5 koreai desszert, amit mindenkinek ki kellene próbálnia - KÉrdekesség

2019. szept. 8.

5 koreai desszert, amit mindenkinek ki kellene próbálnia

Ugyan vannak olyan emberek, akik nem vannak oda az édességekért, néha azért ők is megkívánják. Személy szerint édesszájú vagyok, talán picit túlságosan is, talán pont ezért keltette fel az érdeklődésemet a "koreai édességipar", szeretek a témában olvasni, még ha néha meg is éhezek egy-egy cikk után.

01. Patbingsoo (팥빙수) [Ejtsd.: Phatpingszu]
A Pat (팥) vörösbabot jelent, míg a Bingsoo (빙수) darált jeget.
A Patbingsoo alapja forgácsolt jég vagy darált jég, amit mindenféle feltétel megpakolnak. Ez az édesség már a Joseon-korban (Ejtsd.: Csoszon) is népszerű volt, akkoriban jégkásából és édes azukibabkásából állt az édesség. Manapság  kapható már mangós, dinnyés, sok másfajta gyümölcsös, oreos vagy épp tiramisus Patingsoo is, bár megkérdőjelezhető, hogy ezek mennyire Patbingsook.

02.: Hotteok (호떡) [Ejtsd.: Hottok]
A Hoddeok egy népszerű street food étel, amit általában télen szoktak a koreai fogyasztani. A tészta lisztből, vízből vagy tejből, cukorból, élesztőből és kevés olajból áll. Az árusok általában fahéjjal, barna cukorral, fenyőmaggal és apróra vágott földimogyoróval töltik meg.
Általánosságban úgy gondolják, hogy a Hotteokot olyan kínai kereskedők vitték be Koreába, akik a 19. század vége környékén emigráltak az országba.

03.: Mattang (맛탕)
Igyekeztem utána olvasni, pontosan mi is az eredete ennek az ételnek, de nem találtam semmilyen forrást, csak egy hasonló kínai ételt, tehát szerintem nagy valószínűséggel a Hotteokhoz hasonlóan valamikor kínai bevándorlók hozhatták be Koreába. A legismertebb recept szerint ez sült, majd kandírozott édesburgonya, amit előzőleg feldarabolnak. Mint mindennek ennek is több változata van: létezik sárgarépás, kukoricás, sütőtökös és burgonyás változat is.

04.: Shikhye (식혜) [Ejtsd.: Sikhje]
A Shikhye egy üdítőital, amelyet árpamalátából és rizsből készítenek erjesztéssel. Boltban is kapható, műanyag palackokban és fémdobozos kiszerelésben. A kutatók úgy gondolják halat és fűszereket is tartalmazhatott az ital, később azonban letisztult a recept. A koreaiak szerint a másnaposság elüzésére is alkalmas az ital.

05.: Hwachae (화채) [Ejtsd.: Hvacshe]
A Hwachae már régóta része a koreai kultúrának, a nyári meleg ellen több gyümölcs alapú italt készítettek anno is. Az év szinte minden szakaszában lehetséges fogyasztani, ugyanis szezonális gyümölcsökből, növényekből készítik. Tavasszal virágokból, például szilvavirágból, rózsasziromból, fenyő-virágporból; nyáron például dinnyéből, málnából, eperből; ősszel citrusfélékből, körtékből; télen pedig olajos magvakból készítenek Hwachaet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése