Próbamunka: Tetoválások és piercingek vs. Dél-Korea (Javított verzió) - KÉrdekesség

2018. szept. 22.

Próbamunka: Tetoválások és piercingek vs. Dél-Korea (Javított verzió)


Ti is észrevettétek már azt, hogy a tetoválással rendelkező kedvencetek testén lévő mintákat nem igazán lehet látni a tv-ben? Azt, hogy – több, kevesebb sikerrel - igyekeznek elrejteni a styleistok a különböző mintákat mik az idolokon díszelegnek?

A válasz egyszerű. Koreában még nem teljesen elfogadott a tetoválás maga, sőt egyenesen tabu. 10 évvel ezelőtt szinte lehetetlennek tűnt tetoválást csináltatni mivel még felszerelést sem lehetett kapni hozzá. Akkoriban csak külföldről volt lehetséges tetováló gépet és minden a folyamathoz szükséges eszközöket beszerezni. Mostanra ez a gond megoldódott viszont a tetoválás illegálisnak számít hogyha a tetováló művész nem rendelkezik megfelelő orvosi képzéssel.

The Rose – Woosung

Mind ez ellenére -, hogy rendelkezésre állnak a kellő eszközök és orvosi képzés ellenében lehetségessé tették a koreaiak számára a tetoválást – még mindig jelen van a szociális megítélés. Ezek mellett Koreában azt tartják szépnek hogyha valaki bőre teljesen tiszta. Hogy ez mit is jelent? Szép egyenletes bőr, heg és persze tetoválás nélkül.

És hogy mi van mindezek hátterében? Az ázsiaiak a tetoválást japánokhoz kötik azon belül is a Yakuzakhoz. A „Yakuza” egy japán maffia, akiknél a tetoválás a beavatás része volt emellett pedig a tetoválásaik száma megegyezett a megölt emberek számával. Tehát minél több embert ölt meg egy illető annál több tetoválása lett.  Emiatt maffia tagként, gengszterként -hogyha nő akkor prostituáltként -  és bűnözőként kategorizálnak.

Ha már illegális volt régebben a tetoválás készítés – tehát nem volt megfelelő felszerelés és a bűnözőkhöz kötötték – úgy gondolták, hogy ez higiéniailag nem meg felelő, bőrrákot és különféle egészségügyi problémákat okozhat a későbbiekben.

Lényegében az idolok tetoválásait ezért szokták eltakarni a tévében, (valamilyen ruhadarabbal, kötéssel vagy esetleg ragtapasszal) és emellett, hogy ne legyen közérem sértő, ne gondoljanak róluk emiatt rosszat az emberek, stb. 

Sistar – Hyorin (ahogy a cikk elején említettem több, kevesebb sikerrel van(nak) eltakarva a műv(ek), emellett (majdnem) teljes egészében a tetoválása)

Nyilván az évek előre haladásával észlelhető némi haladás afelé, hogy Koreában elfogadott (vagy legalábbis kevésbé elítélendő) legyen a tetoválás. Ez leginkább a külföldiek felé irányul. Tegyük fel, hogy egy néhány mintával rendelkező európai elmegy turistáskodni Szöulba. Nos, neki már a társadalom nagy része el fogja nézni. Viszont a koreaiak között még mindig nem normális ez. Például egy tetovált koreai nem mutogathatja csak úgy a tetoválását az utcán, fürdőkben, uszodában, stb hiszen a nyugalom megzavarásával, közszemérem sértéssel vádolhatják őket (Koreában). Nem mellesleg olyannyira nem szimpatizálnak a tetováltakkal, hogy egyszer BTS – Suga azt nyilatkozta, hogy amikor fiatalabb volt szeretett volna tetoválást viszont amikor 20 éves lett meggondolta magát hiszen a jövőben jótékonysági munkát szeretne végezni és nem szeretné hogyha az emberek negatívat gondolnának róla vagy ez megállítaná őt az, hogy a testén található néhány vagy akár több tetoválás. (https://www.youtube.com/watch?v=iTIiybyue_Y)
Néhány a társadalmi normálra fittyet hányó idol:

B.A.P – Yongguk (számomra még mindig tagja a bandának)

Jay Park


Big Bang - G-Dragon
Hyuna

Térjünk át a piercingekre. A testékszerek arra felé nem túl népszerűek. A fülpiercingeken kívül minden másfajta piercing nagyon ritka. Tehát nem túl gyakran tapasztalt dolog az hogyha szembe jön veled egy koreai egy kicsit is extrémebb testékszerrel. Az idolok körében nagyon híresek a fülcimpában lévő piercingek – míg a köznyelvben ezt fülbevalónak szokták nevezni addig hivatalosan piercingnek nevezik - és egyre népszerűbbé kezd válni a fül porcos részébe helyezett ékszerek. De akad még néhány köldök, orr és szemöldök piercinggel rendelkező idol.
Néhány ilyen idol:

Exid – LE

B.A.P – Zelo
 iKON – Bobby


BTS – V
    

Seventeen – Joshua

Ha már a Seventeen-nél tartunk, felkerült az internetre néhány kép, amin úgy tűnik, hogy Woozi egy mellbimbó piercing tulajdonosa lett. Ti mit gondoltok róla? Újabb megszerkesztett képek vagy ezek tényleg igaziak?

Összegezve: Dél-Koreában közel sincs annyi tolerálás a tetoválásokkal szemben, mint mondjuk Európában vagy Amerikában. Természetesen Koreában is vannak, akik teljesen toleránsak viszont ez a cikk a nagy többségről – és az idolokról – szól. Remélem az idő előrehaladtával elfogadottabbak lesznek a tetoválások így egy kicsit jobban megpillanthatjuk az idolok igazi valóját.

Figyelmetekbe ajánlok egy videó sorozatot – amihez kell egy kis angol nyelvtudás, de csak nézni is érdekes lehet – ebben a sorozatban egy brit lány Dél-Koreába utazik és helyiekkel beszél a smink kultúrájukról, tetoválásokról, stb. Jay Park-kal is volt szerencséje találkozni, aki szintén elmondta a véleményét mindezekről. https://www.youtube.com/playlist?list=PLOXwHyzEvi7gUN_4xl-7R2cMQGEkwjsov
/Érdekel a te véleményed is. Tetszett a cikk, tanácsot adnál a próbamunkásnak? ITT megteheted!/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése