Kpop dalok, amelyeket eredetileg más előadóknak szántak 2. rész - KÉrdekesség

2019. jún. 24.

Kpop dalok, amelyeket eredetileg más előadóknak szántak 2. rész

Korábban már írtam olyan dalokról, amelyeket eredetileg  más előadóknak szántak. Most ismét elhoztam nektek 20+ olyan dalt, amit nem az eredeti "tulajdonostól" ismerhettünk meg. 

F.T Island - What U Want
A dal 2017-ben jelent meg a srácok "Over 10 Years" című albumán. Viszont a "What U Want" című dalt eredetileg az SF9 szánták, érdekesség, hogy az F.T Island tagjai valójában nem akarták ezt a dalt, sőt... de HongKi nagyon ragaszkodott hozzá, így megmaradt az F.T. Island számára.

BP RANIA - Breathe Heavy
A "Breathe Heavy" című dal szintén 2017-ben jelent meg koreai és angol nyelven, a lányok "Refresh 7th" című mini albumján. A dalt Ddol I Park, Melanie Fontana és Jon Asher írták, akik eredetileg Britney Spears-nek szánták a dalt. A demó verziót is hozzá igazították, és az eredeti tervek szerint a dal Britney "Glory" című albumán jelent volna meg, még 2016-ban.

Jonghyun - Fireplace
Jonghyun saját szerzeményét eredetileg Lee Hi-nek szánta, de "amikor Tablo (Epik High) először meghallotta a dalt, azt mondta, hogy: "Ez a dal jó, de...." elkezdett valami teljesen másról beszélni, ekkor tudtam, hogy elutasította a dalt"- nyilatkozta Jonghyun. Végül az énekes megtartotta magának a "Fireplace"-t és 2017-ben kiadta. "Story Op.2" című albumán.

Jonghyun - Coctail
Jonghyun a dalt eredetileg Taemin-nek szánta, aki a debütálása után még 2016-ban visszaszeretett volna térni: "Két dalt szántam neki, a "Coctail"-t és az "Already"-t, de végül csak az "Already-t adtam neki, mert a másikat elutasította" - mondta Jonghyun, így a "Coctail" végül nem szerepelt Taemin "Press It" című albumán. Végül a dal így Jonghyun-nál maradt, aki a stúdió albumán (She Is) jelentette meg. Később egy vLive adás alkalmával Taemin megmagyarázta az elutasítás okát, hiszen úgy vélte, sokkal inkább illik Jonghyun-hoz a dal, mintsem hozzá. 

T-ARA - YAYAYA
A "YAYAYA" a lányok  "Jewelry Box" című albumán jelent meg, még 2012-ben. Viszont a dalt eredetileg a lánycsapat kis tesójának, a Co-Ed-nek szánták, akik ezzel a dallal debütáltak volna 2010-ben, ezt elutasítva a "My Boo" című dalt kapták meg, amit viszont a T-ARA-nak szántak a "YAYAYA" helyett.

IU - Gloomy Clock
A "Gloomy Clock" 2013-ban jelent meg IU "Modern Times" című albumán. Eredetileg ezt a dalt Jonghyun írta a saját debütáló albumjára, de amikor kikérte IU véleményét a "Gloomy Clock"-ról, az énekesnő megakarta tőle vásárolni a számot, így az övé lett, de felkérte Jonghyun-t, hogy énekelje el vele a dalt.

Produce 101 első évad - Yum Yum
A Produce 101 első évadának versenyzői énekelték el a "Yum Yum" című dalt, melyet a dalszerzők eredetileg Red Velvet-nek szántak.

2PM - Only You
Az "Only You" a csapat 2009-es albumán, a "01:59PM"-en jelent meg. Nem meglepő módon ezt a dalt eredetileg nem nekik szánták, hanem a testvércsapatuknak a 2AM-nak. Nem ez az első eset, amikor a 2AM nem kapott meg egy dalt, hiszen többek között K.Will - "Left Chest", Taecyeon  & Nichkhun - "My Valentine" és Jay Park - "If" című dalát is nekik szánták demó verzióban.

Red Velvet - Red Flavor
2017 nyarán jelent meg a lányok "The Red Summer" című mini albuma, melyen a "Red Flavor" is szerepel. A dalt Kenzino írta, míg a zenei alapot Daniel Caesar és Ludwig Lindell szerezte, akik eredetileg Little Mix-es lányoknak szánták a számot. Érdekesség, hogy "Dancing with Nobody" volt a "Red Flavor" eredeti címe, addig, míg a Little Mix-nek készült, de végül az SM Entertainment megvásárolta a zenei alapot, így a Red Velvet kapta a dalt. 

Crayon Pop - Bar Bar Bar
Szerintem nincs olyan K-Pop rajongó, aki ne emlékezne a lányok ikonikus dalára, a "Bar Bar Bar"-ra, mely 2014-ben jelent meg a csapat "Pop!Pop!Pop" című albumán. Viszont eredetileg a Crayon Pop kis tesójának szánták a dalt, de a koreográfia ugrálós része miatt végül a lányok kapták meg.

Younha - Get It
Younha "Get It" című dala 2016-ban jelent meg. A számot Yenny-vel és Cheetah-val közösen énekli, de a "Get It" eredetileg a HA:TFELT egyik albumán jelent volna meg, így viszont csak közreműködő előadók lettek.

SECRET - Magic
A "Magic" a lányok első mini albumján (Secret Time) jelent meg, még 2010-ben. A dal Kang Jiwon és Kim Kibum nevéhez köthető, akik eredetileg Seo In Young-nak szánták a számot. 

AOA - Like a Cat
Az AOA talán egyik legikonikusabb dala a "Like a Cat", mely 2015-ben jelent meg a lányok "Ace of Angels" című albumán. Viszont eredetileg a Brave Girls-nek szánták a dalt, ahogy az olyan AOA dalokat is, mint a "Heart Attack" vagy a "Miniskirt". Viszont a lányok időzítése sose passzolt, így az AOA-s lányok kapták meg a dalokat.

GD x Taeyang - Good Boy
A "Good Boy" még 2014-ben jelent meg. Viszont eredetileg ez egy BIGBANG dal lett volna, viszont Taeyang annyira ragaszkodott hozzá, hogy ő és GD adja elő csak, hogy végül a YG Entertainment engedett a kívánságnak, így a duóé lett a dal. 

Lee Hi - Scarecrow
A "Scarecrown" egy 2013-mas dal, mely Lee Hi "First Love" című albumán jelent meg. Magát a dal J.Y. Park írta és komponálta, aki eredetileg Park Bom-nak készítette a dalt. Valamiért mégis Lee Hi kapta ezt a nagyszerű dalt.

BIGBANG - Lies
2007-ben jelent meg a BIGBANG "Always" című kislemeze, mely tartalmazza a "Lies" című dalt, melyet G-Dragon írt és komponált. Viszont GD eredetileg magának szánta a dalt, amikor debütált volna szólóban, de a YG Entertainment úgy gondolta, hogy jobb, ha a csapat dalaként jelenik meg. A YG vezetőségének végül igaza lett, hiszen a "Lies" hozta meg a várva várt sikert, ami a BIGBANG debütálásakor elmaradt. G-Dragon végül 2009-ben debütált, mint szólóénekes "Heartbreaker" című vezető dalával és albumával.

Taeyang - Darling
Taeyang szóló dala kicsit kakukktojás, hiszen a "Darling" eredetileg a BIGBANG "Made" széria egyik lemezén jelent volna meg, mint Taeyang egyik szóló dala, de végül nem került fel az albumra. A dal végül 2017-ben jelent meg az énekes "White Night" című albumán.

SHINee - Forever or Never
A "Forever or Never" című dal a csapat 2008-as "The SHINee World" című albumán jelent meg. Ez a dal is egy kicsit kilóg a sorból, hiszen eredetileg a Cinema Bizarre nevű német alternative rock együttes dala volt, akik szintén 2008-ban adták ki a dalt. Viszont a két csapat együttese megegyezett a licenc jogokat illetően, így mindkét csapat kiadta ugyan abban az évben, ugyan azzal a címmel a dalt, kevés változtatással.

Jonghyun - Inspiration
A dal 2016-ban jelent meg, eredetileg egy SMStation dal lett volna, hozzá videoklippel. Az MV előzetese felkerült a netre, de valami oknál fogva a teljes MV sosem jelent meg. Jonghyun eredetileg viszont nem magának szánta az "Inspiration" című dalát, hanem az NCT U-nak.

SE7EN - When I Can't Sing
SE7EN dala 2012-ben jelent meg a "SE7EN New Mini Album" című kis lemezén. Az énekes ekkor még a YG Entertainment szárnyai alatt tevékenykedett. A dalt eredetileg J.Y. Park írta és komponálta, aki eredetileg az egyik fiúcsapatának, a 2AM-nak szánta, de végül a dal SE7EN-hez került. 

Epik High - Fly
2005-ben jelent meg a csapat "Swan Songs" című albuma, melyen a "Fly" is található. Érdekessége a dalnak, hogy annak idején annyira népszerű volt a dal, hogy még a FIFA is lecsapott rá, és a FIFA07-es játékban is hallható a "Fly". Viszont a dalszövegírók a dal demó verzióját egy énekes-színésznőnek szánták Park Shin Hye-nek.

BEAST - Shock
A BEAST (most HIGHLIGHT) számára a sikert a 2010-es daluk, a "Shock" jelentette, ami annyira sikeres lett, hogy végül ezzel a dalukkal debütáltak Japánban. Viszont a dalt eredetileg nem a BEAST-nek szánták, hanem a ZE:A-nak.

Pentagon - Beautiful
2017-ben jelent meg a srácok "Beautiful" című dala, mely a csapat első digitális kislemeze is volt. A dal egyébként később felkerült a srácok "Ceremony" című albumára is. Viszont a dal érdekessége, hogy Jung Il Hoon írta és komponálta, aki, nem meglepő módon eredetileg a csapatának, a BtoB-nak szánta a "Beautiful"-t, de valamiért a kis tesóinak adta, így a Pentagon-é lett a dal.

CLC - Hobgoblin
A CLC "Hobglobin" című dala 2017-ben jelent meg "Crystyle" című albumjukon. A dalt Seo Jaewoo, Big Sancho, Son Youngjin és HyunA írta, és komponálta. Talán ezért is nem meglepő, hogy a dalt eredetileg a 4MINUTE-nak szánták és 2016 előtt elkészült. Valószínűleg a "HATE" című daluk után jelent volna meg, de a csapat még előtte feloszlott, így a CLC használta fel a dalt, miután a cuki koncepciót leváltották.

BLACKPINK - As If It's Your Last
Szintén 2017-ben jelent meg a BLACKPINK "As If It's Your Last" című dala, mely egy digitális kislemezen jelent meg. A dal Teddy Park nevéhez kötődik leginkább, aki ezt a dalt még 2016 előtt írta és komponálta. Igen, eredetileg a 2NE1-nak szánta a dalt Teddy, de mire a demó verzió elkészült a lánycsapat feloszlott. Később újradolgozta a dalt és a BLACKPINK így feltudta használni.

9Muses - Dolls
2013-ban jelent meg a lányok "Dolls" című dala, az azonos című kislemezükön. A dalszövegírók viszont nem nekik szánták a dalt. Konkrétan nincs megnevezve az a lánycsapat, akiké lett volna a "Dolls" találgatások mentek, hogy valószínűleg a KARA kapta volna meg.

TVXQ - Mirotic
2008-ban jelent meg a TVXQ legikonikusabb dal a "Mirotic", mely nagyon megosztó volt a kritikusok között is. A dalt leginkább külföldi dalszerzők készítették, mint Sigvardt, Mikkel Remee, Lucas Secon és Thomas Troelsen, akik nem meglepő módon másnak szánták a dalt. Eredetileg Sarah Connor-é lett volna a "Mirotic", de az SM Entertainment lecsapott a demó verzióra, így hozzájuk került a dalt, ami után Yoo Young Jin még csiszolt a dalon. Később az SM és Sarah ügynöksége megegyeztek, az énekesnő is kiadta a dalt még 2008-ban "Under My Skin" címmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése