8 BTS dal, amelyet népszerű könyvek ihlettek - KÉrdekesség

2018. dec. 23.

8 BTS dal, amelyet népszerű könyvek ihlettek

A BTS tagjai általában személyes tapasztalataikból inspirálódnak, de volt olyan is, hogy egy-egy népszerű könyv adta nekik az ihlet forrását. Most 8 olyan dalt szeretnék nektek bemutatni, amelynek az alapja valamilyen fikció volt, ezáltal jobban érthetővé tenni egy-egy dal mögött a jelentést. 
S nemcsak ARMY-knak, hanem mindenkinek ajánlom ezt a cikket, mert szerintem is nagyon érdekes dolgok derülnek ki ^^.
1. Magic Shop
A dal alapját James R. Doty "Into the Magic Shop: A Neurosurgeon’s Quest to Discover the Mysteries of the Brain and the Secrets of the Heart" című önéletrajzi regénye adja, mely 2016-ban jelent meg. Ez a regény arra a dolgokra emlékszik vissza, amit a szerző egy Ruth nevű nőtől tanult, akivel egy mágikus boltban találkozott, s aki megtanította őt arra, hogyan nyissa ki a szívét a világ felé, s aki arra ösztönözte őt, hogy idegsebész legyen. A dalt Jungkook szerezte, aki ezzel arra kérte a rajongóit, hogy nyissák ki a szívüket, még akkor is, hogyha megsérültek, mert nincsenek egyedül. Érdekesség, hogy miután a dal kijött és Jungkook ezt nyilatkozta ugrásszerűen megnőtt a könyv eladása. James R. Doty pedig megköszönte a srácoknak, hogy a könyvét használták inspirációnak. 

2. Boys Meet Evil/Blood Sweat &Tears
Talán ez a legismertebb darab, amit a srácok ügynöksége is megerősített, mint felhasznált irodalmi kapcsolatot. A "Boys Meet Evil" és a "Blood Sweat & Tears" alapja is Hermann Hesse "Demian" című novellája, mely 1919-ben játszódik. Ez a regény egy olyan fiút követ, aki képes a "fény" és az"illúzió világa" között ingázni. Ez a mű kulcsszerepet játszik a srácok "Wings" című albumában, hiszen nemcsak a fotókon, a dalszövegekben, de az albumhoz kapcsolódó videókban is visszaköszön a regény. Lásd az album előzetes videóját a "Boys Meet Evil"-t, de legjobban a "Blood Sweat & Tears"-ben csúcsosodik ki az egész, ahol a dualitás témái jól érzékelhetőek, a jó és a rossz/gonosz kölcsönös függőségi viszonyát vizsgálva, ahogy azt a regény is teszi.

3. Butterfly
RM az évek során több Haruki Murakami könyvet is ajánlott rajongóinak, így nem meglepő, hogy a "Butterfly" alapját a szerző "Kafka on the Shore" című regénye adja. A történet egy szökött tinédzser fiúról és egy idős férfiről szól, akik egy macskával beszélnek, a valóság és az álom között oszcillálva. Maga a dal pedig hivatkozik erre a könyvre ezen sorokkal: "Nem tudom, hogy ez a valóság vagy egy álom/A Kafkám a tengerparton/Ne menj az erdőbe, oda".

4. Spring Day
Ursula K. Le Guin 1973-ben megjelent “The Ones Who Walk Away From Omelas”  című regénye adja a "Spring Day" alapjait. Az eredeti történet szerint 1973-ban járunk egy sötét, titokzatos városban. Ebben a városban a gyermekeknek szenvedni kell, hogy a város lakói boldogak lehessenek. Amint a városlakók felfedezik ezt a titkot, sokan elfogadják ezen eseményeket (mások szenvedését a saját boldogságukért), mint egy szükséges gonoszt és tovább élnek Omélában. Néhányan viszont elköltöznek a városból, de nem tudják, hogy merre tovább. A "Spring Day" videoklipjében is láthatunk egy "Omelas" neon feliratot, mely szintén ezen regényre enged következtetni minket. Plusz, a rajongók úgy gondolják, hogy Jungkook "a gyerek", aki szenved más boldogságáért, amit a többiek nem bírnak, ezért elmennek a "városból", de valójában nem tudják, hogy hogyan tovább, merre induljanak, így ők jelképezik azon "városlakókat", akik a titok után elindultak.

5. Sea
Ennek a dalnak az alapja Haruki Murakami "1Q84" című disztópikus regénye, mely egy olyan világban játszódik, ahol az álmok és a fantázia párhuzamban van egymással. A történet Tokióban az 1Q84-ben, vagyis 1984-ben játszódik. Itt az 1Q84 a kitalált, fantázia világ, míg a történet 1984-ben fut. Ez a könyv egyébként RM egyik kedvenc Murakami regénye, amelyet a rajongóknak is ajánlott.  

6. I Need U
Még ha meglepő is az "I Need U" szintén egy könyv "adaptáció". Alan Garner 1967-es fantasy regényét dolgozzák fel, melynek címe "The owl service". Az eredeti történet szerint egy testvérpár az otthonukban talál egy lemezt, melyet virágok díszítenek, de ezek a virágok varázslatos baglyokká változnak át a lemez borítóján. Ahogy a gyerekek rájönnek a lemez rejtélyére köszönhetően egy helyi legendának, a történet tragédiába fullad, mely generációkon keresztül ismétlődik. A "You Never Walk Alone" albumának egyik fotóján látható a "owl service" felirat, s a rajongók ez után kezdték kötni a dalt a népszerű fantasy regényhez. Ha ez nem lenne elég a regény karakterei egy véget nem érő ciklusban ragadtak meg, ahogy a BTS tagjai is az "I Need U" című dalukban.

7. Pied Piper
A "Pied Piper"-nek a címe is már sugalmazó, hiszen, ha lefordítjuk magyarra azt jelenti, hogy "patkányfogó", mely "A hamelni patkányfogó" című mesére utal. A mesét Johann Wolfgang von Goethe és Robert Browning írta, s először 1842-ben adták ki. A mese egy legendára nyúlik vissza, egészen 1284-ig, amikor is Hameln városát elöntik a patkányok, amivel a helyi lakosok nem tudnak mit kezdeni. Ekkor megjelenik egy rejtélyes, köpönyeges idegen, aki felajánlotta, hogy egy bizonyos összegért cserébe elűzi a patkányokat örökre. A furulya játékával elűzi a patkányokat a városból, a lakók legnagyobb örömére, de a fizetségét nem kapja meg, elüldözik Hameln-ből. Nem sokra rá az idegen visszatér a furulyájával együtt, s 130 gyermeket magával csalogat a Koppel-hegyekbe, ahonnan soha többé nem térnek vissza. A srácok ezen fő motívumot dolgozták fel a "Pied Piper"-ben, hiszen a zenéjükkel akarják a rajongókat kirángatni a szürke hétköznapjaikból.

8. Serendipity
Jimin szólódalának az alapja Antoine de Saint-Exupéry talán legismertebb alkotása "A Kis herceg", mely egy 1943-ban megjelent francia novella. Ebben a történetben a főszereplőnk beleszeret rózsába, de nem tudja hogyan kell kifejezni a szerelmét. A “Serendipity”-ben Jimin a kis herceg, aki a saját rózsájának énekel a szerelméről, miközben különböző furcsa képeket látunk, amely tükrözi a novella hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése