Ügynökségek nyomában: Egy ex-YG gyakornok vallomása - KÉrdekesség

2018. aug. 6.

Ügynökségek nyomában: Egy ex-YG gyakornok vallomása

A gyakornokok élete mindig rejtély marad, ahogy az is, hogy mi történik egy gyakornokság alatt. A legtöbb infó, amit tudunk, az mind általános, hiszen a gyakornoki rendszer szinte minden ügynökségnél ugyan az. Azoknak a személyeknek, akiket felvettek az adott ügynökséghez tánc-, ének- és színészi órákra kell járniuk, szinte 0-24-be megvan a menetrendjük nekik is. Korábban már kiderült egy pár titok a JYP Ent.-ről, de leginkább a TWICE lett kivesézve általa. Az előbb említett dolgot cikk formájában már olvashattátok a blogon, ezután kerestem rá más ügynökségekre és a YG Entertainment-ről találtam egy-két dolgot. Leszeretném szögezni, hogy nem tudom mennyi valóság alapja van a dolognak, hiszen egy KPOPSECRET nevű tumblr felhasználó osztotta meg a tapasztalatait, amikor ő volt gyakornok. Ez a cikk sem 100%-ban szentírás, nem tudom mennyi igaz vagy hamis belőle, de általában minden hazugság tartalmaz valamennyi igazságot, ezért fordítottam le a felhasználó élményeit. 

A felhasználó egy volt SM gyakornok vallomása után fedte fel a saját történetét. A másik gyakornok is megkapta azt, hogy, amit írt csupán egy fanfic, nem igaz, ezért a KPOPSECRET nevű egyén is úgy nyilatkozott az írásáról, hogy mindenki azt és annyit hisz el belőle amennyit akar. A történetének megosztásának az oka az volt, hogy mindenki lássa min mennek keresztül a gyakornokok, azért, hogy álmaikat elérhessék. Szóval, következzen egy ex-YG gyakornok vallomása.
A cikk, amit írt 2013-ban jelent meg, szóval az akkori adatokat tartalmazza. 2013-ban 19 éves volt a felhasználó (tehát most 24 éves), származását tekintve koreai, de az Amerikai Egyesült Államokban élt és nevelkedett. 2010-ben lett YG gyakornok, és a kétéves szerződésének lejárása után, 2012-ben hagyta ott az ügynökséget, s elmondása szerint sosem könnyebbült még meg annyira valamitől, mint amikor otthagyta a YG-t. Vissza a kezdetekre 2009-ben a nagynénjének az esküvőjén lépett fel elsőnek, hiszen a nagynéni kérése az volt, hogy a felhasználó énekeljen az esküvőjén Dél-Koreában, a dal, amit elénekelt Noel "Proposal" című dala volt. Nos, az esküvőn a férj egyik barátja is részt vett, aki a YG Entertainment-nél dolgozott, így került elsődlegesen kapcsolatba az ügynökséggel a felhasználó. Ez a barát megkérte a felhasználót, hogy vegyen részt a YG 2010-es meghallgatásán. A felhasználó eleinte figyelmen kívül hagyta az ajánlatot, hiszen nem ismerte a hazája szórakoztatóiparát, nem igazán ismerte a saját kultúráját, hiszen az USA-ban nevelkedett. Végül az édesanyja beszélte rá, aki nagy Shinhwa és 2NE1 rajongó volt. A felhasználó a barátnak hála az esküvő után 2 nappal már a meghallgatáson vett részt, ahol két nő vizsgáztatta, feltettek neki pár kérdést, elénekelte Noel dalát, és várta az eredményt. 3 nappal később hívták fel az ügynökségtől, hogy bekerült az utolsó fordulóba. Végül az utolsó fordulón is átment a személy, és 3-4 nap múlva értesítették a felvételről. A megbeszélés során tájékoztatást kapott az illető, jogosult volt arra, hogy teljes munkaidős gyakornokká váljon, ezután pedig választhatott, hogy 2, 3 vagy 4 éves szerződést ír alá, mint gyakornok. A felhasználó a 2 éves szerződést választotta. 

A felhasználó szerint minden nagyon gyorsan történt, a YG egyből felvette a kapcsolatot a volt iskolájával és átkérették egy koreai iskolába, minden furcsa volt az illetőnek, hiszen a koreaija átlagos volt és nem is igazán szerette az eredeti koreai konyhát. Azt mondták a felhasználónak, hogy jó kezekben lesz, ezután pedig egy kollégiumba rakták. Két másik koreai lány volt a szobatársa -eddig nem derült ki a felhasználó neme, ezért nem jelöltem. A lány hétköznapokon iskolába járt, s azután rohant a YG épületébe gyakorolni, hiszen az iskolaihoz hasonló menetrendjük volt. 2010-ben 40 gyakornoka volt a YG-nek, és minden egyes gyakornoknak személyre szabott ütemterve volt. Ez azért kellett, hogy a gyakornokokat összetudják párosítani egy lehetséges csapatot létrehozva. A lánynak az énekórái függetlenek voltak, a három órás tanórának felelt meg, az első órát egy énektanárral töltötte a maradékban pedig saját magának kellett gyakorolnia, amit a tanár félóránként ellenőrzött. A táncóráknál 6 gyakornok edzett együtt. A lány elmondta, hogy nem volt maga a problémájával, hiszen volt vele egy kínai lány, aki Ausztráliából származott. A képzési folyamat a kpopsecret nevű lány számára nem volt nehéz, ennek ellenére volt olyan, hogy összetörve érezte magát. Az ütemtervében szerepelt nyelvi, tánc és ének óra, emellett szabadideje is volt, de mire visszaért a kollégiumba este 10 óra volt, s utána még tanulnia kellett az iskolába is. Az időbeosztása pedig a 2 év alatt folyamatosan változott, hogy a YG megtudja nézni kivel passzolna össze, milyen lánycsapatot tudnának létrehozni. 

2011 elején változott meg minden, amikor szárnyra kapott egy pletyka új fiú- és lánycsapatról. Mindenki keményen dolgozott utána. Az oktatás ekkor már az utolsó fázisban járt, hiszen mindenkinek bizonyítania kellett. A lány azt írta, hogy ez az időszak szörnyű volt a számára. A barátok riválissá változtak, mindenki elkezdett egymás ellen harcolni. A YG ebből a szempontból egy komoly ügynökség, hiszen ha beindul a harc nincs többé idő a nevetésre és a bolondozásra. A lány szerint egy olyan ügynökségnél, ahol csak a tehetség számít, nagyon hamar szorult helyzetbe kerülhet az egyén. A hónapos kiértékelések miatt ekkor már sok gyakornok feladja. A YG-nek pedig ekkor már tervben volt létrehozni egy új lánycsapatot, akik a következő 2NE1 lehettek. A lány kihangsúlyozta, hogy nem a képzési folyamat a nehéz, hanem a versenyek és az értékelések, amelyek megterhelőek. 2011 végén jelentették be az új lánycsapatot a gyakornokok körében. Napról napra több információ látott napvilágot. Kim Euna és Kim Eunbi neve vetődött fel elsőnek, majd pedig Kim Jennie neve volt a következő. A Line Ups és a Potential nevű gyakornok csapatokból válogattak össze hét lányt ekkor, s őket rendezték sorrendbe, majd pedig három lányt kivettek a debütálandó csapatból, így négyen maradtak (szerk. megj.: valakinek ismerős, hogy milyen néven fut a YG Ent. mostani lánycsapata?) Ezt követően vetődött fel az új fiúcsapat lehetősége is. A lányhoz visszatérve az ausztrál barátjával benne voltak tervben, mint a lánycsapat tagjai, ezért még keményebben edzettek. A gyakornokok élete kemény, de a debütálásra való felkészítés még keményebb - a lány állítása szerint.

Potenciális csapattag volt 2012-ben, nagyjából akkor, amikor két évvel azelőtt csatlakozott az ügynökséghez. A lány szerződése hamarosan lejárt, így válaszút elé került vagy befejezi, vagy pedig folytatja tovább, mint potenciális csapattag egy új lánybandában. 2012-ről megemlített a lány több dolgot, akkor a Line Ups tagjait nem találta különösen tehetségesnek, de a csapatban lévő lányok nagyon szépek voltak. A potenciális tagokat éppen, hogy felfedte a YG, de a tumblr felhasználó szerint Jennie és Jisoo biztos pontjai voltak a debütálandó csapatnak. Jennie-t az egyedi stílusa és az angol akcentusa miatt szerették, míg Jisoo-t a remek tánctudása miatt. A lány mindeközben meghozta a döntését és úgy döntött ott hagyja az ügynökséget, mert a kezdeti álma az volt, hogy valaki más legyen, de sosem akart igazán énekesnő, idol lenni. Emellett a csapatban nem énekesi pozícióra keresték, hanem inkább táncost akartak belőle faragni, illetve nem egyezett az elképzelése a debütálandó lánycsapatéval. A csapat ekkori koncepciója egy ártatlan lány volt, aki rossz útra lépett. A lány kilépett újra normális iskolás diák lett és más álmot választott. Ekkor felröppent egy pletyka a lánycsapat nevéről, ami a "Pink Punk" volt, s ezt a lány tagadta, hiszen nem ez a név volt tervben. Abban az időben, amikor ott hagyta a YG-t 6 lány maradt a csapatban, Euna nevű gyakornokot említette meg megint, illetve Lalice-t, aki nem volt különösen jó énekes és a koreai nyelvtudása sem volt jó. Egy harmadik lányt említett még meg, akinek nem árulta el a nevét, nagyon tehetségesnek tartotta és úgy gondolta, hogy ő lesz a YG fegyvere.
Big Bang

Ez a cikk bővítve lett miután a lány sok érdeklődést kapott. A lány megosztott egy pár információt a YG alatt debütált idolokról, hiszen gyakornokként volt lehetősége néhányukkal találkozni, és kihangsúlyozta, hogy nem akar senkit se megbántani, senki ellen se fordulni, csak azokat írta le, amit ő látott és tapasztalt. A lány szerint több YG idol-nak, dolgozónak volt már dolga kábítószerrel, ami a szabadságuk és az önmaguk kifejezésének a módja. A legszebb dallamok mindig kábítószer befolyásolása alatt születtek, ez az eljárás olyan jól működött, hogy a gyakornokok is figyelembe vették. A lány állítása szerint a legtöbb kábítószert használó személyek a YG-nél (2010-2012 között): G-DRAGON, CL, TOP és Teddy voltak. Állítása szerint, amikor belépett Teddy irodájában mindig érzett valami különös szagot, ez pedig akkor volt, amikor CL vagy G-DRAGON a stúdióban voltak. Jiyong-t egy nagyon tehetséges embernek tartja a lány, aki csak a pénzt viszi a YG zsebébe, míg PSY pont az ellenkezőjét csinálta. PSY ekkor került a pletykák kereszttűzébe, miszerint szexuális szenvedélybeteg, ezért nagyon sokszor volt fáradt. 2010-ben a lány megismerte Taeyang-ot, akit nyugodt, hűvös és eredeti embernek ismert meg. Emellett 2012-ben sok kritikát kapott, ami miatt magában kereste a hibát az énekes. Daesung-ot nem igazán tudta megismerni -egy vicces srácnak írta le a lány, aki keményen dolgozik-, mert nem sok érdeklődést mutatott, valamint az SNSD tagjaival lógott ekkor, akikkel különösen jóban volt. Seungri leginkább a lány gyakornokokkal flörtölt és próbált a kedvükben járni. A lány véleménye szerint TOP egy hűvös ember, aki nem beszél sokat, mindig fáradtnak tűnik és őrült arckifejezéssel mászkál. 2012-ben voltak TOP-ról belső pletykák, miszerint depresszióval küzd identitási válság miatt. A lány szerint összességében a Big Bang tagjai normális, átlagos emberek, de már nem álltak olyan közel egymáshoz, mint a debütálásukkor. Elmondása szerint GD és Taeyang maradtak nagyon jó barátok.
2NE1

2010-2012 között a lány szerint a 2NE1 már elvesztette a varázsát, hiszen voltak belső konfliktusok leginkább CL miatt, aki a csapaton belüli szerepeket akarta felcseréltetni, emellett a csapat nevén akart saját karrierjében fentebb kerülni. A lány szerint CL engedte, hogy elvigye a hírnév, hiszen csak márkás ruhákat volt hajlandó viselni, nagyon sminkelte magát és a szexi tulajdonságait kihasználva próbált egyre fentebb kerülni, míg amikor a 2NE1 debütált nagyon fiús volt. Bom a plasztikai műtétek megszállottjává vált, ha valami hibát talált az arcán egyből "megcsináltatta", ezért volt az, hogy akár Bom-mal, akár nélküle, de a 2NE1-nak folytatnia kellett mindent. Ennek ellenére egy kedves, vicces lánynak ismerte meg, aki mindig ösztönözte a gyakornokokat, hogy haladjanak az álmaik felé. Minji-t csendes tagnak ismerte meg, aki igazából nem állt közel a többi taghoz. Leginkább a telefonján lógott és ott beszélgetett a barátaival, emellett mindig egyedül volt. Ha a többi lánnyal volt a csapatban mindig oldalt vagy hátul volt, nem igazán érintkezve velük. Nagyon tehetséges táncos volt, de elvesztette a szenvedélyét, és már csak azért csinálta, mert muszáj volt neki. Dara volt az, aki próbálta összefogni a tagokat, emellett nagyon sokat dolgozott, mert sokat kritizálták kétségbe vonva a tehetségét. Viszont ugyan úgy kritizált másokat is, és ő volt az utolsó mindig, aki elhagyta a próbatermeket. Bom-hoz állt a legközelebb, és sokat segített a gyakornokoknak a modellkedésben és a színjátszásban. Viszont az éneklésben és a táncban nem igazán segített senkinek. A lány szerint, ő volt a 2NE1 utolsó esélye, aki össze tudta még fogni a többi lányt. A volt gyakornok PSY-ról és Gummy-ról nem tudott nyilatkozni, mert nem igazán találkozott velük. A lány akkor ment el, amikor Lee Hi és az Akdong Musician szóban forgott, így velük nem tudott találkozni.

Yang Hyun-suk a YG vezérigazgatója
Az utolsó, akiről írt a lány a YG vezérigazgatója Yang Hyun-suk, akit -minden ellenére- nagyon jó vezetőnek tartott. Nem látták sokat a gyakornokok, de a trainee szerint ő adta nekik a legjobb tanácsokat és ő fogalmazta meg a leghasznosabb kritikákat is, emellett nem félt kimutatni az érzéseit se. A gyakornokok tisztelték őt és mindig csendben maradtak, ha az igazgató beszélt. Emellett kissé perverznek írta le, hiszen a szép, aranyos és ártatlan lányok a gyengéi. A testbeszéde elárul mindent, ami a teljesítményt illeti. A lány szerint ha érdekled és tehetségesnek tart akkor csak bólogat, de ha nincs a gyakornokkal megelégedve vagy végül tehetségtelennek gondolja, akkor keresztbe teszi a kezét és többször, mélyen sóhajt. A YG vezetőjét egy megfélemlítő fickónak írta még le, aki kemény, ha úgy hozza a sors, de elnökként erre szüksége is van.

A lány annyit írt, hogy pozitív és negatív értelemben is történtek változások az életében - a gyakornokság hatására - és csak annak ajánlja ezt, aki valóban énekes szeretne lenni, különben csak elpazarol az életéből xy évet. Azt javasolta a története végén, hogyha kicsit is hezitál valaki a gyakornokságon, akkor az már valószínű, hogy nem neki való és jobb, ha más célok után néz az illető. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése