Kpop idolok, akik feketelistára kerültek volt ügynökségüknél - KÉrdekesség

2018. jún. 22.

Kpop idolok, akik feketelistára kerültek volt ügynökségüknél

Nem ritka a koreai szórakoztató iparban sem egy-egy botrány, vagy akár per, melyek akár hosszú ideig is elhúzódhatnak, ami mind az előadónak, mind az ügynökségnek rossz lehet. De vannak olyan esetek, amikor bizony az előadó húzza a rövidebbet és akár feketelistára kerülhet egykori ügynökségénél, ahol karrierjét kezdte. Most olyan idolokat mutatok be nektek, akik bizony rajta vannak azon a bizonyos feketelistán, még ha az "képzeletbeli" is -nem tudni arról, hogy hivatalosan vezet-e ilyet egy adott ügynökség. 

Kris Wu (ex-EXO)
2014 májusában perelte be Kris az SM Entertainment, embertelen bánásmódra hivatkozva. A kereset, melyet benyújtott hasonló ahhoz, amit Han Geng és a JYJ tagjai is benyújtottak egykori ügynökségük ellen. Ez után nem meglepő, hogy Kris feketelistára került az egykori ügynökségnél -ahogy minden volt előadójuk. A volt EXO tag zenei karrierje ekkor már sínen volt Kínában és 2016-ban sikeresen beindította színészi karrierjét is, a kínai szerepek mellett összejött neki az amerikai álom is, hiszen egy kisebb szerepet kapott a "XXX" című filmben, amelynek főszereplője Vin Diesel, akivel nem mellesleg Kris azóta jó barátságot ápol. Viszont mit is jelent a fekete lista? Konkrétan, hogy minden koreai zenei programból ki van tiltva "hála" az SM-nek, ennek ellenére sok rajongója még mindig reménykedik abban, hogy egyszer visszatér Dél-Koreában és újra láthatják őt élőben fellépni. Ezzel egy a bibi, 2022-ig bármilyen dél-koreai tevékenysége után Kris kínai ügynökségének fizetnie kell, hiszen hivatalosan eddig tartott volna az énekes szerződése, emiatt pedig még mindig az SM Entertainment előadójának számít, így egyhamar biztos, hogy nem fog visszatérni az országba. Ha viszont ez nem lenne elég ugyan ez vonatkozik arra az estere is, hogyha Kris Japánban szeretne tevékenykedni.

Jessica Jung (ex-Girl's Generation)
Nem volt elég az SM Entertainment-nek a botrányokból, hiszen csinált magának még egyet, amikor szintén 2014-ben nemes egyszerűséggel kirúgták Jessica-t nemcsak a Girl's Generation-ből, hanem még az ügynökségtől is. Nos, mi volt ennek az oka? Konkrétan, hogy zenei karrierje mellett szeretett volna a divat világába kikacsintani, ügynöksége nemhogy támogatta volna, inkább kirúgták. Jessica persze nem adta fel, hiszen két évvel később két stúdió albumot is kiadott, ami mind Dél-Koreában, mind Kínában a slágerlisták élére törtek. Emellett BLANC & ECLARE névvel létrehozta saját divatmárkáját is. Sajnos, Jessica öröme sem lehet teljes, hiszen az SM neki is elintézte, hogy ne léphessen fel a legtöbb zenei műsorban, még ha az énekesnő szeretne is, amit a rajongóinak is kifejezett. A fanok ennek ellenére próbálják magukra felhívni a figyelmet, és próbálnak nyomást gyakorolni az ügynöksége, mindeddig hiábavalóan. 

Jay Park (ex-2PM)
Jay 2009-ben, 1 évvel a debütálása után kilépett a 2PM nevű fiúcsapatból, melynek oka az volt, hogy valaki feltörte Jay "Myspace" fiókját és nyilvánosságra hozott egy bejegyzést, mely futótűzként terjedt a koreai médiában és a rajongók konkrétan Jay halálát kívánták. Még mielőtt gyakornok lett a JYP-nél negatív véleménnyel volt Dél-Korea iránt, az ügynöksége hiába védte meg, hogy akkor még nyelvi és kulturális akadályokba ütközött a fiú, ez nem járt sikerrel, így Jay-nek el kellett hagynia a 2PM-et és ügynökségét is. Ennek ellenére a rapper fekete listára került egykori ügynökségénél, mert ebből egy igen nagy botrány lett. Szerencsére a kedélyek lecsillapodtak és Jay sem adta fel a zenei karriert. 2013-ben megalapította saját ügynökségét "AOMG" néven, emellett tovább folytatta a karrierét szóló előadóként és dalszövegíróként. Jay elmondása szerint a zenei politika őt is utolérte, ezért ő sem léphet fel akármelyik zenei műsorban.

Han Geng (ex-Super Junior)
Han Geng 2005-2009 között volt a Super Junior tagja. 2008-ban pedig a Super Junior-M vezetője lett, rá egy évre pedig kilépett a csapatból, hiszen túl hosszúnak és igazságtalannak tartotta a 13 éves szerződését, ami volt ügynökségéhez, az SM Entertainment-hez kötötte. Az énekes elmondása szerint ekkor még plusz feladatokat is kaptak, melyek kötelezőek voltak és nem mellesleg szigorú feltételek mellett kellett teljesítenie csapattársaival együtt. Miután távozott az SM-től és a Super Junior-ból a dél-koreai szórakoztatóiparból is eltűnt, az ügynökségével folytatott per miatt. Azóta sikeres karriert futott be szülőhazájában, Kínában, de valószínűleg a dél-koreai zeneiparba már nem fog visszatérni, főleg, hogy feketelistára került az SM-nél, akik a fentebb említett példákon keresztül gyaníthatóan ezt el is rendezték, így dél-koreai zenei műsorokban tuti, hogy többet nem láthatjuk. 

Luhan (ex-EXO)
Miután Kris kilépett az EXO-ból és Jessica-t kirúgták az ügynökségétől, valamint a Girl's Generation-ből 2014 balszerencséje tovább kísértette az SM Entertainment-et, hiszen októberben Luhan is bejelentette, hogy kiszeretne lépni az EXO-ból, valamint az ügynökségtől is, ekkor még egészségügyi okokra hivatkozva. Folytonos fejfájásra és kimerültségre hivatkozott, ami miatt több koncertet is ki kellett hagynia. Nem sokkal később Kris-hez hasonlóan perelte egykori ügynökségét, a romló egészségügyi állapota miatt - valószínűleg ez lehetett a sok közül az egyik ok. Ezek után nem meglepő, hogy feketelistára került, ahogy a fentebb említett társai is. Végül a per kimenetele ugyan az lett, mint Kris-nek, ugyan úgy ki van tiltva minden koreai programból, nem tevékenykedhet sem Dél-Koreában sem Japánban, valamint 2022-ig köti a szerződése az SM Entertainment-hez. Szerencsére Luhan karrierje is beindult Kínában, és szépen építi tovább. 

Tao (ex-EXO)

Tao "botránya" kicsit más, mint az előzőek, hiszen édesapja nyújtott be végül pert, fia ügynöksége ellen. Az egész elég régre nyúlik vissza, de apja akkor hozta meg ezt a döntést, amikor Tao a "Call Me Baby" promóciója során ismét lesérült (immáron sokadik alkalommal). Weibo-n közölte a tényeket, hogy szeretné a fiát otthon tudni, hogy legyen ideje kipihennie a sérüléseit. Tao végül beleegyezett apja döntésében, és ott hagyta mind az EXO-t, mind az SM Entertainment-et. A per kimenetele ugyan az lett, mint Kris és Luhan esetében, így szintén nem meglepő a fekete lista. Lhan-hoz hasonlóan Tao is inkább Kínában tevékenykedik, 2015-ben pedig szintén beindult a színészi karrierje is. 2017-ben pedig egy harcművészeti filmben láthattuk viszont, melynek címe "The Game Changer". 

Park Shi Hoo (színész)
2012-2013 között futott a színész egyik sorozata, mely a "Cheongdamdong Alice" címet kapta. 2013-ben viszont kirobbant a botránya, hiszen egy ismeretlen nő szexuális zaklatás miatt vádolta. Az ügy a bíróság elé került, amit nagyon hosszú ideig tárgyaltak, de végül nem tudták bizonyítani a színész bűnösségét. Sajnos, erre majdnem a karriere ráment, hiszen 2013-ban nem kapott több szerepet és az akkor futó sorozatát levette több csatorna is a műsorról. Egykori ügynökségének az Eyagi Entertainment-nek is búcsút kellett mondania, hiába volt ártatlan. Szerencsére jól alakultak végül a dolgok és jelenleg a Hoo Factory szárnyai alatt tevékenykedik, de egykori ügynökségénél feketelistára került. 

JYJ (ex-TVXQ)
A TVXQ-t 2003-ban hozta létre az SM Entertainment. Az egykor öt fős csapat sok rekordot megdöntött, ezzel beírva magukat a kpop történelmének nagy könyvébe. Ám, az SM Entertainment 15 évvel ezelőtt se volt a "legjobb" hely, ami az előadói bánásmódot illeti. A TVXQ-nak is 13 évre szóló szerződése volt, amit az ügynökségük kénye kedve szerint alakíthatott át, úgy, hogy a fiúknak semmi, de semmi beleszólása sem volt. 2009 előtt is sok pénzt hoztak az SM konyhájára, amiből nem sok mindent láttak a tagok, emellett a kollégiumuk is sokáig csupán egy bútorozatlan lyuk volt, konkrétan csak ágyak voltak egy kis szobában. Ezt megelégelve perelte be Yoochun, Junsu és Jaejoong egykori ügynökségüket. A per nagyon sokáig tartott, sokszor zárták le és indították el újra az eljárást, ezért sok minden a mai napig tisztázatlan maradt. Az viszont tény, hogy ezután a srácok igen nagy fekete listára kerültek. 2010-ben álltak újra talpra, ekkor folytatták trióként JYJ néven. Innentől kezdve viszont egyetlen egy koreai zenei műsorban nem léphettek fel, a műsorok nem játszhatták az ő video klipjüket, valamint a koncertjüket sem vetítette a dél-koreai média, Japánban szintúgy. Az SM hatalma sajnos elég nagy, de a JYJ nem adta fel, hiszen a koncerttermeket és színháztermeket ugyan úgy megtudják tölteni, ahogy egykor. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése