VIXX: Voodo Doll ~ Teória - KÉrdekesség

2018. júl. 14.

VIXX: Voodo Doll ~ Teória

A "Fly" és a "Honeymoon" után ismét elérkezett az ideje egy teóriának. A VIXX mondhatni a sötétség koronázatlan királyai, hiszen volt egy pár sötét koncepciójuk. Ide sorolható a Voodo Doll is, melyet most elemezni fogok. 
Egyesek szerint a Voodo Doll egy trilógia része, hiszen 2013-ban a csapat koncepcióit leginkább a "jó" és a "rossz, a "fény" és a sötétség" szó párokkal lehetett leírni. Egyfajta tükör effektként mutatják be a két oldalt. Emlékezzünk csak a Hyde című MV-re, mely Dr. Jekyll és Mr. Hyde történetét dolgozta fel. Jekyll a jó, míg Hyde egy pszichopata. Ezt követi a GR8U című MV-jük, amely a Hyde prológusa -gondoljunk csak vissza az MV kezdésére, ahol a Hyde daluk szól és a tévében a klip megy. Ez azért van, mert a GR8U a Hyde visszafele, tehát a rosszból/ gonoszból lesz a jó. Ebből arra lehet következtetni, hogy az MV-k ebben az időszakban párban voltak, gondoljunk csak erre a párhuzamra. 2013-ban a GR8U - Hyde páros volt, míg 2014-ben az Error és a Love Equation esett egy párba. Mi a helyzet a Voodoo Doll című dalukkal? A párjára 2 évet kell várnia, hiszen egyesek szerint a Chained Up a "társa", gondoljunk csak a videoklipben szereplő szobákra, amelyekben a tagok megfordulnak, s ezeknek lesz később jelentése.

Az első ember, aki megjelenik az MV-ben az Hyuk -jobban mondva a keze. Ha jobban megfigyeljük a kezén fakérgek kezdenek megjelenni, ami indokolja a szimbólumát. Szimbólumának lényege, hogy kifejezze a kopár fa érzetét -Hyuk karján ugye fakérgek jelennek meg. A képen látható jel közepe jelképezi a talajt, ami szükséges ahhoz, hogy egy fa felnőjön, de  ugyan akkor ki is száradhat, ahogy a test is, ezért kívülről befelé terjed a betegség az egész testre. 
Aztán ott van Leo szobája, amelyet egyetlen egy kapu őriz, itt is igazolható a szimbóluma. Leo szimbólumánál a bal oldalon lévő kör lyukas, mely azokat a sebeket jelképezi, amelyek csak akkor láthatóak, hogyha megvilágítja őket a fény. A jobb oldalon lévő kör tele van, mely azokat a rejtett sebeket jelképezi, amelyek miatt egy ember egyre mélyebbre süllyedhet a sötétségben.
Ezután jelenik meg N, akinek a bőrét kapcsok tartják össze, ezzel elrejtve a sebeit, ami szintén igazoló hatással van, hiszen a szimbóluma is ezt mutatja. E szerint olyan sebek jelennek meg, amelyeket nem lehet meggyógyítani, ezért kell varrással összeölteni. A szimbólum középső egyenes vonala jelképezi a a "tűt", míg a rá merőleges vonal a "sztent" (szerk.megj.: a sztent egy sűrű fémhálóból készült cső).  Amikor a két vonal metszi egymást, olyan alakzatot vesznek fel, amit többé már nem lehet bevarrni. 
A következő tag Ravi, aki egy üvegbörtönbe/csapdába esett, amire vélhetően matematikai egyenletek vannak írva. Ő az egyetlen tag, aki keresi a lehetőséget, módot egy másik életre, vagy egy második életre. Viszont a szimbóluma azt jelképezi, hogy nincs lehetőség egy második életre, ez lehetetlen. Emiatt a piktogram egyfajta iróniát fejez ki. Egyszerűsítve ahol a téglalap bemegy, ott egy törött szívet hagy maga után. 
Ezután jön Ken, aki szintén egy üvegcsapdában van, a bőrén tele égési sérülésekkel. Ken szimbóluma az égető, lángoló tűzet jelképezi egy kályhában. A rombusz alakú láng a szénből származik, és ki fejezi a lángok által okozott sebeket, emberi sérüléseket. A szimbólum közepén lévő "X" jelképezi a faszenet, ami ugyebár szükséges lehet a tűzrakáshoz. 
Az utolsó tag pedig Hongbin, akinek a kezeit üvegdarabok borítják. Szimbólumának jelentése egy olyan fájdalom, ami minden oldalról csapdába esett, s nem tud tőle szabadulni (az illető). A vonalak, amelyek átnyúlnak a másik oldalra, a hegyes háromszögek képviselnek egy üvegdobozt - Hongbin pedig egy üvegdobozba van zárva, ezért kap értelmet. 
De mi következik ezután? Lássuk a Chained Up Mv-ben lévő szobákat. Vélhetőleg kiszabadultak a pokoli fogságból. Nézzük meg jobban Ken szobáját, ugyan úgy maradt egy üvegcsapdában, de virágok veszik körül. Viszont mi magyarázza az égési sérüléseket? A sisakvirág nevű növény, ami a mondák szerint megégeti a vámpírok és a vérfarkasok bőrét. Ebből feltételezhetjük, hogy Ken a Voodo Doll-ban vámpír volt, és most is az. A következő N, aki egy szobában van, ahol törött üvegek vannak. Fentebb említésre került, hogy N bőrében kapcsok voltak, hogy a sebeket összefogja. A törött üvegek ezt szimbolizálják, hiszen maga a szoba is szétesősben van, nem tudja megjavítani a tükröket, ahogy a saját sebeit sem tudta. A szó szoros értelmében nem tudta összevarrni őket. Nézzük Leo szobáját, ami láncokból áll. Az elméletek szerint Leo a Voodo Doll-ban meghalt, és már csak láncon tért vissza a lelke. Ott van a szobája a Voodo Dollban, a börtönben, amiben van, ha jobban megfigyeljük összegyűrt alumíniumfólia van, ami megakadályozza a visszatükröződést a durva felülete miatt. Ezzel egyfajta gyengeséget szimbolizálva.

A következő Ravi, aki a függönyök mögött keres valamit, vagy valakit. Ha visszaemlékezünk a Voodo Doll-ra, akkor ő volt az egyetlen, aki próbált tenni valamit egy másik életért, egy második esélyért. A Chained Up-ra kiderül, hogy ez nem sikerült neki, ezért keresgél. Viszont a VD-ban a matematikai egyenletek, valójában egy szerelmi képlet volt. Hyuk szobája nagyon zavaros, a szobájánál van egy lépcső, ami felfelé vezet, de tulajdonképpen hiába sétál felfelé a lépcsőn a semmibe vezet, sose lesz vége a lépcsősornak. Ez az aggodalmait szimbolizálja, miszerint fél attól, hogy jelentéktelen. Ez valószínűleg azzal hozható párhuzamban, hogy a Voodo Doll-ban a mestertől kapott büntetése csekély volt, szinte jelentéktelen, míg a többi tag a kínok kínját élte át, addig Hyuk bőrén csak fakérgek nőttek. A következő tag Hongbin, aki egy kínzó szobában találja magát. A Chained Up-ban vízzel kínozza, míg a Voodo Doll-ban a bőrébe üvegszilánkokat rakott a mestere, emellett egy üvegdobozban tartotta fogva Hongbin-t. 

A két említett MV-t a "mester" tartja össze, aki az a lány, aki a Voodo Doll-ban kínozta a fiúkat különböző módszerekkel. 

Összességében tehát a Voodo Doll valóban egy trilógia tagja, amely a párokon alapul az első tagja a Hyde & GR8U, a második az Error & Love Equation, a harmadik tag pedig a 2 éves csúszás miatt a Voodo Doll & Chained Up. Viszont fenn marad egy kérdés továbbra is? A lány, valamilyen formában az összes tagot kínozta, de miért Hongbin-t a legjobban? Az is érdekes, hogy egyedül Hongbin-t tette teljesen a bábjává (vudubabájává). A legjobb indok erre az, hogy Hongbin teste volt az egyetlen, ami alkalmas volt a vudu szertartáshoz. Viszont az sem hagyható figyelmen kívül, hogy valószínűleg más oka is van, ami nem más, hogy ő volt az egyetlen, aki nem tudott a lánytól megmenekülni, próbálkozásai ellenére sem, és végül ez lett a büntetése, de egyben az életben maradásának a kulcsa is. Gondoljunk csak az Error című MV-re, ahol az összes tag robot (vagyis halott), egyedül Hongbin él. 
Egy másik teória szerint Hongbin valóban vudubaba lett, gondoljunk csaz az MV végére, ahol a lány/ mester átszúrta a karját egy fémrúddal. Nem csöppent ki vér, emellett amikor ez a rituálé megvolt Hongbin szemeiben egy X jelent meg. Ez megmagyarázza azt is, hogy míg a többiek megszöktek ő miért maradt, vudubabaként teljes volt már a bizalom a mestere felé. 

Itt tudjátok megnézni a CENZÚRA mentes verziót:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése