Mindennapi Korea: 8 érdekes dolog, amiktől nem fogsz fázni télen - KÉrdekesség

2019. dec. 19.

Mindennapi Korea: 8 érdekes dolog, amiktől nem fogsz fázni télen

Dél-Korea a négy évszak hazája. Gyönyörű ott a tavasz, hiszen sokféle virág, növény éled újjá, konkrétan virágokba borulnak az utcák, parkok, s ilyenkor van mindenki kedvence a cseresznyevirágzás. A nyár forró és párás, amit legjobban az ember a szezon elején és végén érzékel. Ősszel lecsendesül a természet, a fákról lehullanak a levelek és egyfajta rusztikus képet festenek a városok. Majd jön a tél, ami hideg, száraz és havas, valahogy pedig a tél jobban megviseli az embereket, így különböző praktikákat vetnek be a koreaiak, hogy ne fázzanak azon a három hónapon. Főleg, hogy, habár van Dél-Koreában fűtés a házakban -Japánnal ellentétben-, de nagyon drága, így nem mindenki engedheti meg magának.

1. Ondol
A legtöbb koreai apartmanban van "ondol" (온돌) vagyis padlófűtés, ami gáz alapú. Ez leginkább az új építésű lakásokra, házakra jellemző és nem olyan megterhelő az üzemeltetése, mintha a gáz a radiátorba menne. Szóval, nem lesz tőle sokkal magasabb a fűtés számla, ha ésszel csinálja az ember. Viszont ez ugye nem minden lakásban van így, ráadásul mindenhol máshogy működnek a fűtés szabályozók, ami külföldiként nagyon furcsa lehet, így nem árt, ha van olyan ismerősünk, aki ért hozzá egy esetleges kint tartózkodás alatt. Plusz érdekesség, hogy a régi, tradicionális házakban is volt már padlófűtés, csöveket vezettek el a házak alatt, amik továbbították a kinti, fa tüzelésű kályha melegét. 

2. Elektromos takaró
Ezt a módszert azok választják, akik nem akarnak este megfagyni, de aggódnak a magas számlák miatt, így nem kapcsolják be a fűtést. Típus és minőség szerint alakul az áruk, de mivel egyszeri beruházás, van olyan, akinek ez jobban megéri. A legnépszerűbb takarók Dél-Koreában, amiket az ágynemű és a matrac közé kell helyezni. Alternatív megoldásként funkcionálhat takaróként, de van olyan, aki a takarója fölé helyezi. Mivel nagyon jól tartja a hőt az egyik leggazdaságosabb megoldásnak tartják.

3. Ablakra helyezhető buborékfólia
Számomra ez a legfurcsább dolog a listáról, viszont a koreaiak számára ez teljesen hétköznapi módszer, nagyon sokan használják, leginkább a régebbi házakban. Ezt azért találták ki, mert az ablakokat nem éppen a legstrapabíróbbra tervezték, így könnyen befújhat a hideg szél a szobákba, ezért az ablakokra buborék fóliát ragasztanak. Nemcsak a hideg ellen véd, de így a hőt is jobban megtartja a szoba, ami nem csak gazdaságos, de környezetkímélőbb módszer is.

4. "Hőcsomag"
Aki néz műsorokat idolokról, amiket télen forgattak már biztos találkozott ezzel a kis "csomaggal". A koreaiak a zsebükbe szokták rakni, és néhány perc elteltével érzik a meleget a testükön. 

5. Hőtapasz
Ha úgy érzed, nem elég a kis hőcsomag, akkor neked találták ki a hőtapaszt, aminek a lényege ugyan az, mint az előzőnek, de ez közvetlenül a bőrrel érintkezik. Gyorsabban is hat, mint a csomag, de egészségügyileg nem éppen a legjobb, ezért a koreaiak csak akkor használják, hogyha ki kell menniük néhány órára (max 4-5 óra) és nagyon hideg van kint.

6. Termikus ruházat
Dél-Koreában is nagyon népszerű a japán UNIQLO nevű márka, mely arról híres, hogy termikus ruhákat, kiegészítőket gyárt. Manapság megjelentek más márkák, cégek is a piacon, de még mindig a japán a legnépszerűbb. Nagyon hasznosak télen, hiszen adnak egyfajta melegség érzetet, de önmagukban nem védik meg az embert a hidegtől. Viszont az egyik legmelegebb öltözködést garantálják, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

7. Meleg italok és ételek
Ehhez nem fűznék sok mindent, hiszen egy korábbi cikkem foglalkozik a téli kedvencekkel, amelyek felmelegítik az embert. 

8. Jjimjilbang
A Jjimjilbang egyfajta gyógyfürdőként funkcionál, ami szinte bárhol megtalálható és általában több meleg vizes medencét és szaunát kínál, így a kényelem csúcsán teljesen megfeledkezhetünk arról, hogy kint -20°C van. Alternatív megoldásként pedig a koreaiak kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a nyári vízi parkokat, hogyan alakítsák át télen meleg fürdővé, kihasználna a meleg források adta lehetőségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése