8 idol, akik leküzdötték a táplálkozási zavarukat - KÉrdekesség

2019. szept. 21.

8 idol, akik leküzdötték a táplálkozási zavarukat

A táplálkozási zavart nehéz definiálni, hiszen egy gyűjtőfogalom és még a tudósok is vitatkoznak azon, hogy pontosan mi tartozik bele. Viszont, összességében elmondhatjuk azt, hogy minden ide tartozik, ami a táplálkozással kapcsolatos zavar, melynek két fő típusa van az anorexia és a bulimia. Az okok szintén nehezen meghatározhatók, de abban egyetértenek a tudósok, kutatók, hogy a magas stresszfaktor, pszichés problémák, személyiségbeli zavarok, valamint szociális és biológiai tényezők állnak a dolgok hátterében. Ezek után mi az az anorexia és bulimia? Az anorexia nervosa szó szerint ideges étvágytalanságot jelent, vagyis kóros lesoványodással járó étkezési zavart. Tünetei lehetnek a félelem az elhízástól, testképzavar, vagyis túl kövérnek látja magát az illető, ezért vagy keveset eszik az illető, vagy egyáltalán nem is eszik (fontos jellemzője még, hogy fogyás után is ducinak látja magát az egyén). A bulimia nervosa ezzel szemben pont az ellenkezője, az egyén túleszi, majd pedig kihánytatja magát, ez az általános, de a túlzott hashajtó szedés, extrém testedzés és a koplalás egy-egy túlevés/falásroham után, valamin a bulimiások is aggódnak a testsúlyuk és az alakjuk miatt. (Forrás: semmelweis.hu)

Abban mindenki egyetért, hogy az idolok elég magas stresszfaktornak vannak kitéve, valamint a legtöbb idolnál sajnos kialakul pszichés probléma is, legyen az inszomnia, depresszió vagy éppen táplálkozási zavar, amely a magas elvárásoknak "köszönhetően" alakul ki. Most 8 idolt szeretnék bemutatni nektek, akik nyíltan vallottak a táplálkozási zavarukról, s akiknek szerencsére sikerült leküzdeniük azt, hiszen komoly egészségügyi panaszokat tudnak okozni ezen betegségek (továbbá ez a cikk, azért jött létre, hogy bemutassam nemcsak rózsaszín köd, játék s mese az idolok élete, hanem, a hírnév igenis komoly károkat tud okozni). 

IU
IU korábban bulimiás volt, amelyről elsőnek a "Healing Camp" című műsor egyik epizódjában beszélt. Elárulta, hogy amikor debütált nagy nyomás nehezedett rá, hiszen sikeres akart lenni. Mindössze 15 éves volt, amikor debütált. Annak érdekében, hogy csökkentse a stresszt és boldogabb legyen elkezdett enni, ekkor kezdődött a bulimia ördögi spirálja. Folyton evett, evett, majd pedig elkezdett aggódni, idegesnek érezte magát a cselekedeteitől, ezért elkezdett koplalni. Szerencsére észrevették a problémáit, ezután tanácsadásokra járt és sikeresen felépült. Ma már ő osztja meg a tapasztalatait a témában, hogy másoknak is tudjon segíteni, akik ugyan ezzel a problémával néznek szembe.

JinE (ex-Oh My Girl)
Miután 2015-ben debütált az Oh My Girl nevű lánycsapat JinE-t rengetegen kritizálták, miszerint a többi lányhoz képest kövér. Míg a többi tag diétázott egy-egy visszatérés, promóció között, addig JinE túl messzire ment. Éheztetni kezdte magát, ami miatt az egészsége romlott, mígnem kórházba szállították, ahol anorexiát diagnosztizáltak nála. Az énekesnő mindössze 159 cm magas és 30 pár kg volt. Nem sokkal később a WM Entertainment nyilatkozott a dologgal kapcsolatban és bejelentették, hogy JinE pihenőre megy, míg az egészsége helyre nem áll, ez 2016 augusztusában volt. Azonban egy évvel később, 2017. október 30-án JinE kilépett a csapatból és a szerződését is felbontotta az ügynökséggel. Instagram-ján azóta megosztja követőivel a mindennapjait, s láthatóan sokkal jobban érzi magát és felépült az anorexiából. A tapasztalatait szintén megosztja másokkal és igyekszik segítő kezet nyújtani mások számára. 

Jang Na Ra
Jang Na Ra 2001-ben debütált, mint színész és énekesnő, olyan sorozatokban láthattuk őt, mint a "School 2013", "The Last Empress" vagy az "One More Happy Ending". A színésznő egy pezsgő, lelkes és motivált embernek tűnik, ám ő is megküzdött a saját démonaival a debütálását követően. 20 évesen debütált, mint énekesnő, s egy évvel később, 2002-ben, mint színésznő a "Nonstop 2" című sorozatban. Ekkor kapta meg Na Ra, hogy kövér, ami miatt piszkálni kezdték. A "Healing Camp" című műsorban árulta el, hogy ezek után bulimiával és mentális problémákkal, szorongással kellet megküzdenie. Szerencsére sokat beszélt a szüleivel és tanácsadásokra is járt, aminek köszönhetően visszanyerte a mentális egészségét és a táplálkozási zavart leküzdötte.

Sojung (Ladies Code)
Sojung a JTBC " Girl Spirit" című műsorában árulta el, hogy mielőtt debütált volna, mint a Ladies Code tagja már anorexiával küzdött. Már mielőtt debütáltak volna 8-10 kg-t fogyott, a debütálás előtti napokban pedig csupán 5-6 szem koktél paradicsomot evett. Nem sokkal később további 5 kg-t fogyott, ennek köszönhetően csupán 38 kg volt a testsúlya (163 cm magasságához). Az arca teljesen beesett és beismerte, hogy a teste úgy nézett ki, hogy bárki egy szempillantás alatt összetörhette volna. Szerencsére Sojung is segítséget kapott és fokozatosan visszaszedte azt, amit leadott korábban. Az énekesnő elárulta, hogy sajnos önutálata is volt, amiért folyton enni akart és egy idő után azt mondta magának, hogyha korgott a gyomra, hogy nem éhes. A kórházban pedig azt mondták neki, hogy a teste olyan, mint egy általános iskolásé 5. osztályban, a hormonszintje pedig annyira leesett, mintha menopauzája lenne.

Seo In Guk
A táplálkozási zavar nemcsak a nőket érinti, hanem a férfiakat is. Seo In Guk a YTN egyik műsorában a "News and Issues-Issue and People"-ben vallott a bulimiával való küzdelméről. Amikor még ügynökséget keresett elsőként a JYP Entertainment-höz szeretett volna bekerülni, ám akkor azt mondták neki, hogy fogyjon le és később visszatérhetnek a dologra. Ez annyira kettétört benne valamit, hogy minden étkezés után hánytatta magát, abban a reményben, hogy ezután hamar lefog fogyni. Viszont, amikor úgy gondolta, hogy kellően lefogyott, újra jelentkezett az ügynökséghez, de ismét visszautasították, hiszen a hányással járó sav a hangszalagjait megsértette. A második elutasítás már ösztönözte őt arra, hogy a szokásán változtasson. A "Superstar K" nevű verseny meghozta számára a kívánt sikert, ösztönzően hatott rá és magabiztossággal ruházta fel a győzelem. Ma már leküzdötte a kezdeti nehézségeit és Dél-Korea egyik legismertebb férfi szóló előadója és színésze lett. 

Xiumin (EXO)
Xiumin-t is nem sokkal később az EXO debütálása után kezdték el piszkálni, hiszen a kerek arca miatt ducibbnak tűnt, mint a többi tag, ekkor kapta meg a "Baozi" becenevet, miközben egészséges testsúllyal rendelkezett (mielőtt debütált volna az EXO fogyókúrázott, hogy a súlyfeleslegét leadja, de ez a netizeneknek nem volt elég, azután is megkapta a pufók jelzőt a Baozi mellé). Ezután pedig nem evett, majd pedig egy extrém diétába kezdett, egy idő után csak kávét ivott és két naponta evett egy keveset. A "Growl" promóciója alatt mindössze 53 kg volt (és 173 cm magas), ezután szintén segítséget kapott és végül kigyúrta magát, de a mai napig nem tudni, hogy végül megelégedett-e önmagával. 

Yura (Girl's Day)
Yura a mai napig táplálkozási zavarral küzd. Egy-egy visszatérés előtt két héttel nagyon keveset eszik, van olyan nap, amikor egyáltalán nem is fogyaszt ételt, csak folyadékot. Az énekesnő elmondása szerint ez nem nagy dolog, de valójában nagyon káros az egészségre, hiszen étel nélkül csupán pár napig bírja az ember, az éhezésbe akár bele is lehet halni. "Mindig normálisan eszek, aztán, amikor eljön az idő, elkezdek felkészülni a diétára. Két héttel a visszatérés előtt nem igazán eszek, koncentrálok a fogyásra. Viszont van olyan, amikor kudarcot vallok" - nyilatkozta Yura.

DK (iKON)
Donghyun-nak is egészséges testsúlya és teste volt Xiumin-hez hasonlóan, ám egy idő után a rajongók elkezdték őt is kövérnek nevezni. Emiatt nagyon gyorsan lefogyott, hiszen nem evett, egészen addig, míg mindössze 44 kg nem lett, pár hónap alatt. Jinhwan elárulta, hogy konkrétan erővel kellett Donghyun torkán lenyomni néhány falat ételt. Szerencsére DK végül jobban lett és ma már visszaszedte magát 60+ kilogrammra, ami már egészségesebb testsúly a 173 cm magasságához.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése