SHINee: Good Evening ~ Teória - KÉrdekesség

2018. júl. 19.

SHINee: Good Evening ~ Teória

A facebookon ismét tartottam egy szavazást, hogy milyen teóriát olvasnátok a legszívesebben, így most a nyertes csapatot most el is hoztam nektek. A szavazás nyertese a SHINee lett, így a "Good Evening" című MV-hez tartozó elméleteket osztanám meg veletek. 


Mint a legtöbb film esetében, az első jelenet mindig meghatározza a film hangulatát, ugyan ez a helyzet a Good Evening MV-jével is. Taemin egy kör alakú színpadon áll, kamerákkal körülvéve, a televíziók pedig minden egyes mozdulatát mutatják. Onew mindeközben egy széken ül, a fiatalabbat nézve. A széken való ülés, és a kamerák mögül való nézés utalhat Onew szexuális zaklatás botrányára, amikor a média hátat fordított neki, és a kamerák mögött/ kereszttűzében találta magát. A következő jelenetben Key-t láthatjuk, ahogy éppen a fény elvakítja, ami emlékeztetheti az embert arra a vakító fényre, ami a hírességeket körbe veszi. (Sok idol egyébként elárulta, hogy annyira elvakítja őket a lámpák fénye, hogy valójában nem látják a rajongóikat.) Minho-t láthatjuk a következő részben. Mandarinok veszik körbe, ami valószínűleg az idolok diétájára utal, hiszen néha olyan kemény diétát kell követniük, hogy az étkezés is keserűvé válhat és nem találják az ízeket. Minho a gyümölcs egy darabját veszi fel, nem téve különbséget a gyümölcs héja és húsa között. Ezt az állítást támaszthatja alá, a hűtőre szerelt kamerák, hiszen diéta időszakban ellenőrizve van 100%-an, hogy mit esznek valójában.

A tagok egy üvegdobozban vannak, amely a mindennapi életüket szimbolizálhatja. A dobozban találhatunk zongorát, ami a zenét, egy ágyat, ami az alvást és mandarint, ami az ételt/ diétát szimbolizálhatja. Emellett az üvegdoboz körbe van véve kamerákkal, amelyek folyton megfigyelik őket, ahogy a mindennapi életükben, gondoljunk csak a tévé műsorokra, koncertekre, vagy a lesi fotókra. Magánéletükben csak korlátozott lépéseket tehetnek meg, és még akkor is ügyelniük kell a kamerákra. Ezután lép ki Key a tévé mögül, támadó állást felvéve.


Taemint az MV-ben fáradtnak láthatjuk, mintha belefáradt volna már a filmezésbe. Ez a jelenet emlékeztethet minket egy interjúra, ahol elárulta, hogy elvesztette a szenvedélyét a tánc iránt.


A videoklipben láthatunk egy rókát*, amivel/ akivel kapcsolatban több teória is van (+ az album borítóján is megjelenik). A shawolok tudják, hogy Jonghyun kedvenc könyve a "Kis herceg" volt Saint-Exupéry gyermekregénye. A regényben az egyik főszereplő a róka, így egyesek úgy vélik, hogy ez az erdei állat jelképezi Jonghyun-t, mint a SHINee 5. tagját, aki most róka formájában van velük (az "I want You" című MV-ben is megjelenik). Valószínűleg viszont nem véletlen a választás, hiszen gondoljunk csak vissza a Kis herceg és a róka első találkozására. A Kis herceg egy rózsát néz, aminek a szépségét kifejezi, a róka erre azt mondta, hogy "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Az idolok olyanok, mint a rózsák, tökéletesek és szépnek kell lenniük, az embereknek ez pedig tetszik, de sokan csak a csinos/ helyes arcot látják bennünk. Jonghyun ezért is volt szomorú, hiszen nagyszerűen énekelt, de mindenki az idolt látta benne, nem pedig a belső énjét, ami a szem láttára láthatatlan, nem akarták megismerni. Az idolokat, nem embernek látják sokan, hanem olyan dolognak, amit szórakoztatásra készítettek. Az énekesek, színészek, műsorvezetők így napról napra tárgyiasulnak, embertelenednek, és szexuális tárggyá válhatnak.

Amikor elsőnek megjelenik a róka, akkor azt hihetnénk, hogy a többiekkel van az üvegdobozba zárva, DE ha jobban megnézzük az MV-t 2:03-nál nagyon jól látható, hogy míg a többiek a dobozban vannak, addig róka szabad, az üvegen kívül van. A róka szabad, ezért gondolják sokan, hogy Jonghyun-t szimbolizálja, hiszen nem kell többé az üvegdobozban élnie. Ebből következik, hogy az üvegdoboz jelképezi, azt a bezártságot, amit magával hordoz az idol élet.

Viszont a róka első megjelenésével minden megváltozik.


Key egy golfütővel elkezdi szétverni a zongorát, ami a zenét/ zenei karrierjüket jelképezi. Ez a fordulópont, a dalhoz tartozó koreográfia egyfajta esést mutat be, ahol a testükkel eldőlnek. A zene adott célt az életüknek, vagy ez a zene az, ami elpusztította őket? Vagy nem elég már az, amit csinálnak? Akármi is a válasz a kérdésekre, a zene a kulcs, a legfontosabb elem, ami megszabadíthatja őket attól a csapdától, amellyel körbe vették magukat. Úgy viselkednek, mint a bábok a kórus alatt, lassan leereszkednek, belefáradtak a harcba. Az esésnél megjelenik a róka, ami megmutatja a helyes útvonalat, vagyis Jonghyun kiszabadítja őket a börtönből, amit az üvegdoboz nyújtott.

A következő fontos pillanat, amikor a fiúk le vannak takarva egy műanyag fóliával, hiszen ez az MV alatt csupán egyszer látható. Ez szimbolizálja a fulladást, a zenei ipart, és a bábbá tételt. Azt, ahogy a zenei ipar és a nagyközönség elnyomják az idolok személyiségét, érzelmeit stb... A festék pedig azt a maszkot jelképezi, amit minden egyes alkalommal fel kell venniük, amivel új személyiséget kapnak újra és újra.

Ezután Key-t egy aqua-zöld "óceánba" láthatjuk, ami a művésszé válásukat szimbolizálja és az elköteleződésüket a shawolok felé.

Ez a pillanat az újjászületésük, a videoklip csúcspontja. Jonghyun (vagy a róka) felszabadította őket a szenvedésük alól és megtanította nekik élvezni a jelent, s azokat a dolgokat, amelyek nap mint nap körbeveszik őket, ezzel kiszabadulva ténylegesen az üvegdobozból.


A videoklip végén pedig belenéznek egy kútba, ami önmagában nem lenne érdekes, DE ha jobban megfigyeljük, akkor 5 fát láthatunk, ami az öt tagot, vagy Onew-t, Jonghyun-t, Key-t, Minho-t és Taemin-t jelképezik. Emellett ha jobban megfigyeljük, a kútban láthatunk egy árnyékot, ami egyesek szerint Jonghyun-hoz tartozik.

Itt tudjátok az MV-t megnézni:

*Róka a mitológiában: A róka, mint szellem állat útmutatást ad az akadályok gyors megtalálásához, leküzdéséhez. A róka, mint totemállat, a bölcsességet fejezi ki, biztosítja a gyors gondolkodást és az alkalmazkodóképességet. Ez az állat érzékeny, néha ravasz, de nagyszerű útmutató is egyben,  amikor váratatlan helyzetekbe kerülsz. Egyes kultúrákban a túlvilágot szimbolizálja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése