18 idol, aki más előadónak írt dalt - KÉrdekesség

2018. júl. 8.

18 idol, aki más előadónak írt dalt

Nagyon sok kpop idol ül be a dalszövegíró vagy a produceri székbe, akár magának, akár a csapatának írja vagy komponálja a dalokat, például RM (BTS) vagy Zico (Block B). Viszont arról kevesen tudnak, hogy más előadóknak is írnak dalt. Most 18 idolt mutatok be nektek, akikről nem gondolnád, hogy esetleg a kedvenc dalodban segédkeztek vagy akár teljesen ők írták, komponálták. 

JooHeon (MONSTA X)
A MONSTA X fő rappere igencsak jeleskedik a dalírásban. JooHeon részt vett a Boyfriend "I Yah", a Starship Planet "Snow Candy" és a Mad Clown "Bad Blood" című dalok megírásában. Emellett több MONSTA X dal megírásában is segédkezett, mint a "Rush", "Dramarama", "Jealousy" vagy a "Beautiful"

Jonghyun (SHINee)
Ismert tény, hogy Jonghyun nagyon sok SHINee dalt írt, vagy segédkezett a megírásában -ilyen dalok például a "Symptoms", "Selene 6.23" vagy a "View"-, de azt kevesebben tudják már, hogy bizony más előadónak is írt dalt. A nevéhez fűződik Lee Hi "Breath", Son Dam Bi "Red Candle", Lim Kim "No More", IU "Gloomy Clock", Taemin "Pretty Boy" és az EXO "Playboy" című dala. 

YongHwa & JongHyun (CNBLUE)
A dalok elkészítése YongHwa és JongHyun számára nem ismeretlen fogalom, hiszen csapaton belül is ők a legaktívabb zeneszerzők, valamint  komponálásban is jócskán kiveszik a részüket. YongHwa komponálta és írta az AOA "Love Is Only You" című dalát, és Juniel "Fool" című kislemezén is dolgozott. JongHyun pedig társszerző volt Ailee "Fill Your Glass" című dalában, valamint Nam Young Joo kislemezénél, melynek címe "Fragile & Kind".

ChangMin (TVXQ)
ChangMin kiváló énekes és évről évre nagyszerű dalokat hoz. Viszont azt kevesen tudják róla, hogy szívesen ül a másik oldalon is, mint dalszerző. Több dal megírásában is segédkezett, mint például Taemin "Ace" és a SHINee "Sleepless Night" című számában, de Kyuhyun szóló dalát a "My Thoughts, Your Memories" ő írta.

MoonByul (MAMAMOO)
MoonByul a koreai R&B-ben jártas leginkább, amit mit sem bizonyítana jobban, hogy Kye Bum Zu dalát a "Secret Love"-t ő írta.

Kim Boa (ex-SPICA)
Aki egy kicsit régebb óta ismeri a k-popot, biztos ismeri a KARA ikonikus dalát a "Step"-t, melyet Kim Boa-nak köszönhetünk, hiszen társszerző volt. Olyan dalok fűzödnek még Boa nevéhez, mint a "Good For You" és "I'm Ok" (Eric Nam), "Play Ur Love" (After School), "Kiss" (Rainbow), "Bad Habit" (ZIA).

Bobby & B.I (iKON)
Az iKON rapperei szintén jeleskednek dalszövegírásban és komponálásban, valamint a produceri székbe is beülnek. Hivatalos debütálásuk előtt a Winner "Empty" című debütáló kislemezén dolgoztak, valamint több iKON dalon is dolgoztak közösen - például "Rhythm Ta", "Dumb & Dumber" és a "B-Day" című dalok is a nevükhöz fűződik. Bobby emellett társzerző volt a BLACKPINK "Whistle", Lee Hi "Video" és PSY "Bomb" című dalának megírásában. B.I szintén segédkezett a BLACKPINK "Whistle", WINNER "Empty" és PSY "Autoverse" című dalának megírásában.

RM & SUGA (BTS)
RM és SUGA szintén nem csak a BTS dalok elkészítésében segédkezik, hanem más előadónak is írtak már dalt, ezzel megcsillogtatva tudásukat. RM nevéhez fűződik a GLAM nevű lánycsapat "I Like That" és a "Party (XXO)" című dalainak szövege, valamint a Homme  duó "Dilemma" című dala. SUGA pedig Suran "Wine" című dalában segédkezett.

Woozi (SEVENTEEN)
Az I.O.I rajongók biztos emlékeznek a lányok búcsúdalára a "Downpour"-ra, melynek dalszövegét Woozi írta, és a dal komponálásában is részt vett. A nevéhez fűződik még Ailee "A New Empire" című albuma, hiszen két dal megírásában is segédkezett, a "Feelin" és a "Live or Die" került ki a kezei közül.

LE (EXID)
Nem is gondolnánk, hogy LE több ismert dalt is írt, vagy segédkezett benne. Társszerzőként volt jelen a Boy's Republic "Round" című dalánál, de segédkezett Jewerly' "Look at Me", a Secret "Talk That" és HyunA "French Kiss" című dalának megírásában. LE nevéhez köthető még K.Will "Sweet Girl", Verbal Jint "Under The Eras", a Troublemaker "Now" és "Troublemaker", valamint HyunA "Blacklist" című dala.

JunHyung (HIGHLIGHT)
JunHyung magának írja a szóló dalait, valamint több BEAST/HIGHLIGHT szám is a nevéhez köthető, mint a "Ribbon", "Butterfly", "Who Am I" vagy a "Can You Feel It?". Társszerzőként pedig részt vett az APink "I Got You", az EXID "Think About", Kriesha Chu "Trouble", 4Minute "Huh", C-CLOWN "Cold" és "Do You Remember" című dalának megírásában.

Kevin (ex-ZE:A)
Kevin leginkább csapatának a ZE:A-nak írt dalokat, a csapattársaival összedugva a fejét, de azt biztosan tudjuk, hogy a B.A.P "Take You There" című dala az  ő nevéhez köthető.

ChangJo (Teen Top)
ChangJo zenei tehetségét többször is megmutatta, nemcsak csapatában nyújtott teljesítményével, hanem a dalszövegíróival is, hiszen két UP10TION kislemez is köthető a nevéhez, hiszen ő komponálta és írta a "Party2nite" és a "Never Ending" című dalokat. A nevéhez köthető még Nam Young Joo "Anyone" című dala is.

Zico (Block B)
Zico is több előadnak írt már dalt, olyan számok fűződnek a nevéhez, mint az "I Luv It" (PYS), "Flower Road" (Sejeong, Gugudan), "Tonight" (Taeyang), "Turtle Ship" és a "Fear" (Mino).

YongGuk (B.A.P)
Szinte nem is tudjuk, de YongGuk is ír dalokat más előadóknak, valamint a komponálásban is részt vesz, mindezt titokban. Nemrég derült ki, hogy Andrew Baag néven alkot, ezért az egyetlen egy alkotás, amit jelenleg ismerünk tőle a VIXX "Love Me Do" című dala, melynél a komponálásban vett részt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése