Mindennapi Korea: Mit esznek a koreaiak, ha betegek? - KÉrdekesség

2019. dec. 1.

Mindennapi Korea: Mit esznek a koreaiak, ha betegek?

Minden nemzetnek, de szűkebb körben családnak is megvan a maga Jolly Joker-e, arra az esetre, ha valaki lebetegedne. Ilyen nálunk a húsleves, mely mindenre gyógyír, vagy a mézes tea, ami minden gyerek rémálma. A tél pedig pontosan erről szól, ilyenkor lesznek az emberek leginkább, legkönnyebben betegek (persze hozzám hasonlóan biztos, hogy van köztetek is olyan, aki nyáron vagy úgy bármikor, mindentől függetlenül képes megfázni vagy lebetegedni). Nézzük is, mit fogyasztanak a koreaiak, ha betegek?

Yoojacha (유자차)
Amikor beteg az ember lánya/fia, bizony, nem sok kedve van főzőcskézni, ezért a koreaiak erre is találtak egy hatásos megoldást. Yooja (mi japáncitromként vagy Yuzu-ként ismerhetjük) zselében áztatnak mézet, melyet felöntenek forró vízzel, és elfogyasztják, mint egy teát. Nemcsak, hogy tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, de segíti az immunrendszer működését és segít leküzdeni a kezdődő betegséget. A koreaiak ezt isszák, ha másnaposak, fáj a fejük, vagy ha megfázástól vagy influenzától szenvednek.

Samgyetang (삼계탕)
Az első kisebb hasonlóság a magyar és a koreai kultúra között az a csirkeleves. Viszont, ne úgy képzeljük el az egészet, mint itthon, mert valójában csak a nevük ugyan az. A levest úgy készítik, hogy elsőnek a csirkét megtömik fokhagymával, ginszenggel és rizzsel. Az egészet addig főzik, míg a csirke meg nem puhul, miközben fűszerezik. A csirkét pedig csak a tálaláskor vágják félbe, hogy a töltelék a levesbe kerüljön. A koreai hagyomány úgy tartja ez a leves, még a láztól is megszabadítja a beteget.  

Galbitang (갈비탕)
A "Galbitang" marhabordából készült leves, melyet akkor esznek a koreaiak, ha megfáztak, vagy allergiától szenvednek, hiszen ilyenkor az orr és mellékürege eltömődik. Nincs is annál rosszabb, amikor az ember nem kap levegőt, egész nap fújja az orrát és csepegtet/fúj bele, de semmit se használ. A koreaiak pont, ezért eszik ilyenkor ezt a levest, mivel leginkább fűszeres, csípős/extra csípős változatban készítik el, ami kitisztítja az orrüreget is. Plusz, a húst párolják, így szinte leesik a csontról a hús, amit szintén előszeretettel fogyasztanak. Viszont, ha még nem vagyunk betegek, de már érezzük, hogy "baj lesz", akkor is fogyaszthatjuk ezt a levest, a koreaiak szerint kellő energiát ad ahhoz, hogy kezdeti fázisban legyőzzük vele a betegséget, hiszen energiában gazdag étel. 

Ogokbap (오곡밥)
Az "Ogokbap" különböző rizsfélékből, vörös és fekete babból készült étel. Az egyszerű és összetett szénhidrátokban, fehérjékben gazdag, ezért biztosítja a szervezet számára a napi energiaellátást, amire szükségünk van, amikor fáradtak vagyunk a megfázás vagy influenza miatt. Viszonylag alacsony a kalória tartalma és nagyon egészséges, ezért diéta idejére is tökéletes választás, mivel a koreaiak félnek a hízástól, ez az egyik közkedvelt csemegéjük betegség idejére, ha ágyban kell maradniuk. Ha ez nem lenne elég úgy tartják, hogy jó magas vérnyomás, valamint más szív- és érrendszeri problémák kezelésére, csökkentésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése