Idolok egy jó ügyért - KÉrdekesség

2018. dec. 10.

Idolok egy jó ügyért

Az "Emberi Jogok Világnapjának" logója
1948. december 10-én fogadta el az ENSZ közgyűlése az "Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát", s 1950. december 10-én jelölték ki ezt a napot az emberi jogok világnapjának. Mik is azok az emberi jogok? Azok a jogok és szabadságjogok, amelyek minden embert a születésük pillanatától kezdve egyenlően megilletnek. Azon alapvető polgári és állampolgári jogokat is idesoroljuk, mint az élethez, vélemény és kifejezéshez (vagyis szólásszabadság), törvény előtti egyenlőséghez, gazdasági, kulturális, szociális (ide tartozik a tanuláshoz, kulturális életben való szabad részvétel, élelemhez, munkához és neveléshez kapcsolódó jogok) vagy a szabadsághoz tartozó jogokat, illetve többek között ide tartozik a diszkrimináció tilalma is, vagyis nem érhet hátrány a nemed, vallásod vagy a szexuális beállítottságod miatt. (Forrás: Nemzetközi Emberi Jogok; Wikipédia)

Az emberi jogok világnapja alkalmából, olyan idolokat hoztam el nektek, akik kiálltak egy olyan dolog mellett, ami alapvető emberi jog lenne, de sajnos valami miatt nem valósul meg és akár társadalmi problémákhoz is vezethetnek. A sok kategória közül hármat választottam ki.

Idolok, akik kiálltak a nők jogaiért 
/Szerk. megjegyzés: akik kritikát is kaptak emiatt, hiszen a koreai társadalom patriarchális, és a legtöbb esetben nem ismerik el a nők egyenjogúságát, sőt teljesen a hierarchiális társadalom alján vannak. A nőket csupán abban az esetben tisztelik, hogyha fiú gyermeket szül, aki tovább viszi a család nevét. Ezen rész nemcsak a nők jogaira és a koreai nők helyzetére világít rá, hanem a szólásszabadsághoz való jogra is./
Suzy (ex-Miss A)
Suzy a "Blue House" által kezdeményezett petíciót írta alá, azért, hogy Yang Ye Won youtuber igazságot kapjon az ügyében, hiszen szexuális zaklatták fotózás közben. Suzy az aláírásról képet osztott meg instagram oldalát motiválva követőit, hogy ők is álljanak ki a lányért, hogy fény derülhessen az igazságra. Ezzel szemben kritikát kapott követőitől, amire saját érzéseivel reagált. Az énekesnő elárulta, hogy nem akarta annyiban hagyni a dolgot, és szerette volna több ember figyelmét felhívni az incidensre. Nem gondolta azt, hogy ez arról szólt, hogy az áldozat egy nő vagy, hogy ez feminizmus. Ő csupán az igazság oldalára akart állni, mert humanista. A rajongói támogatták a döntését, a feminizmus felé való elmozdulását, még ha Suzy nem is mondta ki nyíltan a dolgokat. 

Seolhyun (AOA)
Seolhyun több hírességet is elkezdett követni instagram oldalán, akikről nyíltan lehet tudni, hogy feministák és, hogy kisebb-nagyobb dolgokkal, de kiállnak a nők egyenjogúságáért (mint Suzy, Luna, Amber és Shin So Yul), míg azokat kikövette, akikről ez nem volt elmondható (mint IU, Yoo Ah In, Yoo Byung Jae). Az internet népe ekkor pánikba esett, hogy Seolhyun-ban valami "elromlott". Az énekesnő ezután árulta el, hogy egyre inkább érdekli őt a nők szociális és társadalmi helyzete, valamint a feminizmus. Leginkább a férfi követőitől kapta a kritikákat a tette miatt, de a követői kiálltak Seolhyun mellett, hogy ő tudja mi az, ami számára fontos és jó.

Naeun (APink)
Naeun-ról, akkor derült ki, hogy fontosnak tartja a nők egyenjogúságát és a feminizmust, amikor a telefontokjáról kikerült pár kép az internetre, amin az áll, hogy "A lányok képesek bármit megcsinálni". Mivel ezt a kifejezést sokan a feminizmushoz kötik, főleg Dél-Koreában rengeteg kritikát és gyűlöletet kapott Naeun, ami miatt végül törölte azokat a képeket, ahol látható a telefontokja. Néhány netizen kiderítette, hogy a tokot a "Zadig and Voltaire" nevű francia márka árulja több, hasonló jellegű ruhával együtt. A rajongók viszont itt is kiálltak az énekesnő mellett, akik azzal érveltek, hogy szíve joga eldönteni, hogy milyen eszmei értéket képvisel Naeun.

Irene (Red Velvet)
Talán Irene az, akiről a legjobban tudni lehet, hogy nyíltan feminista, és foglalkoztatja a nők jogai, hiszen nem érthetné a nőket diszkrimináció, azért, mert nőnek születtek. Irene akkor került férfi rajongói közutálatának kereszttüzébe, amikor megemlítette, hogy a kedvenc könyve a "Kim Ji Young, Born 1982", amiről tudni lehet, hogy a nők jogaival foglalkozni. Valójában annyira népszerű lett a könyv, miután az énekesnő megemlítette, hogy több hétig vezette Dél-Koreában a "Best Seller" listát, annyira megugrott a könyvre a kereslet. /Az incidens után több, kpop idol is megvette a könyvet, mint RM (BTS), Sooyoung (Girl's Generation) vagy Yoo Jae-suk (műsorvezető)/.

Amber (f(x))
Amber mindig is az az idol volt, aki nyíltan beszélt a gondolatairól és problémáiról is, ami a szívén volt az a száján, így nem meglepő, hogy ő volt az első K-Pop idol, aki kiállt a nők jogai mellett és többször nyilatkozott az ügyben: "Mindenhol ez történik, még (Koreában is). Szeretném felemelni a hangomat. Nemcsak azok miatt, amiket én tapasztaltam, hanem azok miatt is, amiket a barátaimnak és a szeretteimnek is át kellett élniük.... és azért, mert annyira gyakori (a dolog), hogy utálom ezt mondani. Az érzéseink megbénultak és csak annyit érzünk, hogy foglalkoznunk kell vele. Mint az emberi fajnak, szeretnünk tisztelnünk kellene egymást és együtt éreznünk másokkal." 

Sunmi 
Sunmi szintén egy olyan idol, akivel lehetett bizonyos témákkal kapcsolatban vitatkozni és elmerte mondani a véleményét, bármiről is volt szó. Az alábbi dolgokat egy interjúban árulta el a női idolok helyzetéről, s bizonyos részeivel a hétköznapi nőknek is szembe kell nézniük: "Ez egy nehéz világ a nők számára, mert a női idoloknak nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Függetlenül attól, hogy randi botrányokról, a személyes visszaélésekről, vagy a szexuális zaklatásokról van-e szó minden a nőkön csapódik le, több kritikát kapnak (az emberektől). Szerettem volna ezekről a dolgokról beszélni, de annyira dühössé tesznek ezek a dolgok. Ez egyre igazságtalanabb".

Kim Tae Ri
Kim Tae Ri a #MeToo kapcsán szólalt meg, azokat az élményeket osztotta meg a "Newsroom"-mal készült interjúra során, amivel szembe kell néznie egy olyan színésznőnek, aki a nulláról indul és csak kis szerepeket kap egy-egy filmben, vagy sorozatban: "Azt hiszem több érzést keltett fel bennem ez a dolog, mert ismerem, nagyon is jól láthatók az elkövetők társadalmi pozíciói és a hatalmuk nagysága. Nem merem azt mondani, hogy átérzem az áldozatok helyzetét, hogy tudom, hogy mennyi fájdalmon kell átesniük, mert nem. Ismeretem ezt a rettenetes szerkezetet, ami akkor is csendben lenne, hogyha én lennék ebben a helyzetben. Szerintem ez az esemény (a #MeToo) egy csoda. Remélem, hogy ez a megmozdulás nem csak bocsánatkérésekkel és leleplezésekkel fog végződni, hanem egy jobb társadalom létrehozását eredményezi majd."

Hyunsik (BTOB)
Hyunsik évek óta nyíltan támogatja a nők jogait. Még 2013-ban nyilatkozta, hogy gyűlöli azokat az embereket, akik annyira hitványak, hogy a nőkkel szemben bűncselekményt követnek el, mert hisznek abban, hogy a nők gyengébbek. Hyunsik ekkor még csak egy éve debütált, mint a BTOB tagja, és 21 évesen égető társadalmi problémákra világított rá, ami szembe megy a koreai "normákkal". 
San.E
San.E kapta talán a legtöbb kritikát azzal, hogy kiállt a nők jogai mellett és "beszólt" a "Feminist" című dalában a nő gyűlölő embereknek. Annyira rosszul értelmezték a koreaiak a dala mondanivalóját, hogy meg kellett magyaráznia, hogy miről szól valójában a dal. A dal "furcsasága", hogy egy narrátor meséli el a történetet, amit ő közvetít. Maga a dal nemcsak a nők, de a férfiak társadalmi gyűlölete ellen is szól, a nők egyenjogúsága mellett. A "Feminist" kritizálja azokat az embereket, akik olyanok, mint a dalban szereplő narrátor, olyan emberek, akik azt állítják, hogy tisztelik a feministákat/a nőket, a nemek egyenjogúságát, de valójában képmutatóak és ellentmondanak a szavaik a tettükkel. Elmondta San.E a nyilatkozatában, hogy szerinte a racionális nők és férfiak szeretik és tisztelik egymást, de sajnos egy olyan világban élünk, ahol a nők bűncselekmények középpontjává vállnak csak azért, mert nőnek születtek. A rapper elárulta, hogy nagyon megdöbbentette, amikor a női barátai elmesélték neki, hogy mit kell nap, mint nap átélniük, a dal ezért is született meg. 

Idolok, akik kiálltak az LMBT+ közösség és jogaik mellett
Jo Kwon (2AM)
Jo Kwon egy nagyon nyitott gondolkodású ember, így nem meglepő, hogy támogatja az LMBT+ közösséget és a jogaikat. Ennek ellenére nagyon sokan kritizálták, amikor szerepelt a "Priscilla" című musicalben, ahol egy meleg királynőt alakított. Amire Kwon azt reagálta, hogy a "Priscilla" egy szenzációs musical és mindig is kiszerette volna magát próbálni meleg főszereplőként, és szomorú, hogy néhány ember ennyire tudatlan, de elkötelezett és büszke volt a szerepe felé, amit nagyon szeretett. Az énekes büszke volt arra, hogy ezen csodálatos projektben részt vehetett. 

BoA
Azt szokták mondani, hogy egy-egy fellépés többet ér, mint a szavak (lásd Jo Kwon), ami nem volt más BoA-nál se. 2009-ben BoA egy San Francisco-i Pride fesztiválon lépett fel, ahol előadta "Energetic" című dalát. A dolog érdekessége, hogy a Pride volt az első olyan zenés fellépése, ahol az akkor vadonatúj dalát előadta és népszerűsítette. 

Hoya (ex-INFINITE)
Az INFINITE volt tagját Hoya-t akkor érte sok kritika, amikor a "Replay 1997" című doramának az egyik szerepét elfogadta, ahol egy meleg férfit alakított. A szerepe és az ellentmondások ellenére állítja, hogy támogatja a melegeket és kiáll a jogaik mellett. 

Heechul (Super Junior) 
 
Talán Heechul az egyik olyan idol, aki nyíltan kiáll az LMBT+ közösség mellett, annyira, hogy kifejezte támogatását a házasságuk felé és támogatta Kim Jho Kwang-soo producer házasságát is. Amikor megkérdezték a témában, ezt válaszolta: "Ha túl sokat foglalkozol azzal, hogy mit mondanak az emberek, vagy hogy mit olvasol az interneten, azért nagyon kár. Szóval, ne foglalkozz vele." 

CL (ex-2NE1)
CL hatalmas "meleg nagykövet" és ő áll ki a legjobban az LMBT+ közösség jogaiért, ami annyira nem meglepő, hiszen legjobb barátja Jeremy Scott divattervező, aki nyíltan vállalja, hogy meleg, akivel az ELLE magazinban volt egy közös interjúja és fotózása. A magazinban megkérdezték tőle, hogy "Nagyon sok meleg rajongód van, tudsz erről?" Mire CL azt felelte: "Igazából igen, és sok leszbikus is. Ők a királynők. Nagyon szeretem őket! Nagyon sok meleg barátom van, akiket imádok, mert annyit tudunk szórakozni."

Jonghyun (SHINee)
Jonghyun is nyíltan támogatta az LMBT+ közösséget és jogaikat annak ellenére, hogy emiatt támadások érték, hiszen Dél-Koreában a mai napig nem elfogadott dolog. 2013-ban egy kézzel írt plakátot készített, amiben támogatta a közösség jogait és megosztotta ezt Twitter fiókján, ezzel az üzenettel: "Támogatlak téged, miközben felszólalok a különbözőségről, hiszen nem vagy rossz ember. Nem hiszem, hogy te az a tipikus ember vagy, akinek szüksége van a vigasztalásra vagy az aggódásra, mert tudom, hogy erős vagy." 
Amber (f(x))
Amber is többször kifejezte támogatást az LMBT+ közösség felé, kifejezte részvétét az Orlando-i lövöldözés áldozatai felé. Emellett elárulta, hogy több meleg barátja is van az USA-ban.

RM (BTS)
RM az érzéseit leginkább a zenéi keresztül fejezi ki. Miután meghallgatta a közösség himnuszát Macklemore-tól a "Same Love"-t sürgette az embereket a BTS twitter fiókján keresztül, hogy hallgassák meg a dalt.

Taeyeon (Girl's Generation)
Bár Taeyeon sose mondta ki nyíltan, hogy támogatja az LMBT+ közösséget és a jogaikat, de több Instagram és Snapchat posztja erre utal. Erre utal következtetni az is, hogy 2017. október 11-én a közösséggel ünnepelte a Nemzetközi Előbújás napját, az instagramjára posztolt egy szivárvány képet. 
Suga (BTS
Suga-t egy Billboard interjúban kérdezték meg, hogy mi a véleménye a melegekről? Mire azt felelte, hogy: "Nincs ebben semmi rossz, hiszen mindenki egyenlő."

Hansol (ex-Topp Dogg)
Hansol nyíltan felvállalta, hogy aszexuális (szerk. megjegyzés: az aszexuális kifejezést azokra az emberekre értjük, akik nem éreznek szexuális vonzódást másfelé), ami nemcsak nagy bátorságot igényel, de nyíltan beszélt a koreai társadalom homofóbiájáról, és üzent az LMBT+ közösség felé is: "Ne figyelj rájuk (a gyűlölködőkre): Te vagy a legfontosabb, értékes vagy."

Jackson (GOT7)
Jackson egy kicsit viccesebb módon fejezte ki a támogatását a közösség felé. Több alkalommal megjegyezte, hogy miért nem lehet a "We Got Married?" című műsorban két férfi idolt összehozni, "Miért nem tud egy srác "feleségül" venni egy másik srácot?" jegyezte meg viccesen. 

Idolok, akik lehetővé tették a gyerekek tanuláshoz való jogát
Kim Sung Ryung
A korábbi Miss Korea egy különleges kapcsolatot ápol a vietnami rajongóival, hiszen nemcsak, hogy több, mint 10 évig szponzorált egy kislányt (szerk.megj.: ez azt jelenti, hogy finanszírozta a tanulmányait, biztosította számára a napi étkezést, tanszereket, ruhát egy alapítványon keresztül), akit Thom-nak hívnak és Nam Dinh-ban egy árvaházban élt, de végül örökbe fogadta két vér szerinti gyermeke mellé 2015. októberében. Sung Ryung ezzel sok embert inspirált arra, hogy adományozzanak a gyermekek számára, egyeseket annyira megérintett a története, hogy szintén örökbe fogadtak egy árvaházi gyermeket. 

Yoona (Girl's Generation)
Yoona mindössze 18 éves volt, amikor úgy döntött, hogy elvonul egy kis időre és elutazik Peruba, hogy az ott élő gyermekeknek segíthessen és játszhasson velük, mint önkéntes. Ekkor titokban "örökbe fogadott" egy perui gyermeket és onnantól kezdve finanszírozta a tanulmányait, biztosította számára a napi élelmet, ruházatot és játékokat. Yoona tette csak évekkel később derült ki, így addig egy média sem számolt be róla, miután kiderült az örökbefogadás az embereket mélyen érintette a dolog. Az SBS egyik műsorában mesélte el a történetet és elmondta, hogy amikor meglátta a kisfiút Berta-t, egyből szimpatizálni kezdett vele, és ezután gondoskodni kezdett róla, minden hónapban pénzt küldött a számára, hogy jobb élete lehessen. Az énekesnő elárulta, hogy ő már attól boldognak érezte magát, hogy a kisfiú a barátaival együtt iskolába tudott járni. 

Yoon (WINNER)
A WINNER vezetője, szintén egy alapítványon keresztül fogadott örökbe három, afrikai fiú gyermeket, akiket ezután elkezdett szponzorálni (Yoona esetéhez hasonlóan főleg a tanulmányaikat és a mindennapi életükhöz szükséges dolgokat finanszírozza). Titokban és csendben fogadta őket örökbe, és sose gondolta volna, hogy egyszer napvilágot lát a hír és azt sem, hogy ezzel nagy népszerűségnek fog örvendeni, hiszen ő csak őszinte szívvel szeretett volna a szegény sorsú gyermekeknek segíteni.

Junho (2PM)
Junho 2010 óta szponzorál egy etióp kisfiút Felmeta-t, akivel 2012-ben találkozott először és azóta tartják a kapcsolatot. Nemcsak a fentiekhez hasonlóan támogatja a kisfiút, hanem egy olyan program keretein belül teszi ezt, aminek a fő célja az is, hogy Etiópiában tiszta legyen a víz. 2018-ban ismét találkoztak, ami Junho-nak egy váratlan meglepetés volt. hiszen november 3-án tartották a "2018 Global 6K for Water" című rendezvényt, ami egy jótékonysági futás volt, a réztvevőknek 6 km-t kellett futniuk, hiszen az etióp gyermekek ennyit gyalogolnak azért, hogy tiszta, vagy hogy egyáltalán vízhez jussanak. Ezen a futáson vett részt Junho és Felmeta. Junho a futás elárulta, hogy "Erőt ad nekem, hogy képes voltam részt venni ezen a futáson a gyermekemmel, akit szponzorálok egy olyan üggyel kapcsolatban, amelynek a célja, hogy tiszta vizet adjon Afrikának. Meghatódtam, hogy a gyermek, akit szponzorálok egészségesen nőtt fel, és remélem, hogy sokan részt vesznek majd a programban és adományoznak a gyerekeknek, akiknek nehézségeik vannak a tiszta víz megszerzésében."

YongGuk (ex-B.A.P)
Yong Guk nemcsak sokat adományozik azért, hogy a gyerekeknek jobb legyen, de több kampányban is részt vett, és többször felszólalt a témában. Emellett több olyan szervezetnek is tagja -mint az UNICEF, World Vision, Save the Children-, akik azon dolgoznak, hogy a gyermekeknek megfelelő körülményeket tudjanak teremteni az élet számos területén, figyelve arra, hogy részt tudjanak venni az oktatásban is. Twitter fiókján keresztül pedig a követőit is arra buzdítja, hogy csatlakozzanak egy ilyen szervezethez és gyakran oszt meg képeket a szponzorált gyerekekről,- két kambodzsai gyermeket szponzorál, pénzt és a mindennapi dolgokhoz szükséges tárgyakat küld nekik, az egyik gyerek Mim még egy kézzel írott köszönő levelet is küldött neki. Yong Guk pedig elárulta, hogy szeretne ettől többet is adni, hiszen számára fontos a rászoruló gyermekek helyzete.

Yunho (TVXQ)
2009-ben Yunho úgy döntött, hogy eltér a szoros menetrendjétől, hogy önkénteskedni tudjon. Elsőként a Shinaewon árvaházban foglalkozott az ott élő gyermekekkel, majd pedig régi középiskolájának a Chihwan High School-nak adományozott pénzt, hogy az iskola ösztöndíjat tudjon adni a gyerekeknek. 2013-ban pedig Ghánába utazott, hogy felhívja a figyelmet az ott élők problémáira, szegénységükre. Ghánába az KBS "Road for Hope" című műsora keretein belül jutott ki. Megpróbálta a legtöbbet kihozni a kapott lehetőségből minél több időt szeretett volna tölteni az ott élő gyerekekkel és minél több, szép emléket szerezni velük. 2014-ben a "Food for the Hungry" című kampány nagykövete lett az önkéntes munkája miatt, aminek célja Ghána fejlesztése és segélyezése nemzetközileg. 

2015-ben Yunho egy oktatási központot hozott létre azon a településen, Bongo-ban, ahol önkéntes volt még 2009-ben. Az 500 fős faluban kb. 200 iskolás korú gyermek él, akik igénybe tudták venni az oktatási központ szolgáltatásait. Az ötlet onnan is jött, hogy itt találkozott az akkor 14 éves Luke-kal, aki egy kakaóültetvényen dolgozott, kevesebb, mint napi 1 $-ért ( 1 $ ~ kb. 280 ft) nagyon rossz, embertelen körülmények között több gyerekkel együtt. Az oktatási központot Yunho a rajongóival közösen hozta létre, hiszen a rajongók 30 000$-t (kb. 8 400 000 Ft) adományoztak, hogy a központban étkeztetés folyjon.

VIXX
A VIXX 2018-ban részt vett a "Clothing Exhibition of Love" című rendezvényen a "Student Ivy Club" nevű iskolaegyenruha márkával és a "Korea Volunteer Center Association" /Koreai Önkéntes Központ Egyesülete/ nevű szervezettel. A rendezvény Gyeonggi tartományban zajlott és a csapat 535 000 $-t (kb. 149 800 000 Ft) adományozott 50 nehéz sorsú főiskolai és középiskolai diáknak, hogy sikeresen betudják fejezni és folytatni tudják a tanulmányaikat. Emellett a csapat több tagja is aktívan részt vesz kampányokban, míg Ravi az utcán élő állatok helyzetére hívja fel a figyelmet, addig Leo több gyermekeket védő kampányban vett részt, míg N a gyermekbántalmazás/iskolai erőszakra hívta fel a figyelmet és rendszeresen részt vesz a "Happy Bean" kampányaiban. 

1 megjegyzés:

  1. dicséretre méltó hogy a pénzt amit saját energiából keresnek meg, ilyen szép célokra fordítják néhányan :)

    VálaszTörlés