12 rock előadó, akikről hallanod kell - KÉrdekesség

2019. szept. 14.

12 rock előadó, akikről hallanod kell

A méltán népszerű koreai pop mellett hajlamosak vagyunk más műfajról megfeledkezni. Mostanában a K-HipHop is egyre nagyobb teret nyer magának, így mondhatni második dobogós a pop mellett, de van egy műfaj, ami Dél-Koreában is jelen van, mégsem kap olyan nagy figyelmet (egy-két nagyobb csapatot leszámítva). Igen, ahogy a címből is sejthető lehet a rockról írok most nektek és szeretnék nektek 12 olyan előadót bemutatni, akik ebben a műfajban mozognak.

Bursters
A Bursers nevű fiú együttes 2014 óta tevékenykedik az Evermore Music szárnyai alatt és láthattuk a srácokat a "Superstar K6" nevű műsorban is. A csapat végül 2017. április 16-án debütált a "Live In Hope" nevű albumukkal, ami igazán csak Japánban lett népszerű, ahogy a csapat is, legalábbis a Burrn! nevű magazin felmérése szerint, ahol a srácok 100 pontból 85 pontot kaptak. A srácok leginkább alternatív hardrockot játszanak. Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor egy 2015-ös szerzeményüket "Lost Child" és a 2019 áprilisában ezelőtt megjelent "Barriers" című dalukat tudnám ajánlani.

Boohwal
Ha egy igazi klasszikusra vágyunk, akkor a Boohwal pont nekünk való, hiszen a csapat eredetileg 1986-ban debütált a heavy metál koreai berobbanása után. A csapatot eredetileg Kim Tae Won alapította, a tagok pedig egy idő után jöttek s mentek, mondhatni 14 generációja van a csapatnak, egyedül Tae Won maradt az eredeti felállásból, aki jelenleg a csapat gitárosa. Egy 2012-es fellépésüket a "The More I Love"-t tudnám nektek ajánlani és egy 2009-es dalukat az "I Remember"-t, amivel több díjat is bezsebeltek. 

CNBlue
Azt hiszem azoknak, akik már régebb óta ismerik a K-Popot, mint műfajt nem kell bemutatni a CNBlue-t, hiszen a legtöbb zenei műsorban ott voltak és több sorozat és anime főcímdala is kapcsolódik a csapathoz. Ha a csapat nem is ismerős a debütáló daluk az "I'm A Loner" biztos, hogy ismerős lehet, vagy a 2015-ös "Cinderella".

Crying Nut
A Crying Nut a Boohwal-hoz hasonlóan szintén a kezdetek kezdetén debütált, még 1993-ban, mint punk rock banda. A csapat első fellépése 1995-ben volt, míg első albumuk 1998-ban jelent meg "Speed Up Losers" címen, mely hamar nagy népszerűségnek örvendett. Annyira népszerűek lettek, hogy 2002-ben a FIFA versenyére írtak egy dalt a koreai focicsapatnak, valamint 2014-ben felkerültek a Grammy honlapjára. Őket tekintik a koreai punk keresztapjának. A "Speed Up Losers"-t tudnám tőlük ajánlani, hiszen ez hozta meg számukra a sikert, valamint a "Pigeon"-t.

DAY6
A DAY6 a JYP Entertainment szárnyai alatt debütált 2015 szeptemberében "Congratulations" című dalukkal és talán ők az ügynökség első hangszeres bandája is, az igazi áttörést viszont 2018-ban érték el miután megnyerték az MBC Plus x Genie Music Awards-on a "Band Music Awards" díjat "Shoot Me" című dalukkal. A csapat pop rock és alternatív rock vonalon mozog. A csapat 2019 júliusában tért vissza "Time of Our Life" című dalukkal.

FTISLAND
Azt hiszem a listán szereplők közül az FTISLAND a másik csapat, akit nem kell bemutatnom nektek, vagy legalábbis Lee Hong Ki-t, a frontembert, aki több koreai sorozatban is játszott már főszerepet. A csapat még 2007-ben debütált, mint pop rock banda "Love Sick" című dalukkal. A Choi Jong Hoon utáni botrányok miatt most tért vissza nemrég a csapat "Quit" című dalukkal, de tudnám tőlük még ajánlani a "Puppy" és a "Pray" című dalokat (bár igazság szerint az összeset).

Guckkasten
Aki még csak most hallott róluk először biztos, hogy meg fog lepődni, hogy egy 2003-mas bandáról van szó, akiknek mondhatni nagyon egyedi stílusuk van. Eredetileg The C.O.M néven debütáltak, de nem sokkal később feloszlottak. 2007-ben Kim Kibum a volt basszusgitáros rakta össze újra a bandát, azóta pedig aktívak és több díjat is bezsebeltek. És, hogy mire értettem azt, hogy egyediek? Hallgassátok meg a "Montage" vagy a "Pulse" című dalukat.

IZ
A csapat 2017 augusztusában debütált a Music K Entertainment szárnyai alatt "All You Want" kislemezükkel, mint pop rock és elektronikus rock banda. 2018-ban megnyerték a Soribada Best K-Music Awards "New Hallyu Rookie" díját, ami után egy kisebb figyelmet kaptak a srácok. A csapat 2019 májusában tért vissza "EDEN" című dalukkal, majd nem sokkal később, augusztusban megkaptuk a "Final Kiss" című dalukat és a hozzá tartozó MV-t.

Kim JaeJoong
Ki ne ismerné JaeJoong-ot? Biztos, hogy szinte mindenki hallott az 5 tagú TVXQ-ról vagy az abból kivált JYJ-ről. Szólóalbuma elsőként 2013-ban jelent meg s azóta is leginkább pop rock vonalon mozog JJ, csak hallgassuk meg tőle a "Mine"-t vagy a "Just Another Girl"-t.

N.Flying
Az N.Flying 2013-ban debütált az FNC Entertainment szárnyai alatt (mondhatni ők az FTISLAND és a CNBlue kis tesója), mint rock, rap rock és alternatív rock csapat, elsőként Japánban "Basket" című kislemezükkel, illetve ők voltak ekkor az FTISLAND előzenekara a japán turnék alatt. 2014-ben már elkezdtek Dél-Koreában is mozgolódni, de a tényleges debütálás csak 2015-ben következett be "Awesome" című kislemezükkel. Legismertebb daluk talán a 2018-as "Hot Potato".

Sugar Donut
Szintén egy veterán banda, hiszen még a kezdetek kezdetén kezdtek el zenélni, amikor a punk kultúra betört Dél-Koreába. Sajnos a ma már indie rock csapatként működő banda debütálását nem találtam meg, de érdemes tőlük meghallgatni egy 2016-os szerzeményüket a "Piece Of A Lie"-t.

The Rose
A csapat 2017-ben debütált a Stone Music Entertainment szárnyai alatt és ezen rövid idő alatt már kis hazánkban is jártak még 2018-ban. A csapat a rock és a ballada elemeit vegyíti leginkább, a tagok pedig tehetségesek, így megvan minden esélyük arra, hogy népszerűek legyenek. Debütáló dalukat a "Sorry"-t már biztos, hogy sokan hallottátok, illetve 2019 augusztusában tértek vissza legújabb dalukkal a "Red"-del. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése