Ázsia, te csodás: Bubble Tea - KÉrdekesség

2020. márc. 17.

Ázsia, te csodás: Bubble Tea

Ma már nincs olyan ember, legalábbis K-Pop körökben, aki ne hallott volna már a Bubble Teáról (kínaiul: 珍珠奶茶;zhēnzhū nǎichá/波霸奶茶; bōbà nǎichá), vagy ne kóstolta volna már ezt az italt. Hazánkban is egyre inkább elterjedtebb (lásd.: Bubu Bubble Tea, OXO, Kem Bubble tea Bar, NaCha Bubble Tea stb...), hála pár üzletnek manapság már a vidékiek is élvezhetik ezt a nagyszerű italt. Mai cikkemben nemcsak, hogy egy új irományt hozok, de egy új rovatát is indítok. Mostantól kezdve, minden olyan cikk, ami nem Dél-Koreához kapcsolódik, de más rovatba nem illik bele "Ázsia, te csodás" címen fog futni. Most viszont, aki véletlen nem ismerné a Bubble teát, vagy érdekli a története, annak bemutatnám ezt a csodát. 
A tea eredetileg Tajvanról származik, de az eredetét, történetét tekintve a tajvani emberek is vitatkoznak, hiszen két "legenda" is kapcsolódik, ehhez az italhoz. Az első történet Tainan városából származik, úgy vélik, hogy a Hanlin teház tulajdonosa fedezte fel ezt az italkülönlegességet még 1986-ban, amikor az egyik piacon (a Ya Mu Liao piacán) felfigyelt a fehér tápióka golyókra. Ezután jutott eszébe az ötlet, hogy mi lenne, ha ezeket a golyókat teába rakná, s ezzel létrehozta a "gyöngyteát". Nem sokkal később a teaház fekete tápióka golyókkal is kísérletezett, ezeket a teákat viszont már barna cukorral vagy mézzel édesítették. Ennek köszönhetően számos helyen fellelhető a fekete és fehér golyós tea is, de a fekete verzió az elterjedtebb.

A másik történet Taichung városából ered a Chun Shui Tang teaházból. A tulajdonos, Liu Han Chieh az 1980-as évek elején gyakran járt Japánban, hogy tudását fejlessze, ekkor találkozott ott az új divattal, amikor is a japánok elkezdték hidegen fogyasztani a kínai teát. Liu hazavitte ezt a módszert és hűtött teát kezdett el árulni, végül a teaház termékfejlesztési menedzsere, Lin Hsiu Hui véletlenül beleöntötte a jeges teába a tápióka gyöngyöket egy 1988-as találkozón, ami már akkor népszerű lett a vendégek körében és a teaház legkelendőbb termékévé vált.
Az ital 1990-as években vált népszerűvé Kelet- és Délkelet-Ázsiában, kifejezetten Vietnamban. Míg Malajziában meghaladta ekkor az 50 árusító helyet, ahol Bubble teát lehetett kapni. Az ital ezután az USA-ban terjedt el gyorsan az 1998-as években, különösen ott, ahol sok volt a kínai és tajvani emigrált. 
Manapság kétféleképpen árulják a teát, lehet simán kérni (vagyis fekete vagy zöld teából) vagy pedig tejjel, és mindkettő verziónál lehet dönteni, hogy hidegen vagy melegen szeretnéd-e inni. Máshol lehet kérni fehér-, oolong- vagy gyümölcs tea alapot is. Míg a tej teák alapjai a sűrített tej, tejpor, mandula- vagy kókusztej. 

Az egész lényege pedig a tápióka gyöngy, ami lehet rágós, gyümölcslével töltött, vagy manapság már elterjedtek a zselék is a tápióka golyók helyett. A legelterjedtebb a fekete tápióka gyöngy, amit szét kell rágni. Ritkább esetben lehet kapni fehér tápiókás italt, ami egészségesebb, mint a fekete, mivel tengeri moszatból készítik. A zseléket pedig a formájuk teszik különlegessé, hiszen több helyen apró kocka, csillag vagy éppen csík formájában kapható. A tea ízesítése pedig manapság a csillagos ég. 

Nemcsak a hétköznapi emberek körében népszerű ez az ital, hanem több idol is oda van, ezért e teáért, mint Sehun (EXO), Kokoro (Cherry Bullet) vagy Hwanwoong (ONEUS). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése