Ügynökségek nyomában ~ Egy volt SNSD gyakornok vallomása - KÉrdekesség

2019. febr. 9.

Ügynökségek nyomában ~ Egy volt SNSD gyakornok vallomása

Korábban már kiveséztem egy JYP, egy YG és egy volt SM gyakornok vallomását a gyakornoki életről. A japán lány gyakornok leginkább a TWICE-ról árult el egy-két érdekes dolgot, míg a YG lány gyakornoka az életébe adott egy kis betekintést és elmondott néhány dolgot az előadókról is, az SM gyakornokkal egy EXO orientált interjú készült, és most ismét egy SM ex-gyakornok vallomását hoztam el nektek, aki elég régen volt gyakornok, hiszen a Girl's Generation tagjaival együtt gyakornokoskodott, így amiket elmondott a lány 2007 előtt történtek. Szeretném itt is felhívni a figyelmet arra, hogy nem tudom mennyi valóság tartama van a dolognak, de nekem ez tűnik eddig a leghihetőbbnek. A Nextshark készített egy kisebb interjút a lánnyal.

Stella Kim félig koreai, félig amerikai származású, Dél-Koreában született, de a szülei úgy döntöttek, hogy amikor a lány 4 éves volt visszaköltöznek az Amerikai Egyesült Államokba. Amikor a lány tinédzser lett úgy döntött, hogy visszatér egy kis időre Dél-Koreában, amiben közrejátszott a K-Pop is, hiszen nagy rajongója volt BoA-nak és a H.O.T-nak. Egy SM ügynök az utcán észrevette őt, és felajánlott neki egy személyes meghallgatási lehetőséget, amit a lány elfogadott.

Stella-nak énekelnie és táncolnia kellett a kamerák előtt, amit középiskolásként elég szórakoztatónak és menőnek tartott. Az ügynökség végül felvette a kapcsolatot a szüleivel, akik ellenálltak, nem szerették volna, hogyha a lányuk a szórakoztatóiparban szerepelne, de az SM ügynökei nem így gondolták. Végül az SM-nek a szigorú szülőket sikerült meggyőzniük, és belementek abba a feltételbe, hogy Stella csak a nyári és téli szünetben lehet Dél-Koreában gyakornok. 
Stella napjainkban
Viszont ezzel megkezdődött Stella életében a harc, leginkább önmagával, az önképével. A koreai szórakoztatóipar már ekkor rendkívül kemény volt, és nagy nyomást helyeztek a gyakornokokra és idolokra egyaránt. Mindig lenyűgözően kellett kinézniük, amihez hozzájárult a hibátlan megjelenés és a vékony testalkat. 

A gyakornokok folyton bizonytalanok voltak, Stella elmondása szerint összehívták a gyakornokokat, sorba állították őket és egy skála alapján értékelték őket nyilvánosan, mindenki előtt, leginkább a súlyukat mérlegelték. Ha a súlyuk nem lett kisebb, mint előző héten, akkor kihangsúlyozták a többiek előtt, ezzel egyfajta nyomást gyakorolva rájuk. Kihangsúlyozta azt is, hogy sose az edző teremben kellett ezután mozogniuk, hanem csökkenteniük kellett a kalória bevitelt. Stella-nak a többi gyakornokhoz hasonlóan mindig kozmetikushoz kellett járnia különböző kezelésekre, és a nyomás mindig nagyobb lett, hiszen a kozmetikusok is kihangsúlyozták a plasztikai műtétek "előnyeit", hogy tökéletes lehessen (ahogy azt elvárják egy leendő idoltól). 

A lány, mivel akkor tinédzser volt pattanásokkal és mitesszerekkel küzdött, ezért bőrgyógyászhoz is járnia kellett különböző krémekért, de a bőrgyógyászaton is folyton kihangsúlyozták neki, hogy máris szebb lenne az összképe, ha megműttetné az orrát, vagy ha egy kicsit botoxolna. Szerencsére sose engedett az orvosi nyomásnak. Az álma, hogy szupersztár lehessen éppen kezdett volna valóra válni, hiszen az SM Entertainment azt tervezte, hogy debütáltatni fogja, mint a Girl's Generation tagját és a kezdeti felállásban benne volt. Viszont a szülei nem írták alá a szerződését, így nem debütálhatott. Elmondása szerint nagyon mérges volt ekkor a szüleire, hiszen ez volt az álma. Végül visszatért az Államokba, de évekig sajnálta a dolgot, főleg amikor látta, hogy mennyire népszerű lett a Girl's Generation, ekkor még jobban haragudott a szüleire.

A tanulmányait a New York-i Egyetemen kezdte meg, de pár koreai diák felismerte őt és folyton mutogattak rá: "Ez az a lány. Ő lett volna a Girl's Generation egyik tagja. Nem is olyan szép, mint amilyennek gondoltuk, kövér és csúnya." - árulta el Stella, akinek végképp nem tett jót az amúgy is megtépázott önbizalmán. Elkezdett távol maradni az emberektől és étkezési zavara alakult ki, a legrosszabb napján 170 cm volt és 40 kg. 
Stella gyakornoksága idején
Ezután visszament édesapjával Dél-Koreába és talált magának egy új szenvedélyt, a főzést és az étkezést, s ekkor tudatosult benne az elmúlt évek történései. Rájött arra, hogy milyen negatív hatása van a szórakoztatóiparnak: "A koreai szórakoztatóiparban a szépség együtt jár a fizikai megjelenéssel. Itt a szépség gyakran a nőiesség vagy a férfiasság túlzásai, vagyis tiszta bőr, fényes haj, magasság, vékonyság stb... Mindent annyira eltorzítanak, amely sajnos meghatározza a szociokultúrális jelenségeket, főleg egy gyorsan fejlődő, nagy nyomású társadalomban. Ha megnézzük a K-Pop nagy ütemű terjedését és hogy sok női előadótól mennyire szexuális töltetű dolgokat várnak el az iparágban, nem vagyok benne biztos benne, hogy ez milyen hatással van a fiatalokra, hogy a nők hogy fognak ezután magukra tekinteni, vagy hogy a férfiak hogyan lássák majd a nőket felnőttként. Ők nagyon fiatalon kezdik el őket (az idolokat) követni, és még nincsenek tisztában ennek a hatásával."

Pár évvel később elég idős volt ahhoz, hogy saját maga döntsön az útjáról, s ezután felkereste őt pár ügynökség. Számos találkozón vett részt, és egy nagy vállalat színészi munkát ajánlott neki. Viszont, amikor eljött az idő nem tudta aláírni a szerződést, mert nem érzett késztetést arra, hogy ezt csinálja. "Még ma is gondolok rá, hogy mi lett volna, ha? de azt hiszem értékesebb ez az életem, mintha újra kockázatot vállaltam volna és feláldoztam volna újra magam, hogy aztán újjáépítsem önmagam. Más célt találtam, minthogy színésznő vagy énekesnő legyek."
Habár már több év eltelt azóta, hogy gyakornok volt még ma is küzd testképzavarral, de saját szavaival motiválja magát, próbálja leküzdeni a gondolatait: "Nem vagyok teljesen elégedett saját magammal. Vannak jobb és rosszabb napjaim, de megtanultam azt, hogy hogyan tegyem jobbá a napjaimat. Ez határozottan egy tanulási folyamat. A gyakorlat nem mindig teszi tökéletessé a mestert, és ez rendben is van, mert tanulni kell. A tökéletességben van a szépség, ez annyira klisés, mint amilyennek hangzik, de van hogy elhisszük. Az életben a legfontosabb az egészségünk és a boldogságunk. És ezek az önismerettel és az önszeretettel kezdődnek. Légy önmagad, és szeresd magad, mert te nem vagy valaki más. Te egyedülálló és szép vagy!".

A koreai szórakoztatóipar még mindig ugyan olyan szép és elbűvölő, mint amilyennek hisszük? Azt hiszem itt az ideje, hogy közelebbről megismerjük és átlássunk a rózsaszín ködön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése