SHINee: I Want You + Our Page ~ Teória - KÉrdekesség

2018. aug. 2.

SHINee: I Want You + Our Page ~ Teória

A SHINee 10. évfordulójuk alkalmából egy trilógiát adott ki "The Story of Light" címmel, mely 2018. május 28-án, június 11-én és június 25-én látott napvilágot. Az albumhoz három MV is dukált. A "Good Evening" című videokliphez tartozó teóriát már olvashattátok. Most az "I Want You"-t és a "Our Page"-t fogom kielemzi számotokra. 

I Want You
Az "I Want You" a trilógia második része, hiszen a "Good Evening" folytatása, mely az első volt a kiadásokat tekintve, így nem meglepő, hogy ott kezdődik ahol az első abba maradt. Az "I Want You" kezdésében egy erdőben találjuk a fiúkat a rókával. A róka ahogy az előző teóriában is említettem Jonghyun megtestesítője, a kis ordas formájában van a srácokkal és vezeti őket a helyes útra. Ebből kifolyólag feltételezhetjük azt, hogy az "I Want You" nem a mi világunkban, hanem a szellemek világában játszódik. Ha jobban belegondolunk a "Good Evening" során többször láttunk az erdő közepén egy kutat, amely szimbolizálhatja az élők és a  holtak világának a találkozását egyfajta átjáróként. Emiatt is feltételezhetjük azt, hogy a srácokat Jonghyun átvezette a másvilágba, hogy megtalálják az útjukat. 
Az MV-ben egy szín nagyon kiemelkedő, hiszen a srácokat egyfajta rózsaszín levegő borítja körbe és ez a szín is dominál a videoklipben, például, amikor táncolnak a szobában rózsaszín lesz minden. A rózsaszín szimbolizálja a szeretet, a barátságot, és a belső békét. A "Good Evening"-hez képest az "I Want You" valamivel vidámabb dal, sokkal játékosabb és örömtelibb, mint az előző MV. A rózsaszín szimbolizálhatja azt, hogy a tagok megtalálták a saját belső békéjükhöz vezető utat, miután elvesztették Jonghyun-t. Figyelembe véve azt, hogy a rózsaszín a szeretet és a barátságot is szimbolizálja, valamint a kút lehetséges szerepét a videoklipekben úgy gondolhatjuk, hogy a SHINee tagjai a kút mentén utaztak a túlvilágba, hogy megtalálják Jonghyun-t, hiszen szeretik. A szeretetük és a barátságuk az, ami motiválja a srácokat. 

Ugyebár az MV-ben látjuk a kutat, amiben a víz már többé nem víz, inkább tűnik egy színes, csillogó átjárónak, emellett továbbra is minden rózsaszínben látszik. Aztán látjuk, hogy Taemin eléri Key-t, az ezt követő jelenetekben a SHINee már táncol. Ahogy eddig is olvashattátok tehát a kút egy olyan helyet szimbolizál, ahol az élet/ a jelen és a túlvilág találkozik egymással.Tehát, minden ami a videoklipben történik az valójában a kútban, vagyis a túlvilágon, egy másik világban játszódik. 
Az MV-ben a tagok repülnek, amelynek több jelentése lehet és több dolgot is szimbolizálhat. Az irodalomban és a filmes szakmában általában a repülés a szabadságot jelképezi. A repülés az utópiához is kapcsolódhat, a srácok egyfajta Utópiát kereshetnek, amit elakarnak érni vagy megakarnak találni a kút másik oldalán. Az Utópiát nevezhetjük egy elképzelt jövőképnek, amely a valóságban nem valósítható meg, de ugyanakkor nevezhető a Paradicsomnak vagy a Mennynek is. Tehát ebből arra következtethetünk, hogy a tagok a Mennybe vagy az Utópiájukba utaztak, abban a reményben, hogy találkozhatnak Jonghyun-nal. 

Másik érdekesség, hogy a videoklipben Key beledob egy érmét a kútba, ami ugyebár jelenthet egy kívánságot is, ami Key esetében az lehetett, hogy a többi taggal együtt lemerülhessen a kútba, vagyis a túlvilágba. A tagok egy másik világba utaznak, hogy megkeressék Jonghyun-t, ezért Key kívánságai között lehetett az is, hogy találkozzon Jonghyun-nal, hogy megtudjon győződni arról, rendben van-e. 

Mindemellett az egyik jelenetben Taemin-t egy telefonfülke mellett láthatjuk, ami egy lehetséges mód lehetne arra, hogy kommunikálni tudjon a túlvilággal, ami ezzel értelmet nyerne. Tehát Taemin telefonon keresztül megpróbálhatna kapcsolatba lépni Jonghyun szellemével. Viszont Taemin az érmét keresni, amivel működni tudna a telefon, de azt az érmét Key a kútba dobta, hogy teljesülhessen a kívánsága. Viszont, más is lehetett Key kívánsága, hiszen a telefonfülkés jelenetből kiindulva lehet csak annyit szeretet volna, hogy újra tudjon beszélni Jonghyun-nal.
Az MV végéhez közeledve Taemin ismét a telefonfülkében látható, de a háttérben már tűzijáték látható. Tűzijátékot pedig ünnepi alkalmakkor, pillanatokkor szoktunk használni. Ünneplésre ad okot valami a videoklip végén. Talán azt ünnepelték, hogy Taemin képes volt kapcsolatba lépni Jonghyun szellemével. 

Our Page
Az "I Want You" után elérkeztünk a trilógia utolsó darabjához az "Our Page"-hez. A srácok a "Good Evening"-ben kiszabadultak az üvegdobozból, amelyben éltek hála a segítő rókának, vagyis Jonghyun-nak. Ennek a videoklipnek a végén a srácok ugye belenéztek egy kútba, ami önmagában nem lett volna érdekes, de ha jobban megfigyeltük, akkor 5 fát láthatunk, ami az öt tagot, vagyis Onew-t, Jonghyun-t, Key-t, Minho-t és Taemin-t jelképezik. Emellett ha jobban megfigyeltük, a kútban láthattunk egy árnyékot, ami egyesek szerint Jonghyun-hoz tartozott. Ezután érkeztünk el az "I Want You" című MV-hez, ami a trilógia közepe és itt lesz nagyon lényeges a kút. A srácok a kutat használva egy másik világba, a túlvilágra menekülnek azért, hogy megtalálhassák a saját lelki békéjüket, a megnyugvásukat, miközben még Jonghyun-t keresik. Reménykednek a fiúk abban, hogy így most már rendben van, és Ő is megtalálta azt a békét, amit keresett. 

Mindezek után következett az "Our Page", ami egy visszaemlékező dal. Az MV a tagokkal kezdődik, akik a saját dolgukat csinálják, mindazt, ami az idol élettel kapcsolatos. Onew dalokat készít, a produceri székben ül. Minho éppen filmet forgat. Key táncol és a szabadidejében játszik. Taemin pedig továbbra is keményen dolgozik, edz, fejleszti magát. Visszaérkeztünk a jelenbe, amikor az életnek mennie kell tovább. Pár pillanatig úgy tűnhet, hogy  nem akarnak a fiúk ott lenni, ahol vannak, de csinálják a dolgukat és kitartanak, erősek maradnak. Maga a dal Jonghyun-nak/ Jonghyun-hoz szól, a fiúk egy dalba foglalták össze az érzéseiket, és az utolsó kívánságuk a trilógiában, hogy a szavaik, vagyis a daluk elérjen hozzá.

Onew bízik abban, hogy azt a láthatatlan, áttetsző fonalat, ami összeköti a szívüket, összekapcsolja őket Jonghyun is érzi. 

Taemin megígéri Jonghyun-nak, hogy akármilyen nehéz is lesz az az út, amit járnia kell, tovább megy rajta és leküzdi a nehézségeket, amiket a sors tartogathat számára. 

Minho tisztán emlékszik a közös emlékeikre, s a sorát Key fejezi be, hogy ezeket az emlékeket nem akarja elfelejteni, és soha nem is tudná. 

Ezután kezdődik a refrén, ahol már biztosak lehetünk abban, hogy a dal valóban Jonghyun-nak szól, és a srácok már tudják, hogy a daluk elfogja érni azt a helyet, ahol Ő van. Megígérik neki, hogy az elkezdett "novellájukat", történetüket együtt, közösen fogják befejezni az utolsó lapig. Key ezután visszaemlékszik, hogy ugyanolyanok maradtak, mint amilyenek mindig is voltak, szinte semmit se változtak. Onew ezt megerősíti, hiszen ő is kifejezi, hogy ugyan azok az álmokkal teli fiúk maradtak az elmúlt években, mint amikor 2008. május 25-én debütáltak, mely Minho szavaiból derül ki. Az MV vége felé pedig többször is feltűnik a pearl aqua szín, ami a SHINee rajongóinak a hivatalos színe.
 A videoklip végén, amikor énekelnek 5 mikrofon áll a színpadon, ezzel jelképezve, hogy ők mindig is ötfős csapat maradnak, és Jonghyun örökre a banda tagja marad, még ha csak a szívükben és az emlékeikben láthatják őt. 


Itt tudjátok megnézni az "I Want You" videoklipjét:

Itt pedig az "Our Page" látható:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése