6 dolog, ami az évek során átalakult - KÉrdekesség

2018. dec. 22.

6 dolog, ami az évek során átalakult

Igen. Hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, természetesnek venni a körülöttünk lévő technikát, embereket, környezetet, de ha belegondolunk, rájövünk, hogy az elmúlt évek során akkorát fordult a világ, hogy már-már ijesztő belegondolni.
Természetesen az évek során a K-Pop is változott az évek során és nem is akármilyen mértékben. Igaz, még csak kilenc éve vagyok benne, mégis azt érzem, hogy a 2009-es K-Pop nem az a K-Pop, amit ma ismerünk. Bele se merek gondolni, mit érezhet egy olyan rajongó, aki mondjuk az ezredforduló előtt is benn volt már a "szakmában".

1.: Lufiból lightstick
A '90-es években a rajongók nem villogó lightstickekkel jártak koncertre, hanem színes lufikkal. Persze, nem volt mindegy a szín, már akkoriban is megvoltak a fandom színek, aminek az eredete a mai napig tisztázatlan, de annyi szent, hogy a sárgák (SECHSKIES fandom)és a fehérek (H.O.T fandom) utálták egymást. Ma már természetesnek vesszük a csilli-villi, testre szabható,több színben is pompázó "fényrudakat" , amik egyrészt menők és szépek is, másrészt kifejezi a rajongásunkat az adott banda felé. 
Egyébként azt tudtátok, hogy a pletykák szerint a BIGBANG-nek köszönhetjük a lightstickeket? 

2.: Szociális média
Manapság az idolok Twittert, Instagramot használnak, ám ez nem volt mindig így. Anno még 2010 előtt az idolok ezeket az oldalakat használták, ha valamit közölni szerettek volna velünk, a rajongókkal: me2day, UFO Town és Cyworld. Ezzel csak az volt a gond, hogy ezekre az oldalakra csak koreaiak tudtak regisztrálni, ami nem egy vagy két agyérgörcsöt okozott a nemzetközi rajongóknak. Haha. 

3.: Magánélet kérdése
Igen, sasaengek mindig is voltak, vannak és lesznek, de valamilyen oknál fogva a '90-es években sokkal kevesebbet láthatunk az adott idol magánéletéről, gondolkodásmódjáról, ami egyrészt jó, de ennek is megvan a maga sötét oldala. Az elvakult fan meg volt arról győződve, hogy  az idol nem egy szokványos ember, ők nem mennek WC-re, nem cigiznek, ők nem büfögnek, ők nem csinálnak semmilyen "undorító" dolgot, mert ők különleges természetfeletti lények. 
Ehhez képest manapság mi van? Az összes banda, szólós sorra gyártja az újabbnál újabb valóság showt, egyre több idol nyit saját YouTube csatornát, ami persze nagyon jó, de elgondolkodtató, hogy egészséges-e ennyire kibontakozni vadidegenek előtt. 

4.: Szerződések lejárta
Igen, talán meglepő, de a legnagyobb, ma már legendának számító bandák 2-5 éven belül megszűntek vagy inaktívvá váltak. A HOT 5 év után, a Fin.KL 7, a SES 5 és  Sechs Kies  3 év után bomlott fel/vált inaktívvá. Ehhez képest egy átlag szerződés ma minimum 7 évre szól, amiket folyamatosan meg-megújítanak az idolok.  

5.: Párkapcsolat
Manapság egyre több hiresség házasodik - igaz, egy "hoppá gyerek" miatt, de hát na -, de a párkapcsolat kérdése a mai napig elég érdekes, gondoljunk itt HyunA és E'Dawn sztorijára, ami a legtöbb rajongónál kicsapta a biztosítékot. Ami biztos, hogy sokkal lazábban veszik ezt a kérdést, mint mondjuk 2010 előtt, amikor az ember idoljának el kellett kérnie X munkatárs telefonját, hogy üzenetet tudjon küldeni a kiszemeltjének. 
De volt ennél rosszabb is. Az ezredforduló előtt - és elvileg ez manapság is szokás - olyan praktikákat vetettek be az idolok, amiket egy FBI-os ügynök is megirigyelne. Italautomatákban hagyott üzenetek, a fal repedéseibe rejtett levelek, XY tárgy alá/tárgyba rakott ajándék/szerelmeslevél.

6.: Fanwar
Mióta létezik H.O.T és SECHSKIES azóta létezik fanwar is. Ma egy fanwar az interneten zajlik, mindenféle következmény nélkül, ám ez nem volt mindig így...
Fentebb már írtam, hogy a sárgák és a fehérek mióta világ a világ (az az debütált a két banda) utálják egymást és igen, nem volt ritka a fanwar. Az a fanwar, ami akkoriban volt és az a fanwar, ami mostanában van két teljesen különböző dolog. Az ténylegesen háború volt, ami ma megy nem más, mint két óvodás csetepatéja. 
Akkoriban nem volt ritka, hogy a két fandom szemtől szemben összemérte az erejét. Az is előfordult, hogy a lányokra rendőrséget kellett hívni, annyira elfajultak a dolgok, mert igen, ők tényleg összeverekedtek. És mért? Két banda miatt, néhány olyan srácért, akik azt se tudják, hogy léteznek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése