Dél-Korea sötét arca ~ A koreai "zodiákus" gyilkos (+16) - KÉrdekesség

2020. febr. 5.

Dél-Korea sötét arca ~ A koreai "zodiákus" gyilkos (+16)

Az első cikkünk (időskori bűnözés) egyfajta bevezetője volt az új topic-nak, hiszen jóval durvább témákkal is szeretnénk foglalkozni, aminek az első részét most olvashatjátok majd. A nyugati világban nem, de Dél-Koreában az egyik legismertebb sorozatgyilkos Lee Choon Jae, aki a "koreai zodiákus gyilkos" néven vált ismerté. A férfi öt éven keresztül erőszakolt és ölt meg nőket anélkül, hogy lebukott, vagy bárki bármit gyanított volna egy végzetes hibáig, de erről kicsit később. Nézzük is a "történetét".

Dél-Korea egyik "legtermékenyebb" sorozatgyilkosa
Szinte nincs információ az előéletéről, annyit leszámítva, hogy 1963 januárjában született, illetve, hogy Lee Choon Jae 1986 és 1991 között tartotta rettegésben Hwaseong városát és a koreai nőket. Mivel mindig hasonló módszerrel ölt sokáig ismeretlenül az utókor ráragasztotta a "koreai zodiákus" becenevet utalva az észak-kaliforniai (igazi) Zodiákus gyilkosra, aki összesen 9 embert ölt meg. Az igazság az, hogy Lee összesen 16 ember haláláért felelős és sokkal kisebb mozgástérrel rendelkezett, mint az amerikai. A gyilkos személye felkeltette az emberek figyelmét több, mint 2 millió ember kutatta a gyilkost, ami Dél-Korea történelmének legnagyobb volumenű nyomozásává nőtte ki magát. Csak a rendőrség több, mint 21 ezer embert kérdezett ki, ami mai napig rekordnak számít.
Legalább 10 nőt gyilkolt meg
Első gyilkosságára 1986 szeptemberében került sor és olyan nőket szemelt ki, akiket sebezhetőnek gondolt. Gyakran árnyékba, a sötétbe bújva figyelte áldozatait, hazafelé követte őket, majd a megfelelőnek vélt időpontban lecsapott rájuk. A legtöbb sorozatgyilkossal ellentétben Choon Jae-nak nem volt "ideális" típusa, azt leszámítva, hogy csak nőkre vadászott. Az áldozatai 13-71 év közöttiek voltak, de leginkább a húszas, ötvenes és hatvanas éveiben járó hölgyeket "preferálta" jobban, akiket könnyű prédának, könnyebben legyőzhetőbbnek tartott. Első áldozatát 1986. szeptember 15-én ölte meg reggel 6 óra 20 perckor. A hölgy 71 éves volt és Lee Wan Im-nek hívták, aki haza felé tartott miután meglátogatta a lányát. Choon Jae puszta kézzel fojtotta meg az idős asszonyt, akire négy nappal később 1986. szeptember 19-én találtak rá délután 2 órakor egy legelőn, ahol a gyilkosság is történt. 

Lee Choon Jae összesen 10 nőt ölt meg ugyan úgy, vagyis nyilvános helyen végzett velük, áldozatait vagy puszta kézzel vagy az áldozatok egyik ruhadarabjával fojtotta meg. Nyolcadik áldozata tűnik ki, hiszen őt kis eltéréssel, de máshogy ölte meg, mint a többi nőt. 

Nemcsak gyilkolt...
Lee nemcsak a meggyilkolt áldozatainak a többségét, de ezen felül több, mint harminc nőt erőszakolt meg 1986 és 1991 között. A legvalószínűbbnek azt tartották, hogy a férfi elsődleges célja a nemi erőszak volt. A nyilvántartások szerint a 71 éves hölgyön kívül az összes nőt megerőszakolta, mielőtt megölte volna őket. A bűntények helyszínén a többi esetben találtak spermát. A nemi erőszakot elismerte Choon Jae és saját bevallása szerint 30-45 közé tehető a nemi erőszak áldozatainak a száma, de nem egyértelmű, hogy hányan tudtak elmenekülni és hányszor "győzött". 

Korai vég? Vagy mégse?
1989. szeptember 26-án Suwon-ban fegyveres rabláson kapták (noha a gyilkosságok során sose használt fegyvert). Valószínűleg megakarta ölni a ház tulajdonosát, majd kirabolni, de rajta kapták.  Ügye 1990 februárjáig húzódott, ekkor 1 év és 6 hónap börtönre ítélték rablásért és erőszakért. Lee az első tárgyalás után fellebbezést nyújtott be, állítva, hogy egy ismeretlen fiatal férfi támadott rá, és üldözés közben belépett az áldozat házába. A második tárgyalást követően 2 év felfüggesztett börtön büntetést kapott és az év áprilisában engedték szabadon.

Ezután nagyon sokáig nem kapták el semmiért. Ahogy a Zodiákusnál, Lee esetében is az ügy sokkal mélyebb volt, mint egy egyszerű gyilkosság, amit évtizedekig nem oldottak meg (szerk.megj.: a mai napig nem tudni, hogy az amerikai Zodiákus ki volt). 33 évet kellett várni arra, hogy 2019-ben elvégezzenek egy kriminalisztikai DNS vizsgálatot, aminek a segítségével kilenc gyilkossághoz tudták kapcsolni Lee Choon Jae-t, aki kezdetben mindent tagadott. A bizonyíték viszont vitathatatlan volt, így Lee beismerte a gyilkosságokat, ezzel megoldva az ügyet. Hiába volt a bizonyíték vitathatatlan, ha Lee nem ismeri be a bűncselekményeket, akkor a mai napig megoldatlanok lettek volna. Viszont időközben rács mögé került egy másik ügy miatt, amiért életfogytiglant kapott. 

"Modus Operandi"
Mivel nagyon kevés tanú van, ezért úgy gondolják, hogy Lee azért tudott, olyan könnyen belesimulni a környezetbe, mert nemcsak, hogy éjszaka gyilkolt, de hónaptól függően fekete ruhába öltözött és mindig volt a fején vagy kapucni vagy pedig baseball sapka. Néhány esetben úgy gondolják, símaszkot is viselt. A "modus operandi" így a módszerére utal, amit az üzleti és bűnügyi életben használnak arra, hogyha valaki a szokásait követi.

Másokat is "inspirált" gyilkosságokhoz
Lee nyolcadik áldozata a 14 éves Park Sang Hee volt, akit otthonában ölt meg, miközben a szobájában aludt (a mai napig nem tudni, történt-e nemi erőszak, illetve, pontosan, hogyan vetett véget a lány életének) 1988. szeptember 16-án hajnali 2 órakor. A rendőrség 1989-ben a 22 éves Yoon Sang Yeo-t gyanúsította a lány meggyilkolásával. A nyomozók a helyszínen talált fanszőrzettel azonosították a férfit, de az abból nyert DNS csak részleges egyezést mutatott. Yoon beismerte a gyilkosságot, de a közvélemény úgy tartja, hogy a rendőri erőszaknak, kínzásnak köszönhetően, emellett az se ismert, hogy büntetett előéletű volt-e Sang Yeo, vagy se, illetve erőszakos személyiségről se számoltak be. Yoon-t életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, ártatlanul. Csak 2019-ben vizsgálták felül az ügyet Lee vallomása után. 

Meggyilkolta a sógornőjét is
1993-ban Lee felesége válókeresetet adott be, de a válás nem volt kölcsönös döntés, ezért a férfi bosszút forralt bármi áron. Egy hónappal a válás után meghívta a  volt felesége 18 éves húgát a házába. A lányt bedrogozta, megerőszakolta és megfojtotta, ahogy az előző áldozatait is. Ekkor már két-három éve nem ölt meg nőt és ha nem esik bele, ebbe a végzetes hibába, talán sose kapta volna el a rendőrség. Ez volt az utolsó gyilkossága és egyben a veszte is. 

Sok sorozat gyilkos még ha nem is tud "segíteni", de igyekszik magát közel tartani az ügyhöz. Lee se volt kivétel. Míg egyes gyilkosok egoista célokkal, mások a gyanút akarják maguk körül eloszlatni. Sang Hee az utóbbi volt, így a volt apósával együtt ment el bejelenteni a lány eltűnését. Még azt is felajánlotta, hogy segít a lányt megkeresni, akit szerinte elraboltak. A mai napig nem tudni, hogy mikor találták meg a lányt és hol, ami biztos, hogy 1994. január 13-án hunyt el.

Lee-t bűnösnek gondolták
A férfi teljesítménye nem volt elég ahhoz, hogy eloszlassa magáról a gyanút. A rendőrség első számú gyanúsítottként tartoztatta le öt nappal később a bejelentést követően, miután felvázolta a nyomozóknak a "történetét". A kihallgatás során buktatta le magát azzal a kérdéssel, hogy "Hány évet kap valaki gyilkosságért és nemi erőszakért?" Senki se említette neki a sógornőjével kapcsolatban a gyilkosságot, vagy azt a tényt, hogy halála előtt megerőszakolták volna, ami még inkább gyanúba keverte őt. A rendőrség végül egy teljes vallomást kovácsolt a kihallgatásból, és halálra ítélték gyilkosságért és nemi erőszakért. Végül életfogytig tartó börtön büntetésre változtatták az ítéletet, ami ellen Lee tiltakozott, valamint a vallomását is visszavonta azzal, hogy a rendőrég kínzással, erőszakkal szedte ki belőle, amit hallani akarnak. 

25 évvel később...
A koreai rendőrök a mai napig folytatják a nyomozást a zodiákus gyilkos ügyében. 2019 szeptemberében egy váratlan fordulat következett. Az egyik bűntény helyszínén talált fehérneműből származó DNS mintát kinyerték és az eredmény Lee-hez vezetett, akit így több Hwaseong-ban elkövetett gyilkossággal is összekapcsoltak. 2019. október 2-án hivatalosan bejelentette a dél-koreai rendőrség, hogy megtalálták a sorozat gyilkosságért felelős embert, Lee Choon Jae-t. Emellett a rendőrség 10 gyilkosságról tudott, de további 5 gyilkosságot még bevallott Lee, illetve az utolsó gyilkosságáért ült életfogytig, így összesen 16 gyilkosságért tehető felelőssé. Ezt az 5 gyilkosságot a mai napig nyomozza a rendőrség, 3 embert Hwaseong-ban, míg 2 embert Cheongju-ban ölt meg. Az áldozatok személyazonossága és a gyilkolási mód ennek függvényében ismeretlen.
Az ügy rávilágított a koreai rendőrség inkompetenciájára
Az a tény, hogy Lee volt a hwaseong-i gyilkos és, hogy egész végig a rendőrség orra előtt volt nem vetett jó fényt a renőrségre. Az inkompetenciát tovább erősíti, hogy volt a rendőrségnek 10 teste és megvolt nekik Lee DNS mintája is, ennek ellenére se vetették össze a mintákat, holott hwaseong-i lakos volt, továbbá a gyilkolási módszer is stimmelt. Mégse hasonlították össze a mintákat 25 évig. Továbbá még 5 gyilkosság konkrétan a rendőrség orra alatt történt, feltehetőleg azok, amik a 8. áldozat után történtek hasonló módon. A legfontosabb a hamis vallomások kikényszerítése, amit elvileg a vizsgáló tisztek ösztönöztek. A hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy "ösztönösen és következetesen" magyarázott a kihallgatáson, elterelve magáról a gyanút. Tovább erősíti a rendőrség régóta tartó inkompetenciáját az egyik 1988-as eset. A rendőrség kikérdezett egy Kang nevű buszsofőrt, aki látta a férfit 1988. szeptember 7-én az egyik buszmegállóban, aki akkor érkezett oda, de nem szállt fel a buszra. A buszsofőr ugyan azt a személyleírást, adta, amit a nemi erőszak áldozatai is adtak Lee-ről vagyis a 20 éveinek a közepén járhatott, 165-170 cm magas, rövid, sportos haja volt, nem volt dupla szemhéja, éles orrú, lágy kezű embernek írták le. A rendőrség a vércsoportot is rosszul azonosította be, mert az egyik helyszínen B vércsoportú vért találtak, de 2019-ben kiderült, hogy a zodiákusnak nullás vércsoportja volt és a helyszínen is feltehetőleg nullás volt, amit B-nek hittek.

Talán a rendőri hozzá nem értés, vagy nemtörődömség miatt, de Choon Jae nem fog felelni a tetteiért, hiszen elévült az ügye, mivel, ha 25 éven belül nem indítanak jogi eljárást elsőfokú gyilkosságért az ügy elévül. Ezt a törvényt 2015-ben eltörölték, így visszamenőleg se alkalmazható a Hwaseong-gyilkosságokra. 

Az áldozatok
Az első és a nyolcadik áldozatáról már szó volt. A többi hölgy:

  • Második áldozata a 25 éves Park Hyun Sook volt, akit 1986. október 20-án ölt meg este 10 órakor. A lány leszállt a buszról és hazafelé tartott, miután egy lehetséges férjjelölttel találkozott, amikor Lee áldozatául vált, aki megfojtotta puszta kézzel és megerőszakolta. Hyun Sook holttestét 1986. október 23-án találták meg egy Jinan-ri-ban (Hwaseong egy kerülete) található csatornában.
  • Harmadik áldozata a szintén 25 éves Kwon Jung Bon volt, akit 1986. december 12-én ölt meg este 11 órakor. A háziasszonyt saját lakása előtt fojtotta meg a harisnyájával, amit a szájába is tömött, a fehérneműjét is a fején találták meg. A lányt megerőszakolta. Kwon holttestét az egyik annyeong-dong-i (Hwaseong városa) rakparton találták meg 1987. április 23-án délután 2 órakor. 
  • Negyedik áldozata a 23 éves Lee Kye Sook volt, akit 1986. december 14-én este 11 órakor gyilkolt meg. A lány a második áldozathoz hasonlóan egy leendő férjjelölttel találkozott és a buszról leszállva haza felé tartott. Choon Jae a lány kezeit hátrakötözte, majd szexuálisan bántalmazta és megfojtotta egy esernyővel. Nemi erőszak itt is történt. Kye Sook holttestét 1986. december 21-én találták meg fél egykor, az arcát egy övvel fedte le Lee. A lányt egy gwanhang-ri rizsföldön találták meg.
  • Ötödik áldozata Hong Jin Young 19 éves gimnazista lány volt, akit 1987. január 10-én ölt meg. A lány éppen hazafelé tartott a buszról leszállva, amikor Lee megtámadta, hátra kötötte a kezét, megerőszakolta, majd egy zoknival megfojtotta. A lány holttestére 1987. január 11-én találtak rá délután 1 órakor egy rizsföldön.
  • Hatodik áldozata a 29 éves Park Eun Joo volt, akit 1987. május 2-án erőszakolt és fojtott meg valószínűleg otthonában este 11 órakor, miután férjétől elköszönt. A nő holttestét Jinan-ri hegységében találták meg 1987. május 9-én délután 3 órakor.
  • A hetedik áldozat az 54 éves Ahn Gi Soon volt, akit 1987. szeptember 7. 21:30 környékén ölt meg. Az asszony hazafelé tartott a buszmegállóból, amikor Lee megtámadta, kezeit hátrakötözte, az asszonyt saját zoknijával és zsebkendőjével fojtotta meg. A tett helyszínén barack szeleteket és spermát is találtak. Másnap reggel 9:35 órakor találták meg Gi Soon holttestét Paltan-myeon-ban, GyeongGi tartományában egy csatornában.
  • Kilencedik áldozata 1990. november 15. 18:30-kor hunyt el Kim Mi Jung, 14 éves középiskolás diák, aki aznap hazafelé tartott. A fiatal lány kezét és lábát is megkötözte, az erőszakot követően Lee megfojtotta a fiatal lányt, akinek a száját saját melltartójával peckelte ki. A tett színhelyén golyóstollat, kanalat, villát és borotvapengét is találtak a spermium mellett. A lány holtestére Byeongjeom-dong-ban a hegyekben találták meg november 16-án 09:50-kor.
  • Tizedik áldozata a 69 éves Kwon Soon Sang volt, akit megerőszakolt és megfojtott a saját kezével 1991. április 3-án este 9 órakor. A hölgy holttestét másnap a Bansong-dong-i hegyekben találták meg. A helyszínen vért (B típusút) és két lábnyomot találtak, amiket nem tudtak azonosítani. 
  • A tizenegyediktől a tizenötödik áldozatok ismeretlenek, ezen lányok/hölgyek esetében nyomoz a mai napig is a rendőrség. Tizenhatodik áldozata a sógornője volt, akiről fentebb bővebben is írtam.
A "Memories of Murder" (2003) egyik jelenete
Megjelenése a K-Drámákban
Több beceneve ismert volt, mint a koreai zodiákus gyilkos, a hwaseong-i fojtogató, vagy a hwaseong-i sorozatgyilkos, mindenesetre a története számos történetírót megihletett, így olyan filmek és sorozatok jöttek létre, mint a "Memories of Murder" (2003), "Confession of Murder" (2012), "Gap-dong" (2014), "Signal" (2016), "Tunnel" (2017), "Criminal Minds" (2017), "Partners for Justice" (2018), "Signal" (2018) vagy az "Unknown Number" (2019).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése