11 koreai alkoholos ital, amit egyszer ki kell próbálnod - KÉrdekesség

2019. aug. 6.

11 koreai alkoholos ital, amit egyszer ki kell próbálnod

Minden nemzetnek megvan a saját specialitása, gondoljunk csak a németek sörfőzésére, a japánok sake szeretetére, vagy kis hazánk pálinka kultuszára. Dél-Korea sincs ezzel másképp, hiszen nekik is van nemzeti italuk (soju), illetve olyan alkoholos dolgok, amelyeket imádnak, sőt nekünk is ismerősek lehetnek a koreai sorozatokból. A cikk elolvasása érdekességként mindenkinek ajánlott, de az italok kipróbálása szigorúan 18 év felett~, most pedig nézzük azt a 11 italt, ami számunkra is ismerős lehet. 
1. Soju (소주)
Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna a soju-ról, hogyha kicsit is utána olvasott a koreai hétköznapoknak/kultúrának, vagy ne látta volna pár másodperc erejéig egy dorama-ban. Nemcsak a koreaiak imádják ezt az italt, de világszerte nagyon elterjedt és közkedvelt. A koreaiak javarészt vacsora mellé fogyasztják ezt az alkoholos italt, viszont vigyázni kell vele, hiszen jóval erősebb, mint egy pohár bor, vagy egy doboz sör. A soju alkoholtartalma: 19-25% körül van, édes íze miatt is közkedvelt (a vodkával vagy ginnel ellentétben), konkrétan itatja magát. Édes ízét pedig a lepárlási időszaknak köszönheti, más tiszta alkohol tartalmú italokkal ellentétben. 

2. Bokbunja (복분자)
A bokbunja konkrétan szederből készített bor, hiszen igaz, hogy nem szőlőből készítik, de az eljárási folyamatuk ugyan az, és ezzel vége is a két bor hasonlóságának. Egy pohár bokbunja 15-19% alkoholtartalommal rendelkezik, míg egy normál fehér- vagy vörös bor esetében ugyan ez 9-15%. A szeder kicsit savanykás, ezért enyhén fűszerezett tengeri ételekhez szokták leginkább fogyasztani a koreaiak. A férfiak körében pedig különösen kedvelt italt, mert a bokbunja megemeli a tesztoszteron szintet.

3. Maeshilju (매실주)
A maeshilju egy nagyon édes szilva bor, amelyet édesítő szerekkel (mint a méz vagy barna cukor) készítenek el. Alkoholtartalma 14%, ami nem kifejezetten erős, de édes íze miatt -ahogy a bokbunja is- itatja magát, így biztos nincs megállás egy-két pohár után. Az első kettővel ellentétben nem fogyasztják vacsora mellé, inkább vacsora utáni desszert ital.

4. Makgeolli  (막걸리)
A makgeolli a legrégebbi koreai, alkoholos ital, még a soju-nál is idősebb.Ez az ital egy édes rizsbor, melyet manapság szénsavas üdítőkkel fogyasztanak a koreai fiatalok, vagy éppen koktélt készítenek belőle, hogy még édesebb legyen. Az igényekre reflektálva a boltokban különböző fajtában lehet kapni ezt az italt, egyes gyártók az eredeti, tradicionális ízre esküsznek, míg néhányan új recepteket vetettek be és különböző ízesítésben gyártják ezt az italt. Emellett falnak se megy tőle az ember, hiszen nem sokkal erősebb, mint egy sör a 6-8% alkoholtartamával. Fun fact, hogy egyes kozmetikai márkák felhasználják alapanyagként arcmaszkokhoz.

5. Dongdongju (동동주)
A dongdongju egy kevésbé ismert, de annál édesebb fajtája a makgeolli-nak, ez a fajta egy szűretlen rizsbor, ami miatt érdekes a textúrája, valamint az üvegek aljában még rizs szemek is találhatók. A fentebb említett italhoz hasonlóan szintén 6-8% alkoholtartalommal bír. 

6. Sansachun (산사춘)
A sansachun-t több, mint 400 éve "gyógyszernek" nevezték a koreaiak, amit nyugtalanságra és stresszre ittak az emberek, hiszen ennek az alkoholnak nyugtató hatása van, mind a testre, mind az idegekre. Nem csak ez az egyetlen pozitív tulajdonsága, hiszen tudományosan is bizonyítva van, hogy étvágy fokozó hatása van és jó a másnaposságra is. Egyes emberek szerint jó hatással van a szívre is és súlyosabb fizikai károkra is gyógyírt nyújt az ital, ezért nagy tiszteletben tartják a koreaiak. Ha fájdalmaid vannak biztos, hogy ezt fogják ajánlani neked. Közkedvelt vacsora ital is, étkezés előtt a fentebb írt étvágy fokozó hatása miatt, amihez közre játszik, hogy enyhén savanykás íze van. Alkoholtartalma 14% körül van.

7. Cheongju (청주)
Az egyik legtisztább rizsborként tartják számon, sokan egy gyenge, enyhén édes soju-hoz hasonlítják. Az ízkülönbség az erjedésből származik, hiszen az erjedési folyamat különbsége egy enyhébb, ám édesebb italokat eredményez, ellentétben a soju-val, aminek tömény íze van. Dél-Koreában Nonsan, Gunsan és Masan három olyan régió, amelyek cheongju készítésről ismertek. Ezt az italt egyesek a japán sake-hoz hasonlítják. Alkoholtartalma 12-18% körül van.

8. Baekseju (백세주)
A baekseju már a 17. század óta része a koreai hétköznapoknak, így a második legrégebbi italként tartják számon. Általában ünnepekkor fogyasztják ezt az italt, de a hétköznapi esték közkedvelt itala is, erjedése több szakaszon esik át, így egy 13-15% alkoholtartalmú italt kapunk, ami garantálja a szórakoztató éjszakát. Érdekes íze van, amit még ízesítenek is a koreaiak, ezért leginkább különféle húsok mellé fogyasztják, illetve soju-val kombinálják. 

9. Kkoch Wain (꽃 와인)
Közkedvelt alkoholmentes ital a krizantémból készült tea, ami nemcsak ízletes, de nagyon különleges is. Ennek van egy alkoholos verziója is, amit "virág borként" tartanak számok a koreaiak, és különlegessége miatt nagyon közkedvelt. Leginkább krizantémból, azáleából vagy őszibarackvirágból készítik el ezt a fajta bort a koreaiak. 

10. Kagteil (칵테일)
Az alkoholos ital gyártók az italaikat alapból ízesítik, ezért eddig nem igazán volt közkedvelt a koktél Dél-Koreában, de a nyugati kultúra hatására kezd elterjedni ott is a koktélozás, melynek alapja a soju, melyet szódával vagy gyümölcslével kevernek össze.

11. Maegju (맥주)
Akármelyik országban jársz egy itallal biztos, hogy találkozni fogsz, ez pedig a sör. Dél-Koreában az első sörfőzde 1933-ban nyílt meg és azóta ott is nagyon közkedvelt ital. A legkimagaslóbb gyártók az Oriental Brewery, a Hite és a Cass, valamint vannak még kisebb gyártók is, de javarészt ez a három nagy márka található a dél-koreai boltok polcain, na meg a sok import árú. A koreai sörök különlegessége, hogy nagyon világosak és nincs olyan íz aromájuk, mint a német vagy amerikai társaiknak (szerk.megj.: az ázsiai sörök nincsenek olyan keserűek, mint a magyar társaik és valóban világosabbak, ami valószínűleg a rizsnek is köszönhető, hiszen ott a rizs is alapanyaga a sörnek, nem mellesleg női ízléssel finomabbak is az ázsiai sörök)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése