1. ~ sawol iril (4. 일 1. 일)

Csínyek 
Most pedig nézzünk néhány, Dél-Koreában is népszerű csínyt, amit bárkin ellehet követni. Viszont, amikor másokat megtréfálsz fontos, hogy az senkinek se fájjon, illetve, hogy ne alázzuk meg az illetőt. 

1. Bogár áradat
Végy egy fekete papírt, majd rakj rá egy csótány alakú sablont és vágd körbe. Ha nincs csótányunk, akkor jó a pók vagy bármilyen más rovar, bogár. Ha ezzel megvagyunk ragasszuk be celluxszal egy asztali lámpa belsejébe. Pont úgy fog kinézni, mintha a lámpát bogarak szállták volna meg. Viszont, ha nincs kedvünk kreatívkodni játékboltban lehet kapni különböző műanyag bogarakat, amikkel nincs már dolgunk, mint valaki ágyára, asztalára vagy székére rakni, esetleg a kedvenc, mindennap használt tárgyára.

2. A kép keret
Ha tudjuk, hogy az egyik ismerősünk nem kedvel egy énekest, színészt vagy politikust nyomtassuk ki a híresség képét és rakjuk egy képkeretbe, majd helyezzük el azt a megviccelni kívánt emberünk asztalára. A hatás garantáltan nem marad el, ha szemfüles az illető, hiszen már az is vicces lehet, hogyha nem veszi észre.

3. Valami furcsa a WC-ben
A már jól bevált trükkök, mint az átlátszó körömlakk a szappanra, amitől a tárgy nem habzik sose megy ki a divatból. Viszont Dél-Koreában népszerű az a tréfa is, amikor a légfrissítőt kicserélik azt valami nem kellemes illatú "frissítőre". Van, hogy több időt ölnek bele egy-egy viccbe, bevett szokás, hogyha több fülkés a mosdó a munkahelyeken cipőt és nadrágot raknak a wc ülőkére, azt szimulálva, mintha az összes foglalt lenne. Utána már csak a panaszkodásokat kell megvárni és azt mire valaki rájön, hogy mindenki a helyén van, csupán áprilisi tréfa az egész.

4. Az ijesztő arc
Nyomtass ki egy A/4-es papír lapra egy nagyon ijesztő arcot, majd amikor senki se figyel helyezd azt egy kollégád, a testvéred, a szülőd vagy bárki fiókjában. Igaz, nem leszel utána túl népszerű, de a hallott sikoly elég öröm forrás lehet.

5. Az ajtó
Ez a legegyszerűbb és talán legbosszantóbb csíny, amit bizony a koreaiak is imádnak. Írj egy A/4-es lapra egy "Tolni" feliratot és ragaszd rá egy olyan ajtóra, amit "Húzni" kellene, vagy éppen fordítva. Ezután csak hátra kell dőlni a képzeletbeli székünkben és nézni, ahogy az emberek próbálják kitalálni mi lehet a gond.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése