B.A.P: Honeymoon ~ Teória - KÉrdekesség

2018. jún. 13.

B.A.P: Honeymoon ~ Teória

Nem régibben volt egy szavazás a facebook oldalunkon arról, hogy (egyenlőre próbaüzemmódban) legyenek-e cikkek MV teóriákkal kapcsolatban, mivel a többség "igenre" voksolt, ezért elhoztam nektek az első, ebben a témában íródott cikket. Hogyha továbbra is érdekelni fog titeket a téma, természetesen folytatni fogom, de lássuk is a B.A.P - "Honeymoon" című videokliphez tartozó elméleteket, nem húzva tovább a szót.

A teória szerint a "Honeymoon" a B.A.P utóéletét mutatja be, hiszen ha visszagondolunk a debütáló dalukra és videoklipjükre a "Warrior"-ra a tagok balról jobbra meghalnak ezen teória szerint, Zelo-val kezdve. Egy másik feltételezés szerint a "Honeymoon" egy színsorozat része, hiszen szerepelt már fekete (Skydive) és piros (Wake Me Up), és most jött el a kék ideje, ami a "Honeymoon"-t jelképezi. A harmadik teória a dalszövegeket elemzi, a "Skydive" egy másik oldalt mutat be, itt a srácok valamiféle kockázatot vállaltak. "Wake Me Up" egy felhívást tartalmaz, hogy a fiúknak le kell győzniük mások elnyomó véleményét. A kockázatok és a negatív vélemények után a B.A.P tagjai a "Honeymoon" alatt találják meg azt a békét, amire eddig vágytak. Tehát, hogyha a színsorokat  és a dalszövegeket összeolvassuk, akkor kockázatot kell vállalnunk és le kell győznünk más véleményét ahhoz, hogy megtalálhassuk a békét. 

Ez viszont minden tagnál más hatást vált ki:
Himchan: Amikor a szóló részei vannak felhőket és tablettákat látunk nála, talán valamiféle nyugtatókat. 
Yongguk: A kezei piros színűek, feltehetőleg véres. Egy baseball ütőkből összeállított trónon ül. 
Daehyun: A szikláknál ül magányosan, vagyis nem magányosan, hiszen egy aranyhal van mellette (ami a kívánságait is jelképezhetik). Viszont a halat elengedi az óceánba. 
Yongjae: Ő is egyedül van, de őt a tengerparton láthatjuk nagyon különleges virágokkal, mintha várna valakit (vagy valamit?).
Jongup: Egy nyílt területen van, egyetlen egy fa mellett. 
Zelo: Egy sötét helyen van és egy lyukból kukucskál kifele. Talán a föld alatt van. A következő pillanatban pedig már egy koporsó tetején ül, szintén egy nyílt területen. 
Egyes teóriák szerint a tagok párban vannak, így Himchan és Yongguk képviseli a "Noir" üzenetét (2016-ban megjelent albumjuk, amelyen a "Skydive" is található). Tehát a két legidősebb tag vállalta a kockázatot, egy másik oldal megismerését. Azért következtethetünk arra, hogy a tagok párban vannak, mert hasonló helyszínen láthatjuk őket, ami Himchan és Yongguk esetében az erdő. Himchan jelképezi azon embereket, akik pszichológiai betegségekkel küzdenek, innen a sok tabletta, valamint a felhők. Yongguk pedig egyfajta lázadót jelképez, aki szembe megy a rendszerrel, ezért veri szét szimbolikusan a számítógépet a baseballütővel. Hasonló képkockákat láthattunk a "Wake Me Up" című videoklipben is, amikor egy srác egy autót ver szét ugyan ezzel a baseballütővel a "forradalom" kezdetén. Az erdő is szimbolikus, hiszen az emberek egy erdőben könnyen elveszthetnek, főleg, hogyha ismeretlen a terep számukra, így meg kell találniuk a módját, hogyan tudnak az erdőből kijutni - ebben az esetben az elnyomásból és a saját magukkal folytatott küzdelemből kell kitalálniuk a srácoknak. 
A következő páros Yongjae és Daehyun, akik a "Rose" című albumjukat képviselik. Az ő részük is a "Wake Me Up" videoklipjére utal vissza, méghozzá a víz, mint szimbólum, hiszen ez jelképezi azt a jelentet, amikor a srác a fürdőkád vizébe elmerül a forradalom kezdete előtt. A tagokra visszatérve Daehyun egy sziklán ül, egy aranyhal társaságában. A hal jelképezi az óceánt, a szabadságot, viszont egy akváriumban van, ami korlátozza szabadságában. Daehyun a halat végül elengedi, tehát a fogságából kiengedi, hogy megtapasztalja a szabadság érzését. Ha a "Wake Me Up" üzenetét figyelembe vesszük, akkor ez a jelenet jelenti azt, hogy Daehyun nem felel meg a társadalom elvárásainak, de felszabadítja magát, nem törődik többé az elvárásokkal, a korlátaival. Szabaddá teszi magát. Youngjae mindeközben egy fiók mellett áll, ami különböző virágokkal van teleültetve, és gyertyatartó díszíti. Szintén a "Wake Me Up"-ra utalnak vissza ezzel, hiszen ez egyfajta visszhang, hogy a forradalom után eljön a béke. Emellett a rózsák szimbolizálják a reményt. Ezen jelenetek a remény sugarai, hogy nem szabad feladni, ki kell törnünk a korlátainkból.
Elérkeztünk hát az utolsó pároshoz is, Zelo-hoz és Jongup-hoz, akik egy nyílt területen vannak, és ezzel a színsorozatból is az utolsó részhez értünk: a kékhez. Nem azért ez az utolsó része a dolgoknak, mert a "Kék" az utolsó sorozat, és ők az utolsó "páros", hanem mert a klip végén itt gyűl össze az összes tag. Mielőtt nagyon előre haladnánk nézzük mi a helyzet a tagokkal. Jongup-pal kapcsolatban egy teória van, miszerint ő jelképezi "Istent", hiszen ő egy nyílt területen van és békésen sétálgat, tehát ő már megtalálta azt a békét, amit a többi tag még nem, csupán keresik azt. Ezzel szemben Zelo egy sötét helyen van és fáklyát tart a kezében, ami a fényt is jelképezheti, de megint a "Wake Me Up"-hoz térhetünk vissza, hiszen abban is van egy ugyan ilyen jelenet, ahol fáklyákkal állnak a sötétben. Abban a jelenetben Youngjae eltemetett valamit, majd pedig Zelo-ra ugrott. Ezen a ponton kapcsolódik össze a két videoklip, hiszen Youngjae cselekedete akár temetésre is utalhat. A "Honeymoon"-ban pedig Zelo egy koporsó tetején ült. Emellett Youngjae lefekszik, de nem olyan pózban, mintha meghalt volna, inkább mintha takarná azt, amit eltemetett. Visszatérve Zelo-ra ugye az egyik jelenetben egy lyukon néz ki, aztán találja magát a koporsón, ami jelképezheti a halált, de valaminek a végét is. A következő jelenet egy füves területen van, ami jelenthet befejezést is, de egy lehetőséget is, ami egy jobb helyet vagy egy új kezdetet hozhat. Zelo-val szemben Jongup már ott volt a nyílt, füves területen, tehát neki már megvolt mindene, nem kellett semmit se végig vinnie, hiszen volt számára egy fa és egy medence. A fa jelképezheti az ügynökségüket is a TS Entertainment, de a fát vehetjük általánosan is, és akkor egy növény, ami árnyékot ad egy hosszú, fárasztó nap után, ami alatt pihenni lehet.

Viszont a videoklipet Jeju-n forgatták, és van egy történet egy fáról, ami úgy szól, hogy: van egy történet a halálról és az újjászületésről. Seonheul városából ered a legenda egy fáról, amit "bulkannang"-nak hívnak, ezt a fát elégették, de újjászületett, innen is ered a neve, miközben a város porig égett. Az emberek próbálták megmenteni a fát, magukat ültettek, mind hiába, hiszen a fa önmagát kezdte helyre hozni, és kihajtott saját hamvaiból. Még ma is látni ezt a fát, és a különlegességét, hogy valójából két fa alkot egyet. A történet hatására az emberek úgy vélik, hogy minden függ egymástól, az ember, az állatok, a növények és a föld függnek a másiktól.
A videoklipben láthatunk egy számsort: 16, 5, 1, 3, 5. A teória szerint az ABC betűit takarja betűsorrendbe, tehát 16-P, 5-E, 1-A, 3- C, 5-E, tehát a számok egy szót takarnak "peace", mely "békét" jelent. A piros szín itt a bort jelképezheti, mely a béke színe is lehet. De hol a bor? Szintén a "Wake Me Up"-ra lehet visszakövetkeztetni, hiszen ott a piros eltakarta a békét.
Amikor a tagok egymásra találnak a videoklipben egy asztalhoz ülnek "az utolsó vacsorához". Az "utolsó vacsoránál" egyedül csak Daehyun eszik. Yongguk a bort egy sírkőre önti, ami szintén vagy a halált vagy valaminek a végét jelképezi. Figyelembe véve az album borítóján szereplő holdat, ez a B.A.P egy korszakának a végét, és egy új korszaknak a kezdetét jelképezheti. A videoklip végén lemegy a nap, majd pedig egy új nap kezdődök, új célokkal, vágyakkal együtt.

Tehát a "Honeymoon" egy üzenet számunkra, hogy álljunk fel és harcoljunk magunkért, fessük színesre az eget/ életünket, találjuk meg a saját békénket és tartsuk meg, illetve, hogy ne felejtsük el, hogy valaminek a vége nem feltétlenül jelenthet csak befejezést, hanem valaminek a kezdetét is jelentheti.

Plusz érdekesség: A "Honeymoon" ugye a szabadságról szól, amit már a "teaser" fotókon is megerősítettek bennünk tudat alatt, hiszen Daehyun és Himchan fotóin ott van egy-egy szitakötő. A szitakötő pedig a szabadság és az átalakulás/változás szimbóluma.

Itt pedig megtudjátok nézni az MV-t:

2 megjegyzés:

 1. Köszönöm���� Érdekes és izgalmas teóriák tömkelege, többször is újraolvsatam és mostmár sokkal jobban értem már minden kis részletet a videóban.
  Nagyon szépen köszönöm mégegyszer!����

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen ^^ remélem, a következő teóriák is elnyerik majd a tetszésed és segítenek majd a kis részleteket is megérteni :3

   Törlés