A valódi ok, amiért a kínai idolok haza mennek és sose térnek vissza Dél-Koreába?! - KÉrdekesség

2019. ápr. 16.

A valódi ok, amiért a kínai idolok haza mennek és sose térnek vissza Dél-Koreába?!

Kína olyan csodás idolokat adott nekünk, mint Tao, Luhan, Kris, Victoria vagy ChengXiao. Viszont a csapatok kínai tagjai viszonylag hamar kilépnek, vagy ha feloszlik az adott csapat sose térnek vissza Dél-Koreába, illetve nagyon ritka esetben. Ebben a kis rövid cikkben az okok mögé szeretnék nézni az EXO volt tagjaival bemutatva a dolgokat.
A legtöbb kínai idolnak végül sikerül kilépnie a K-Pop világából és saját karrierjét építi hazájában, gondoljunk csak Kris-re (ex-EXO). Kris Wu egy ideig szólóelőadó volt Kínában, majd megcélozta az Amerikai Egyesült Államokat, mint színész és szerepelt Vin Diesel "XXX: Return of Xander Cage" című filmjében, mint Nicks. Neki sikerült, ami másoknak nem.

Vegyük Tao és Luhan esetét, akiknek még mindig szerződése van az SM Entertainment-tel egészen 2022-ig, így nem tudták teljesen a K-Pop-ot elhagyni, hiába futottak be Kínában, mint szóló-előadók és színészek. Sajnos, őket kötik a szerződésük, így a bevételük bizonyos részét az SM Entertainment kapja meg, és nem szeghetik meg a szerződésük egy pontját se. A kínai idolok, így sokkal több profitot hoznak az ügynökség számára, mintha ténylegesen ott maradtak volna, nemcsak papíron egy 2017-es statisztika szerint. Körülbelül a bevételük 20-30%-át kapja az SM, így többet keresnek rajtuk, mint a koreai idolokkal. Úgy is nézhetjük, hogy győztes-győztes helyzetbe került mindegyik fél, hiszen az SM Entertainment visszakapja azt a pénzt, amit elvesztett, amikor Tao és Luhan kilépett, de a két volt idol is nyert a dologgal, hiszen haza térhettek és soha többé nem kell Dél-Koreába menniük, s nem rángathatja őket az SM sem oda vissza (a bevételük egy bizonyos részéért). 

De ki jár mégis jobban ezzel a dologgal? Sajnos, vagy nem sajnos az SM Entertainment, hiszen míg kb. 30% nyereséget kap az idoloktól, addig mondjuk Lay tevékenysége miatt a profitjuk csupán 10%, hiába az EXO tagja és tevékenykedik szólóelőadóként Kínában és az USA-ban. 

A Forbest China szerint 2017-ben Luhan 33 millió $-t (kb. 9 milliárd 75 millió ft), Lay 19 millió $-t (kb. 5 milliárd 225 millió forint), Tao 14 (kb. 3 milliárd 850 millió ft), míg Victoria 8 millió $ (kb. 2 milliárd 200 millió forint) nyereséget hozott a cégnek. A volt SM idolok, így együtt 47 millió $  (kb. 12 milliárd 925 millió forint) profitot termeltek az ügynökségnek. 

Nem tudjuk, hogy milyen szerződést kötött az SM Entertainment az alábbi idolokkal, a perek sokat mondóak, ahogy a velük szembeni bánásmód is. Nemcsak a pénzük elvétele miatt érezhetnek jelenleg is sérelmet, hanem a múltban elkövetett dolgok miatt is lehetnek rossz emlékeik, amik miatt valószínűleg soha többet nem teszik be a lábukat Dél-Koreába, főleg nem a szórakoztatóiparba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése