BTS: Fake Love ~ Teória - KÉrdekesség

2019. aug. 9.

BTS: Fake Love ~ Teória

Hát elérkezett ez a pillanat is, végre eljutottam oda, hogy ezt a teóriát is megírjam. Most a BTS "Fake Love" című videoklipjét fogom kielemezni. Ebben a témában nagyon sok mindent találtam, ezért lehetséges, hogy lesz olyan köztudott dolog az ARMY-k körében, amit ki fogok hagyni, amiért előre is elnézést kérek, de ha beletennék mindent, akkor vagy 5 km hosszú lenne a cikk. Egy idő után valószínűleg megunnátok az olvasását ^^", de most kezdjünk is bele.
Szóval, egyes vélemények szerint az MV-nek két oldala van, szembesülünk a jóval és a rosszal. Jin képviseli a "jót", aki az önmagunk szeretetét és a mások iránt érzet szeretetünket testesíti meg, s mindent, ami a Földön, a világunkban jó. Ezzel szemben Jungkook a "rosszat" testesíti meg, a sajnálatot, a sötétséget és az önmarcangolást képviseli, amit a régi szerelme miatt érez. Megbánta, hogy külön váltak az útjaik, mert fájdalmat okozott a másik félnek, amit sajnál és szeretne mindent visszafordítani.

A jó és rossz oldalon mozogva tovább, a HYYH (The Most Beautiful Moment in Life) érában sokan úgy gondolták, hogy Jin valójában nem létezik vagy létezett, de elhunyt és más vonatkozásban van jelen a többi tag életében. Ezen teóriák szerint Jin egy angyal, jobban mondva egy őr angyal, aki a Mennyből segíti a fiúkat. Ha jobban belegondolunk Jin-t mindig is egy ragyogó, arany színű fény lengte körbe, mint egy jó Ora-t (az albán mitológiában egy misztikus tulajdonság az embereknél, ami szellem formájában jelenik meg, ha az adott ember bátor és szorgalmas, akkor fehér, de ha gyáva és lusta lesz, akkor feketévé változik). Ezzel szemben Jungkook-ot mindig egy sötét aura, díszlet veszi körbe. Egyesek szerint, ezért Jin kirekeszti Jungkook-ot, mert problémákat okoz és csak akkor térhet vissza, hogyha jó lesz. Egy másik teória szerint, amikor a HYYH-ban meghalt Jin, akkor Jungkook vette át a helyét, JK lett az "angyal", de a sötét érzelmei és rossz dolgai miatt nem tudta betölteni Jin helyét. 

Még mindig egy kicsit Jin-re helyezve a hangsúlyt, ha elindítjuk az MV-t a BigHit intrója után egy virágot fogunk látni, amit Jin nagyon véd. Nos, mivel egyes teóriák szerint Jin egy angyal (lehetséges, hogy halála után vált azzá, ez ugye nem tisztázott) nagyon védi azt a virágot. Ha jobban megnézzük, ahogy a virágra vetülnek a fények a kis gyertyatartóban, észrevehetjük, hogy a szirmok, mintha furcsa fényben tündökölnének. Ennek egy vallásos eredete van, méghozzá az örök fény (Ner Tamid) legendája, ami azt jelenti, hogy Isten mindig jelen van, ezért védi Jin azt a virágot. Miután a helység elpusztul, ahol ezt a virágot őrizte Jin, Jin is eltűnik/elpusztul vele együtt.
Egy másik teória szerint viszont a virág Jungkook-ot jelképezi, mint egy ártatlan fiút, akit a hyung-ja, Jin igyekszik mindentől megóvni, hogy ne tapasztalja azt a rosszat, amit a világunkban nap, mint nap megélhet. Jin, ezért elrejti őt a függönyök mögé, ezzel elrejtve őt a fénytől és a valóságtól. A lámpás/ gyertyatartó egyébként a szeretetet és a fényt szimbolizálja, valamint kifejezi a vágyat a jobb jövő felé. Szóval, valójában Jin csupán Jungkook ártatlanságát igyekszik megvédeni azáltal, hogy nem engedi neki, hogy lássa azt a rosszat, sötétséget és kegyetlenséget, ami a világban zajlik? Ha így is volt, a próbálkozása kudarcot vallott, hiszen Jungkook kiszabadul. A szabadulás V-nek köszönhető, aki itt a valóság kulcsát szimbolizálja, legalábbis ebben a teóriában, erről bővebben majd kicsit lentebb. Szóval, Jungkook megszökik és látja, ahogy Suga megpróbálja elpusztítani önmagát és megtudja, hogy Tae megölte az apját, ami miatt most bűnhődik (ez a teória is a HYYH-ra tehető), emellett látja a maknae, hogy a hyung-jai küzdenek, ezzel az üvegfalat eltöri és az álomvilágból a valóságba kerül, kitéve annak minden veszélyének.

Jungkook részét folytatva, ha jobban megnézzük az MV-t, akkor láthatjuk, hogy akárhová megy a maknae pusztulást hoz maga után, például, amikor Jin elhúzta a függönyt Jungkook figyelte őt, majd a szoba, ahol volt Jin, elpusztult, amikor Jimin-t figyelte, akkor azt a szobát elárasztotta a víz. Ha ez még nem lenne elég bizarr így is, amikor JK belenézett a kulcslyukba J-Hope bezáródott a saját szobájába, ahonnan nem tud szabadulni, amikor pedig Suga szobájába néz be, lángok törnek elő. Ebből azt is lehet gondolni, hogy:
1. Amikor Jin halála után átvette annak helyét egy gonosz angyal lett Jungkook-ból, akinek a pusztítás lett a feladata, vagy
2. Valójában Jungkook se létezik, csupán egy kép, ami bajt hoz.

Mindkét feltevést alátámasztja az, ahogy RM-t irányítja Jungkook, amikor szembesül régi önmagával. És itt jön egy még érdekesebb teória a jó és rossz vonalán. Kanyarodjunk egy kicsit vissza a virágra. Ugye, hogy egy régi gyertya tartóban van benne? Nem hasonlít ez valamire? Igen, igen "A Szépség és a Szörnyeteg". Hogy is volt a rózsa esetében? Ha leesik az utolsó szirom, akkor a szörnynek el kell mennie (a legszebben fogalmazva). Ugyan ez van Jin esetében, ha leesik az utolsó szirom is, akkor el kell mennie, amit Jungkook nagyon siettetne, egyes vélemények szerint megakarja ölni Jin-t, ezért utánozza őt. Ennek két oka lehetett vagy Jin helyébe akart lépni, vagy pedig valakit ezzel megakart menteni, valaki más miatt akarta megölni őt.

Egy másik teória szerint viszont ugye a virág Jungkook-ot szimbolizálta és azáltal, hogy a homok virággá változott árnyék formájában és elrepült jelképezi azt, hogy az ártatlansága is összetört, a zord valóság alakítja tovább a fiú személyiségét.

Az eredeti teória szerint Jungkook-nak a tettei miatt viszont számolnia kell. Emlékeztek arra a jelenetre, amikor a maknae fut és a padló eltűnik alóla? Valószínűleg a Pokolba akarják lerántani őt, hogy bűnhődjön tetteiért. Ezután jelenik meg V és a "Save Me" felirat, vagyis "Ments meg". V egy nagyon sötét helyen van, vörös ruhában, talán Ő lenne az ördög, aki várja Jungkook-ot, hogy megbüntethesse? Vagy szimplán csak figyelmeztetni szeretné, hogy ez így nagyon nem lesz jó?
Még mindig Jungkook-nál maradva van az a jelenet, amikor befut egy helységben, ahol elkezd a víz folyni és sok homok van ott. A homok árnyéka pont olyan, mintha Jungkook Jin virágjait engedné el, az árnyékban virágszirmokat láthatunk, ezután egy átjáró nyílik meg Jungkook előtt. Nem mellesleg a homokba ékelődve van a régi gyertya tartó is. Lehetséges, hogy Jin üzent a túlvilágról és így akarta helyes útra téríteni Jungkook-ot, az átjáró megnyitásával megadva ennek a lehetőségét.  

A videoklip végén Jungkook belép a folyosóra, és a feliratokból kiderül, hogy a többi tag is ugyan úgy szenved. Ekkor megjelenik egy sötét alak JK előtt, aki elviszi őt valahová, miután a maknae elmegy a furcsa férfival egyesek szerint a BTS többi tagja megleli a lelki békéjét, felszabadul, így megmenekülnek a Pokolból, amelyet Jungkook okozott.

Eddig Jin és Jungkook "kapcsolatát" elemeztem ki jobban, ezért a többi tagot elhanyagoltam, de most nézzük őket.

RM: A teória szerint a hamis szerelme boldoggá tette őt, ami miatt egy hamis kép alakult ki önmagáról, amit túl későn vett észre, ezért meg is kérdezi, hogy "ki vagy te?" Ennek ellenére még nem képes a tükrön keresztül sem látni a hamis és az önmaga képét. A tükörben fényt látunk később, ami a megvilágosodást szimbolizálja. Viszont a pszichológiában ez egyfajta reflexió, ahogy az önmagunk valódi énjét igyekszünk elnyomni. Magyarán RM marcangolja magát, mert nem tudja, hogy melyik a hamis és melyik a valódi önmaga.

J-Hope: A "Fake Love"-ban Hoseok régi emlékeit láthatjuk, vagyis abban a szobában, ahol ő van bezárva saját maga által. Azt az emléket idézi fel, amikor édesanyja ott hagyta őt egyedül a vidámparkban és Snickers-szel. Minden a fájdalmas múltra emlékezteti őt, csapdába esik a saját emlékei között. A szobája tele van játékokkal és vidámparki kellékekkel. Na, meg egy halom Snickers-en fekszik. Jungkook itt igyekszik bejutni, megpróbálja őt megmenteni, de J-Hope ezt nem engedi, így a maknae csak a kulcslyukon keresztül tudja az idősebbet figyelni. Egyes verziók szerint itt egyfajta pszichológiai probléma, mazochizmus jelenik meg, hiszen önként vergődik a fájdalmas múlt emlékeiben.
Amit még találtam a teóriák között, hogy Jimin egy hatalmas hazugságban él, amit saját maga épített fel és tetőzött tovább. Taehyung egy boldog fickó képét mutatja, aki gondtalan életet él, de nagyon más a helyzet, gondoljunk csak a fentebb említett "save me/ments meg" feliratra, ami az "i'm fine/jól vagyok" megfordítása volt. Úgy viselkedik, mintha nem érdekelné semmi, úgy tesz, mintha minden rendben lenne, de ez ugye nem így van, valamitől szenved. Tae próbál segítséget kérni Namjoon-tól, ezért van a felirat tükröződés, Namjoon ugye egy tükör előtt áll, így ő a "save me" feliratot látja. Viszont senki sem veszi észre a segély kiáltást, figyelmen kívül hagyják, Namjoon se válaszol az üzenetekre, ezért V telefonja homokká változik és elfújja a szél, ahogy a reményeit is.

Azt hiszem túl hosszú lesz ez a teória már, hiszen napestig lehetne erről az MV-ről beszélni annyi minden van, de zárásnak visszatérnék még egy kicsit Jungkook-ra és a Pandora szelencéje elméletre. Ugyebár fentebb írtam, hogy Jin "fogságából" V segítségével jutott ki, aki a valóság kulcsát szimbolizálja. JK az MV-ben valóban kinyit egy kis dobozt, szelencét, amiben egy kulcs van. A görög mitológiában is jelen van ez a dolog, ami szerint, ha kinyitod Pandora szelencéjét kiengeded a gonoszságot és az olyan tulajdonságokat, mint a kapzsiság, irigység, gyűlölet, fájdalom, betegség, éhezés, szegénység, háború vagy halál. Sokan, ezért is gondolták azt, hogy Jungkook a gonosz és Jin a jó.

Ha véletlen még nem láttad a videoklipet, itt tudod megnézni. Remélem tetszett a teória ^^.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése