"Badass" dél-koreai nők, akik inspirálni fognak téged - KÉrdekesség

2018. szept. 9.

"Badass" dél-koreai nők, akik inspirálni fognak téged

Mindenkinek szüksége van egy példaképre, vagy olyan példaértékű tulajdonságokra, amelyekre felnézhet. Most 7 olyan nőt szeretnék bemutatni nektek, akik munkásságukkal inspirálni fognak titeket abban, hogy elérjétek az álmaitokat. 

1. Seondeok királyné
A Silla királyság ékkövében Lee Yo Won színésznő alakította a királynőt
Kicsit menjünk vissza a dél-koreai történelemben, a Silla időszak előtti időkre. Mi fog feltűnni? Hogy csak férfiak uralkodtak Dél-Koreában. De a Silla időszak egy jelentős fordulópont volt a koreaiak életében, hiszen több alkalommal került a királyi trónra női uralkodó. A kor legjelentősebb alakja Seondeok királynő volt, aki 632-647 között uralkodott, ekkor ő volt a második hölgy, aki trónra lépett egész Kelet-Ázsiában. Egész Silla-ban bátorította az embereket a gondolkodásra, támogatta a művészetet és az irodalmat. Seondeok legjelentősebb intézkedései a Cheomseongdae csillagvizsgáló és a Hwangnyong pagoda volt, ami építésének idején a világ legmagasabb faszerkezetes építménye volt. Alakját több dorama is feldolgozta, a legjelentősebb, melyet Magyarországon is levetítettek "A Silla királyság ékköve/ The Great Queen Seondeok" volt.

2. Yoon Mi Rae
Yoon Mi Rae egy elismert rapper és nem mellesleg TigerJK (aki szintén rapper) a férje. Viszont a listára az önkéntes tevékenységei miatt került fel. Férjével közösen részt vesz különböző akciókban, amelyek a gyermekbántalmazás ellen irányultak. Mi Rae 2008-ban hét hónapig önkéntes volt egy multikulturális ifjúsági táborban, hogy felhívja a koreai családok figyelmét a multikulturalizmusra s ezt tudatosítsa bennük. 2011-ben TigerJK-val és a közös fiúkkal részt vettek a "Stop Child Abuse & Love Children" nevű kampányban, és több, élő közszolgálati bejelentést is tettek a bántalmazások ellen.

3. Lee Hyori
Énekesnő, színésznő, producer, televíziós műsorvezető, vállalkozás vezető és aktivista. Lee Hyori mit nem csinált még, ami miatt fellehet rá nézni? Mielőtt szólóénekesnő lett volna a Fin.K.L nevű lánycsapat tagja volt, mely 2010-ben feloszlott. 2012-ben kiadott egy könyvet, amely az önvizsgálatáról szólt, elemezte az életében a legfontosabb dolgokat, eseményeket. A könyvben nagy szerepet játszottak a házi kedvencei, ezért a befolyt összeget a PETA nevű állatvédő egyesületnek adományozta.

4. Girls’ Generation
A Girl's Generation annyiból lóg ki a sorból, hogy mint csapat vannak megemlítve, de a karrierjük kezdete óta nagyon sok művészt inspiráltak és sok embert abban, hogy elérjék az álmaikat. Debütáló daluk az "Into the New World" egyfajta himnusszá vált, és 2007 óta sok tinédzser példaképeivé váltak.

5. Kim Yuna
Kim Yuna volt az első és egyetlen női műkorcsolyázó, aki a pályafutása alatt minden nagyobb ISU versenyen aranyérmet kapott, és az első női korcsolyázó is, aki számos rekordot megdöntött a téli olimpiákon. A karrierje alatt nagy hírnévre tett szert, és tehetségén még az ISU bírálórendszere se fogott ki. Nemcsak tehetségéről, de aranyos személyiségéről is ismert, emellett az UNICEF Goodwill nagykövete.

6. Lee Tai Young
1946-ban ő volt az első nő, aki a Szöuli Nemzetközi Egyetemen tanulhatott. Végül ő lett Dél-Korea első női ügyvédje, és a koreai nemzeti bíróság vizsgálata után Lee Tai Young lett az ország első női bírója. Pályafutása során megnyitotta az első jogi segítségnyújtó központot és részt vett olyan törvénymódosításokban, amelyek segítették a nők akkori helyzetét, javított a női jogokon. 1957-ben jelent meg az első könyve és további 14-et adott ki, amelyek nőkre vonatkozó kérdésekkel foglalkozott. A legnevesebb könyv, amit kiadott "Észak-Korea nője és nőnek születés" címen jelent meg.

7. Yi So Yeon
Azt hihetnénk, hogy elértünk már egy szintet, az élet számos területén az egyenjogúsággal kapcsolatban, de ez sajnos a mai napig nincs így. Hogy ezzel kapcsolatban miről ismert Yi So Yeon? Arról, hogy ő lett az első női, koreai űrhajós. Ő volt az első nő, aki az űrben járt. Karrierje során pedig számos elismerést kapott azzal, hogy beválogatták a "Space University Space Studies Program"-ba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése