Mindennapi Korea: Mit vehetünk a koreai mozik büféjében? - KÉrdekesség

2019. márc. 9.

Mindennapi Korea: Mit vehetünk a koreai mozik büféjében?

Itthon a legtöbb moziban popcornt lehet kapni a büfében, kiegészülve nachos-szal különböző ízesítésben, amihez vagy sajt szósz vagy salsa szósz jár, de kapható még chips és mogyoró is. A Cinema City-nek pedig egy külön standja van, ahol kimérősen lehet venni édességeket, csokikat, illetve ital kínálatnál kérhetünk a nasi mellé Pepsit, 7UP-t, Mirindát vagy Lipton teát. Viszont, mi a helyzet Dél-Koreával? Mit ehetünk ott a moziban egy (remélhetőleg) jó film mellett? 8 ételt hoztam nektek, amelyeket biztos, lehet kapni kint. /A lista a teljesség igénye nélkül készült, hiszen minden mozi egyedi és a vezetőség szabhatja meg, hogy mi legyen a menü soron a megfelelő engedélyek után. Amiket felsoroltam általánosságban mindenhol kaphatók. Plusz érdekesség egyébként, hogy a legtöbb moziban van gyerek menü, és kapnak hozzá játékot, mint nálunk a McDonalds-ban a "Happy Meal" menühöz./

1. Popcorn
Jogos lehet a kérdés, hogy miért raktam bele a popcornt, hát azt mindenhol lehet kapni, ez egy alap nasi a mozikban, DE a koreaiaknál ez máshogy megy, nem csak natúr sós vagy sajtos popcornt lehet kapni. A koreaiak vajban "áztatják" a popcornt, ami igazán ropogóssá teszi, de lehet kérni még sajtos, karamellás, hagymás és fokhagymás ízben is, ha pedig nem tudsz dönteni, hogy melyik ízben kéred, akkor választhatod az 50/50-es elosztást, vagyis egyszerre két fajtát kapsz ugyan annyiért. 

2. Hot-Dog
Az emberek a Hot-Dog-ot az amerikaiakhoz kapcsolják, pedig Dél-Koreában is ugyan olyan népszerű, főleg a mozikban. Nagyon praktikus dobozba van csomagolva az étel, így nem kell félni, hogy leeszed magad. Ha pedig az ízeket nézzük itt is bőven van választék, hiszen árulnak káposztasalátás, chilis-sajtos, fokhagyma krémes és amerikai Hot-Dog-ot is.

3. Tintahal
Akármilyen furán hangzik a legnépszerűbb étel a tintahal, melyet vajon pirítanak meg. Népszerűségének oka, hogy érdekesebb, mint a popcorn, sós és egy kicsit rágós. Viszont nem ez az egyetlen fajta, minden moziban más fajta található meg a zöldségestől kezdve a mogyoróvajasig szinte bármi elképzelhető. Ritkább esetben, de egyes mozikban szárított tintahal is kapható, melyhez szója szószt adnak.

4.  Nachos
Ha nem szereted a tengeri herkentyűket, akkor még mindig ott van a popcorn vagy a Hot-Dog, de ha ezek se a kedvenceid, még mindig van lehetőséged a választásra, hiszen Dél-Koreában is lehet kapni nachos-t. A rágcsálnivalót sajt szósszal vagy tejes mártással tálalják egy külön kis tálcába, ami szintén praktikus, figyelnek arra, hogy evés közbe ne csepegtesd le magad.

5. Gesztenye
Ha valami különlegesre vágysz, de nem szereted a halat még mindig van lehetőséged valamit kipróbálni, ami nem más, mint a gesztenye. A gesztenyét általában kiszárítják, megpirítják, majd pedig zárt zacskóba rakják, és kezdődhet a kényelmes film nézés.

6. Churros és perec
A koreaiak még mindig tartogatnak meglepetéseket. Kint is nagyon közkedvelt édesség a Churros és sokan szeretik a perecet is, viszont míg mi sósan esszük, addig kint krémsajttal töltik és megcukrozzák.

7. Szóda és egyéb italok
A tipikus italokat, mint a kóla, ásványvíz vagy narancsos üditő, bármely moziban megtalálható kint is, de egyes mozikban árulnak kávét, mazsolás vizet és alkoholt is (Az alkoholos verziót úgy kell elképzelni, mint egy bárt, adnak soju-t is, de a töményebb alkoholokat kimérik és sört is csapolnak akár.)

8. Húsgolyó (csirke, hal) és Siomay
A képen a "Siomay" látható
A tintahalas menü után szerintem nem meglepő a húsgolyó sem, melyet kérhetünk csirkéből vagy halból, viszont ezeket nem árulja minden mozi. Másik különlegesség még a Siomay, mely egy indonéz étel, párolt halgombóc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése