11 dal, amit a görög mitológia inspirált - KÉrdekesség

2019. ápr. 20.

11 dal, amit a görög mitológia inspirált

A görög mitológia drámai, romantikus, ami tele van Istenekkel és hősökkel. Nem véletlen inspirált már több dalt, videoklipet, könyvet vagy akár filmet is. Most 11 olyan dalt szeretnék nektek bemutatni, amely egy-egy mitológiai történetet mutat be egy kicsit újraértelmezve, de meghagyva a lényeget. /Katt a dal címére, és a link tovább visz a youtube elérhetőségre~/ 

Nagyon sok teória kering arról, hogy mi ihlette valójában a BTS - "Blood, Sweat & Tears" című dalát, viszont egyes vonatkoztatásban hasonlít Ikarosz történetére. Ikarosz, Daidalosz fia a görög mitológiában. A lázadás, a szófogadatlanság és a kíváncsiság megtestesítője. A mitológia szerint gyerekkorában érkezett Kréta szigetére, amikor is felkérték édesapját, hogy építsen labirintust a Minótaurosznak. Viszont Minosz király féltve a labirintus titkát, nem engedi el az édesapát és a gyereket, nehogy elárulják valakinek a titkot. Ikarosz édesapjával együtt elakart szökni Krétáról, s Daidalosz sietett a segítségükre, aki viasszal összeragasztott tollakból szárnyakat készített számukra. Mielőtt még felszálltak volna, apja megmondta fiának, hogy ne szálljon se túl alacsonyan, mert elragadják a hullámok, se túl magasan, mert a Nap megolvasztja a viaszt. Sikerült a levegőbe emelkedniük. Ikarosz édesapja szavát egy ideig megtartotta, de a magasság megigézte és egyre magasabbra repült. Végül a Nap megolvasztotta a viaszt, a tollak leváltak, Ikaroszt pedig a tengerben lelte halálát. Az MV-ben több görög és olasz elemet is fellehet fedezni, többek között Herbert James Draper “The Lament for Icarus” című festményét, Jungkook egyik jeleneténél. V egyik jeleneténél feltűnik az idősebb Pieter Bruegel “Landscape with the Fall of Icarus” című festménye, illetve a videoklipben többször feltűnik egy szobor fekete szárnyakkal, mely akár Ikarosz is lehet.

SF9 - Enough
Az SF9 hatodik minialbumjának a címe "Narcissus", így nem meglepő, hogy Narkisszosz (angolul Narcissus) történetét dolgozták fel "Enough" című dalukkal. Narkisszosz rendkívüli szépségéről volt ismert a mitológiai történet szerint, viszont elutasította azokat a nőket és férfiakat, akik belé szerettek. A történet nem is lenne érdekes, viszont Teiresziasz megjósolta neki már születésekor, hogy csak akkor élheti meg az öregkort, ha sose látja meg önmagát/saját tükörképét. Egy nimfa, Ekhó, azonban nem törődött bele, hogy kikosarazták, így panaszt tett Nemeszisz istennőnek, aki a bosszúállás istene volt. Az istennő teljesítette Ekhó kívánságát. Narkisszosz vadászat közben megállt egy folyó partjánál és inni akart, amikor meglátta a vízben saját magát. A férfi egyből magába szeretett és egész nap a folyóparton maradt és próbálta a tükörképét magához ölelni, sikertelenül, így azt a kínt élte át, mint azok a nimfák, akiket elutasított. Reggelre a nimfák Narkisszosz helyén csak néhány sárga virágot találtak, ami a mai nárcisz. Az "Enough"-nak ezzel szemben szebb a vége, de a történetből több elemet is megtartottak. Az egyedüli különbség, hogy az "önimádat" helyett az "önelfogadás" van a középpontban, így a történet végére azt szeretnék elérni, hogy a nézők elfogadják saját magukat. 

gugudan - A Girl Like Me
A gugudan "A Girl Like Me" című dala az “Act 2. Narcissus” című albumjukon található. A lányok kicsit humorosabban próbálták Narkisszosz történetét feldolgozni. A "nárcisztikus" jelző került inkább középpontba, modern értelmezésben. A lányok többféle módját mutatják be a klipben az önimádatnak, például Hana hosszú ideig nézi magát egy tükörben, Hyeyeon önarcképet fest, Mina egy olyan szobában van, ahol a saját magáról készített képei vannak kiplakátolva, míg Mimi a saját arcáról készít fénymásolatot. 

SHINee - Medusa I/Medusa II
Az eredeti mitológiai történet szerint Phorküsz-nek és Kétó-nak három leánya született: Medusa (uralkodó), Eurüalé (üvöltő) és Sztheinó (erőteljes), akik eredetileg gyönyörű nők voltak, de megsértették Pallasz Athénét, aki a bölcsesség és igazságosság istennője, így rút lényekké varázsolta őket, s aki a három lányra ránézett mind kővé dermedt. A hajuk helyén kígyók nőttek, nyelvüket is úgy nyújtogatták, mint a kígyók, agyaruk nőtt, aranyszárnyuk és éles foguk volt, még a kezüket is rézzé formálta Athéné. A lányok közül egyedül Medusa volt halandó, így könnyen megölte őt Perszeusz, aki a bölcsesség istennőjének ajándékozta Medusa fejét, Pallasz Athéné, pedig a pajzsába olvasztotta be, így kővé tudta dermeszteni ellenségeit. A SHINee "Medusa" című dalában dolgozta fel ezt a történetet, konkrétan két dallal is. A "SHINe (Medusa I)" című dalban a vakság kap főszerepet, míg a rajongókat úgy írják le, mint a fények, amelyek még ha meg is égetik az embert és megsemmisíti őket, akkor is a tagok tovább fognak haladni a fény felé. Míg a "Dangerous (Medusa II)" című dalban már konkrétabb az utalás a mítoszra, hiszen egy olyan nőt írnak le, aki nagyon veszélyes és megdermednek az emberek tőle, ha a szemébe néznek.

SHINee - Selene6.23
Szeléné a görög mitológiában a holdistenség megtestesítője, a római mitológiában Luna-ként jelenik meg. A Hold az éjszaka bolygója; a szépséget és a fényt jelképezi a sötét végtelenben/éjszakában. Továbbá az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe, amelyek mind női princípiumok. A SHINee Selene6.23 című dalában tér ki erre a mítoszra, hiszen a dalnak kettős jelentése is van. A nemzetközi fanokat is figyelembe vették, akik gyakran nem látják, és ezért olyan messze tűnnek a srácoknak, mint a Hold, de elköteleződtek mellettük. Míg a dalban szereplő 6.23 a 2013. június 6-i szuper Holdra utal.  

Sunmi - Siren
A szírének vagy szeirének a görög mitológia naiaszai (köznyelven sellők/hableányok), akiknek csodás hangjuk van, de az eredeti történet szerint gyilkos természetű tengeri nimfák, akik Campania partjain élnek, illetve egyes változatok szerint Szicíliában a Capri-szigeteken is fellelhető a történetük. A szírének a kísértés, a világi örömök és az érzéki vágyak megtestesítői voltak: bűvös hangú, nő arcú, de madárszárnyakkal és karmokkal rendelkező szörnyek voltak. Varázslatos hangjukkal és bölcs mindentudással elcsábították a tengerészeket, majd megölték őket. A legelterjedtebb források/történetek szerint hárman voltak Aglaiophoné, Thelxiepeia és Peiszinoé, de történetektől függően számukat kettőre, négyre vagy kilencre teszik, a többiek: Parthenopé, Ligeia, Leukószia, Molpé, Raidné és Telesz. (Szerk. megj: Ez csak érdekesség, de egyesek szerint Nápoly környékén megtalálták Parthenopé holttestét, s sírját kultikus tisztelet övezte.) A szirének történetéhez hozzátartozik, hogy gyönyörű hangjukat édesanyjuktól örökölték, és ezért folyton versenyeztek a múzsákkal, ami a vesztük lett büszkeségüknek és gőgösségüknek köszönhetően a múzsák megelégelték a dolgokat, s bosszúból a múzsák bűvös hangú, de vérszomjas félig ember, félig madár keveréklényekké változtatták őket, akik addig élhettek, míg valaki bűbájuk elől meg nem menekül. A szirének szégyenükben a tenger eldugott, távoli szigetein húzódtak meg. Más hagyományok szerint Démétér büntetésének köszönhették szörny-alakjukat, amiért leánya elrablását nem akadályozták meg. A sziréneket, ezért alvilági múzsáknak is nevezik. Sunmi a szirének történetét dolgozta fel dalában, amire a szám címével is utal, viszont kicsit modernebb és elfogadottabb verzióját használta fel, így Sunmi sellőként jelenik meg a klipben. 

A “VIXX 2016 CONCEPTION” album trilógiáját három istenség története ihlette: Zéloszé, Hadészé és Kratoszé. Természetesen ehhez három dal is dukált. A sorban az első a "Dynamite" volt, mely Zélosz történetére fektette a hangsúly (ami nem meglepő, hiszen az album neve is Zelos), aki a versengési vágy, az irigység és a buzgóság megtestesítője, valamint Zeusz kíséretéhez tartozott. A fentebb említett dalban megjelenik Zélosz összes tulajdonsága, az irigység, a féltékenység, a düh, melyet ex-barátnője iránt érez. Ezután jött "Hades", és a "Fantasy" című daluk, mely jóval sötétebb hangulatú, mint az előző daluk, a "Dynamite", ez nem is meglepő, hiszen Hadész az alvilág istene, a holtak ura. Ezután jött a "Kratos" című albumuk, amely a címben is szereplő Kratosz történetét dolgozza fel és "The Closer" című daluk jeleníti meg. Kratosz félisten, Zélosz testvére, az erő és a hatalom isteneként tartják nyilván. A mitológiában egy erőteljes és parancsoló személynek írják le, mely "The Closer" című dalban is megjelenik. 

A-JAX- One 4 U
Aiasz vagy latinosan Ajax, egy híres harcos volt a mitológia szerint, a trójai háború egyik legmeghatározóbb alakja. Érdekesség még, hogy Akhilleusz unokatestvére volt. Ajax-t pedig úgy ismerték a történetek szerint, mint egy olyan személyt, akinek hatalmas ereje, bátorsága és intelligenciája volt, ami a csatatéren is megjelent, illetve az ókori görögökhöz képest hatalmas volt. Az A-JAX nevű fiúcsapat, így az ő történetét dolgozta fel az "One 4 U" című dalában, s már a videoklipen is látszik, hogy kicsit "görögös".

B.I.G - Aphrodite
A szerelem és szépség istennőjét Aphroditét szerintem senkinek sem kell bemutatnom, ám születésének története annál érdekesebb, hiszen a barátibb verzió szerint Zeusz és Dióné lánya. A meredekebb verzió szerint akkor született, amikor Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranoszt. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon "kikelt" Aphrodité, akinek szépsége elvakította egész Olümposzt. Az istennő neve születésére utalhat, hiszen az „aphrosz” szó „habot" jelent görögül. Mindenesetre a B.I.G szerencsére a szerelmet és a szépséget ragadta ki a történetéből, így kaptunk tőlük egy egész fülbemászó dalt, ami a szerelmükről szól.

9MUSES - Remember
A mitológia szerint a múzsák a mítoszok megtestesítői, a költészet, a zene, a tánc és a tudományok istennői, valamint az emlékezés és az improvizáció ihletői voltak, míg egyes források szerint vízi nimfák voltak. Történetenként változó a múzsák száma, de általánosan elfogadott, hogy összesen kilenc múzsa volt: Kalliopé (epikus költészet, tudományok, filozófia), Erató (szerelmi költészet), Euterpé (lírai költészet és zene), Polühümnia (himnikus költészet), Terpszikhoré (tánc), Melpomené (tragédia, gyászének, dráma), Thália (komédia, színház), Kleió (történelem, történet írás), és Uránia (csillagászat). A 9MUSES "Remember" című dalukban ezt a történetet dolgozza fel.

JYJ - Ayy Girl
Igazság szerint a JYJ dalának nem sok köze van a görög mitológiához, de a történelméhez inkább. A videoklipben több görög elemet is láthatunk, de a legfőbb a Parthenón, ami egy dór stílusú márvány épület, de Pallasz Athéné templomaként is számon tartják. Ma a világörökség része. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése