Dolgok, amiket sose mondj egy K-Pop fannak - KÉrdekesség

2018. szept. 7.

Dolgok, amiket sose mondj egy K-Pop fannak

Vannak dolgok, amik eléggé bosszantják a kezdő K-Pop rajongókat, aki már több éve hallgatja a koreai zenéket szinte már beletörődött egy-két dologba. Ezzel a cikkel azokat a dolgokat szeretném egy kicsit "kiparodizálni" vagy érvelni az ellenkezője mellett, amibe bele futhat egy rajongó. A felsorolást nem kell komolyan venni, hiszen csak a poén kedvéért fordítottam le ezt a cikket a koreaboo oldaláról.

1. "Miért hallgatsz K-popot? Nem is tudsz koreaiul!"
Ez az a mondat, ami a nemzetközi rajongókat ki tudja akasztani. Talán ez az, ami a legjobban. Sokan nem tudják elképzelni miért hallgat valaki idegen nyelvű zenét, hiszen amúgy sem érti azokat. Akkor meg minek? Szokták mondani, hogy a zene egy egyetemes nyelv. A dallam, a rap, az ének, hogy lehet ezt nem szeretni? Plusz van egy nagyon jó találmány, a "Google", amivel nagyon könnyen le lehet egy-egy dalszöveget fordítani (hellyel közel). A mai nemzetközi rajongóknak sokkal könnyebb dolguk van, hiszen könnyen utána tudnak nézni egy dalszöveg jelentésének, hála a Google fordítónak, a fansuboknak stb... Míg a kétezres évek előtt erre nem igazán volt lehetőség.

2. "A K-Pop csak egy hóbort".
Ezt a mondatot követi a "Majd kinövöd" rész. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy a K-Popban bizony több milliárd dollár van, és évtizedek óta létezik. Mostanában kezd inkább berobbani a köztudatba, hála a BTS-nek. De sokan még mindig úgy vannak a dologgal, oké volt PSY és "Gangnam Style", ennyi. Emellett, ha csak egy hóbort lenne a K-Pop nem hozna sok pénzt Dél-Koreának Kínából, Japánból és más Távol-keleti országból. Lassan pedig a K-Pop is "mainstream" -nek számít.

3. "Úgy néz ki, mint egy lány!/ Úgy néz ki, mint egy fiú!"
"Ő, ugye fiú/Ő, ugye lány? Nem, nézd meg jobban!" kinek ismerős ez a szituáció? A két legjobb példa Ren (NU'EST) és Amber (f(x)), akik a címben is szereplő mondatok alanyai lehetnének. Ren a nőiesség és férfiasság határát súrolja, míg Amber leginkább fiúnak néz ki Tomboy stílusa miatt. Sokan viszont nem tudják elfogadni, hogy Dél-Koreában más mind a férfi, mind a női ideál, mint itt nyugaton. A férfiak európai szemmel kicsit nőiesebbek, amit nem tudnak felfogni, feldolgozni vagy csak szimplán elfogadni az emberek, emiatt pedig jön a 9. pontban olvasható állítás.

4. "Biztos, hogy mindegyiknek volt plasztikai műtétje!"
Igen, Dél-Korea a plasztikai sebészet fellegvára, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki kapásból kés alá fekszik. Igen, néhány idolnak volt plasztikai műtétje (egy kis orr igazítás), ami összességében nem baj, hiszen nem felismerhetetlenné műttetik magukat. JooE (MOMOLAND) például beismerte, hogy kisebbre szabatta az orrát, amit nem bánt meg. Viszont sok idol természetes szépség, amit foghatunk a génekre, és nem utolsó sorban sminkkel is el lehet érni nagyon sok mindent, gondoljunk csak a kontúrozásra. V (BTS) arca például természetes, nem feküdt kés alá, amit még a plasztikai sebészek sem hisznek el.

5. "Sárga lázad van?"
A "sárga láz" egy amerikai szleng kifejezésből ered, és azokra a személyekre használják, akik az ázsiai nép és kultúra megszállotjai. Viszont csak azért, mert valaki ázsiai zenét hallgat, nem feltétlen lesz a fétise az ázsiai nép, vagy a koreai kultúra, a japán nyelv stb... Emellett ez inkább egy negatív sztereotípia és a fehér emberek szeretik az ázsiaiakat cukkolni azzal, hogy ők már pedig sárgák. 

6. "Ne költsd a pénzed ________re"/ Te most komolyan kiadtál ennyi pénzt ______-ra?"
Függetlenül a témától, senkinek sincs beleszólása abba, hogy mire költöd a pénzt vagy, hogy mire gyűjtöd, ameddig az legális. Van, aki képes 10-15 ezret kiadni egy kabátra, őt senki sem szólja meg. De, ha egy rajongó kiad 15 ezret egy koncertre, akkor megkapja a fentebb említett mondatokat. A te dolgod eldönteni, hogy mit veszel a zsebpénzedből, fizetésedből vagy akár a megtakarításaidból. 

7. "Mind ugyan úgy néznek ki!"
Na, nem mondod? Az ázsiaiak számára meg mi vagyunk teljesen egyformák.... Viszont az tény, hogy egy kezdő K-Poper is könnyen összekeveri a tagokat, főleg ha ugyan olyan a hajszínük. Lásd, B.A.P debütálása, mindenki szőke volt a "Warrior" promója alatt. Emellett nemzetiségtől függetlenül vannak hasonló emberek, sőt egy embernek akár 7-9 hasonmása is lehet a Földön. Hála a gének játékának. Plusz mindenhol vannak ikrek, az egypetéjű ikrek kapásból nagyon hasonlóak.

8. "Miért veszed meg az albumot, amikor ingyen is le tudod tölteni?"
Ez az, amit sosem fogsz tudni elmagyarázni egy nem rajongónak. A kézzel fogható albumok nem csak egy cd-t tartalmaznak xy számmal, hanem fotókártyákat, könyveket, posztert, kis ajándékokat stb..., ami mind extra egy letöltéshez képest. Emellett, ha mindenki hozzá férne ingyen mindenhez a cégek, az idolok mind tönkremennének, hiszen az ügynökségek bevétele az eladásokból is származnak. Támogatás nélkül pedig nem tudnák folytatni.

9. "Akkor most ők melegek?"
Sokan nem tudják megérteni, hogy a srácok miért ölelkeznek nyilvánosan, a lányok miért fogják egymás kezét, és ne felejtsük el megemlíteni a "Paper Kiss Game"-t. Igen, lehet van olyan idol, aki meleg (lásd Holland), de ez mindenkinek a magánügye. Emellett az ilyen kis akciók extra bevételt is hozhatnak, hiszen a rajongók fantáziája beindul, és lehet hamarabb vesz fan tárgyakat, CD-t, hamarabb megy el koncertre, fellépésre, mert elvárják ezt az ölelkezős dolgot. 

10. "Csak a kinézetükért szereted őket!"
Igen, az idolok nagyon szépek/ helyesek, gyönyör a szemnek rájuk nézni, de a rajongók elsősorban a zenéjükért szeretik őket. Végtére is a szépség elszáll, de a zene megmarad.

Bónusz~
Vagy japán, thai, vietnami, de semmikép sem koreai....

2 megjegyzés:

  1. LOOOL... Ezeknek a nagy részét megkaptam a tesómtól, de a kedvencem az volt, hogy "Tudtad, hogy a koreaiak átlagos péniszmérete 10 cm alatt van?"... Kíváncsi lennék, hogy honnan tudja xd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az öcsik már csak ilyenek :D ha kötekedni akarnak mindennek utána néznek :D.

      Törlés