Szexuális visszaélés és a K-Pop - KÉrdekesség

2018. aug. 8.

Szexuális visszaélés és a K-Pop

Huh... Nem is tudom, hol kezdjem... A mai nap egy olyan témához nyúlok, amiről nem szívesen beszélünk, nem szívesen hallunk. Talán már hangoztattam néhány cikkemben, hogy szívügyemnek tekintem az emberek közötti egyenlőséget, hogy ne tűrőm, ha egy ártatlan embert a neme, életkora, külseje, betegsége, szexuális orientációja miatt elítélnek, megszégyenitenek.
A mostani cikkem a szexuális értelembe vett abúzust, azaz visszaélést fogom körbejárni. Sajnos rengeteg esetről tudunk, s ki tudja nap, mint nap hány idol és gyakornok van kitéve ennek, arról nem is beszélve, hogy az egész világban hány eset marad titok...


Jang JaYeon ügye
Jang JaYeon színésznő 2009. március 07.-én, 29 évesen lett öngyilkos. A színésznő depresszióban szenvedett, végül a halálban talált nyugalmat. JaYeon hátrahagyott egy hat oldalas búcsúüzenetet, de nem akármilyen levél volt az. Nem lehet sokat tudni a levél tartalmáról, a kormány megtiltotta a médiának, hogy leközöljék a levelet, vagyis a levélben megemlített neveket. Mint kiderül JaYeon menedzsere,  Kim SungHoon arra kényszerítette a lányt, hogy a szórakoztatóipar befolyásos alakjaival szexuális kapcsolatot  létesítsen annak érdekében, hogy több szerephez jusson a lány. Ezek a férfiak akár JaYeon édesapjuk is lehettek volna, ha a kort nézzük. Levelében arra is kitért, hogy fizikálisan is bántalmazták, s mint kiderült halála előtt már elkezdték kezelni depresszióját.
Természetese, ahogy az lenni szokott az ügyet a szőnyeg alá söpörték és lassan elfelejtették. A befolyásos egyénekkel nem tettek semmit, azonban Kim SungHoon menedzser ellen vádat indítottak, végül egy év letöltendőt, két év próbaidőt és  160 órányi közösségi szolgálatra ítélték. - szerkesztői megjegyzés: Ennyit érne egy emberi élet? 

OPEN WORLD Entertainment ügye
2012. április 10-én Jang SeokWoot, az OPEN WORLD  51 éves vezérigazgatóját sikeresen letartoztatták. Jang SeokWoo egykoron egy bűnbanda vezére volt, valamint egy nightclub is volt a tulajdonában. A vád szerint a debütált hírességeket és a gyakornokokat is szexuálisan zaklatta és erőszakolt meg. 
A nyomozók több, mint 20 áldozatot interjúvoltak meg, de az áldozatok száma 30 főnél is több volt. Nemi erőszakra kényszerítette a férfi gyakornokokat, SMS-ben irányította a fiúkat, akiknek muszáj volt részt venniük az akciókban. Az erőszak általában vagy az ötödik emeleten vagy az alagsori próbateremben zajlott, s állítólag a női gyakornokokat olyan sörrel kínálták, amelybe afrodiziákumot, vagyis drogot kevertek, majd szexuálisan bántalmazták a lányokat. Elmondások szerint több kiskorúval is eljátszották ezt, számuk 10 főnél is többre tehető. Jang SeokWook eközben az irodájából a biztonsági kamerákon keresztül figyelte az eseményeket. 
Egy ex-gyakornok vallomása: 
"A felvételimen a vezérigazgató azt mondta, táncoljak neki szexin, csábítóan, azt hittem csak látni akarja, tehetséges vagyok-e, de már akkor furcsának gondoltam, hogy egy zárt helyiségben voltunk, és amikor táncoltam, azt mondta üljek le és emeljem magasba a lábam, és azt mondta, mondjam el, hogyan érzem most magam." - egy ex-gyakornok vallomása.
Kezdetben Jang SeokWoo tagadta a vádakat, végül mindent elismert és 2013-ban 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Jo MinKi veterán színész ügye

A veterán színész 2014-ben kezdett el Cheongju Egyetemen drámát tanítani. A #MeToo kampánynak köszönhetően február 04-én egy lány névtelenül egy kommentben bevallotta, hogy Jo MinKi szexuális zaklatta őt az egyetemen. Még aznap elbocsátották a színészt. Egyre több lány vallotta be, hogy őket is zaklatta a színész, végül 10 áldozat tett vallomást. Ahogy az lenni szokott Jo MinKi tagadta a vádakat, azonban február 27-én elismerte a vádakat. Eközben egy 11. áldozat is vallomást tett, márciusban a rendőrség is nyomozni kezdett az ügyben. Viszont egy nap Jo MinKit egy nap holtan találták lakásában, valószínűleg öngyilkosságot követett el.

Egy volt férfi  gyakornok vallomása
a kép csak illusztráció 
2014. szeptemberében leadtak egy riportot a koreai TV-ben. Egy megnevezett ügynökség volt férfi gyakornoka elmondta tapasztalatait a szexuális visszaéléssel kapcsolatban. A fiú elárulta, hogy a cége vezérigazgatója szexuális aktusokra kényszerítette, s több ízben megerőszakolta.
"Egy munkatárs születésnapjának alkalmából béreltek egy szobát egy szórakozóhelyen. A férfi gyakornokok sztriptízeltek, míg a lányok italokat szolgáltak fel, miközben szexuálisan zaklatták őket." - nyilatkozta a fiú.
Mivel a cég igazgatóját szexuális zaklatás és nemi erőszak okán elítélték, nyíltan mert beszélni tapasztalatairól.
"Egy öt fős csoport tagja közül kettőt még tizenévesen megerőszakoltak." - mondta.
A riporter feltette azt a kérdést, amely sokunk fejében megfordult már: Mért nem lépnek fel? Mért nem jelentik? A válasz ennyi volt: Muszáj megtenniük, máskülönben az ügynökség bedühöd és a végén még az áldozat ütné meg a bokáját.
A riportban felszólalt egy női gyakornok is: "A mobiltelefonjainkat naponta ellenőrzik, ugyanígy a súlyunkat és a magasságunkat is. A lányok nemi szervét is ellenőrzik."

Egy névtelen idol története
a kép csak illusztráció
Ez a történet még egészen friss, 2017-es. Ez a személy azt állítja, hogy egy hiresség és az ügynöksége háta mögött hozta le történetét. Nem fordítottam le az egészet, csak a legfontosabb momentumokat.
A posztoló elárulta, hogy jelenleg egy jelenleg aktív, de nem túl népszerű bandának a tagja és a vezérigazgató szó szerint eladta az egyik tagot, hogy a debütálást finanszírozni tudják.
Egy héttel a debütáló MV felvétele előtt a vezérigazgató a tagokat egy bárba invitálta, nem törődve a kiskorú tagokkal. A bárban a vezérigazgató és négy, eddig sose látott férfi várta őket. A CEO (vezérigazgató) egyesével bemutatta a férfiakat a lányoknak, ezek a férfiak a szórakoztatóiparban befolyásos emberek voltak, akik sokat segíthetnek a lányoknak a későbbiekben. Egyszer csak az egyik férfi rámutatott az egyikőjükre, hogy töltsön neki ital mondván, sokkal ízletesebb az alkohol, ha egy nő szolgálja fel azt.
Amikor már eleget ittak a CEO a legbefolyásosabb férfi felé fordult és megkérdezte tőle, melyik tag keltette fel leginkább az érdeklődését, a férfi WM-re mutatott, WM a csoport visualja. A férfi hirtelen elkezdett azzal büszkélkedni, hogy mennyire befolyásos, milyen sok kapcsolata van és mennyi szakmai titkot ismer. A férfi azt mondta, hogy a bár túl zajos, inkább menjenek egy csendesebb helyre, ketten. WM elkezdett félni, a névtelen idol és a többiek is figyelmeztették, hogy ne kövesse a férfit, WM kedvesen, udvariasan elutasította a férfit, mire a férfi dühbe gurult és elkezdte WM-et szapulni. A CEO felszólította WM-et, hogy kövesse a férfit. WM a többi tagot nyugtatta, hogy nem lesz baj, és követte a férfit.
Néhány óra múlva a CEO hazaküldte a lányokat, ez történt három óra környékén WM egy óra körül távozott.
Másnap reggel 6-kor ébredtek, reggeliztek, és elmentek énekórára. WM még nem érkezett meg. Mivel nem volt telefonjuk nem tudták elérni a lányt, a menedzserük hívta fel a céget. A cég válasza annyi volt, hogy a lányok menjenek gyakorolni, WM is megy majd. A lányok természetesen nem tudtak koncentrálni, ám végül WM is betoppant. - ennyi lenne a történet.
Szerk.megj.: Van tovább is, de azokat nem tartottam olyan fontosnak, mint ezt a részletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése