12 ok, hogy miért Szöul a legjobb város - KÉrdekesség

2018. jún. 22.

12 ok, hogy miért Szöul a legjobb város

Minden városnak meg van a maga bája, ami miatt a turisták kedvenceivé válnak. Most 12 okot olvashattok arról, hogy miért Szöul a legjobb város a világon. 

1. A tradíciók és a modern keveréke
Dél-Korea a hagyományos és a modern építészet gyönyörű ötvözete. Szöul magas toronyházakkal büszkélkedhet, de ennek ellenére a város nem felejtette el kulturális gyökereit. A mai napig találni a Szöulban olyan helyeket, ahol még mindig a hanok (hagyományos koreai ház) hódit, illetve a régi palotákat is megőrizték, amelyeket a mai napig újítanak. 

2. Hanok
Szöulról mindenkinek a nagyon magas felhőkarcolók jutnak az eszébe, de van egy kerület az Insadong, mely a város legforgalmasabb részén helyezkedik el, ennek ellenére arra hivatott ez a rész, hogy megőrizze a koreai kultúrát, a hagyományos szerkezetet a Hanok üzletek és éttermek megtartásával. 

3. Internet
Jelenleg Dél-Koreában a leggyorsabb az internet a világon, bárhol bármikor hozzá lehet jutni fénysebességű nethez, legyen az ember tömegközlekedési eszközön, az utcán vagy egy étteremben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy regisztrációhoz kötött az "ingyen wifi", mely potom pénzbe kerül, de még így is megéri, hiszen szaggatás mentesen élvezheti az ember a modern kor vívmányát. 

4. A k-pop Mekkája
Szöul a k-pop szülővárosa, ezért nem meglepő, hogy felkerült a listára. Ha már csak belegondolunk, hogy az összes ügynökség székhelye ebben a városban található, és innen indult konkrétan minden. Szöulban teljesen hétköznapi, hogyha egy zenei műsort az utcán forgatnak, vagy hogyha egy-egy kisebb csapat (esetleg rookiek) az utcán tart egy mini fellépést. Ha ez nem lenne elég itt található több ügynökség saját kávézója, ahol előadóik is megfordulnak, az idolok saját éttermet/ kávézót nyitnak itt (erről bővebben itt és itt olvashattok), illetve kpop holografikus koncerteket is tartanak ma már. Nem beszélve a renget zenei boltról vagy az olyan tematikus üzletekről, ahol idollá változtatnak téged, de ha még bemész egy egyszerű boltba biztos, hogy lesz valami, ami a kpopra fog emlékeztetni.  

5. Superior metrórendszer
Szöul metróhálózata könnyedén átlátható, ezzel megkönnyítve a tömegközlekedését a turistáknak. Igazi álomnak tűnhet az utazás, hiszen le van minden fordítva angolra, japánra és kínaira is, ezzel zökkenőmentesen el tudunk jutni a kívánt úti célhoz. Itt külön kiemelném, hogy a metró Dél-Koreában nagyon tiszta, szervezett és Japánhoz hasonlóan alacsony a késések száma.  

6. Padlófűtés
A turisták szerint Dél-Korea igazi gyöngyszeme a padlófűtés. Hideg napokon előszeretettel használják, legyen az a saját lakásuk, vagy egy szálloda. A padló a fűtéssel együtt melegszik fel, ami kellemes érzést nyújt a lábunknak is - fázós lábúak előnyben, hiszen ők kifejezetten élvezni fogják a dél-koreai padlófűtést. Érdekesség egyébként, hogy már nagyon régóta használják ezt a módszert.

7. A legjobb kaják
Ha szereted a hasad és szeretsz új dolgokat kipróbálni, akkor Szöulban jó helyen jársz. Itt mindenki gasztro blogger vagy instagrammer szeretne lenni, annyi mindent lehet találni kezdve az utcai árusoktól, a tematikus kávézókon és a kreatív éttermeken át, a tradicionális piacokig, itt tényleg minden megtalálható. Hatalmas a választék, szinte időnk se lenne mindent végig kóstolni. Plusz pont, hogy Dél-Koreában viszonylag olcsó az élelmiszer és olcsón jól lehet lakni. 

8. Túrázás
Ha szereted a természetet, vagy csak szeretnél egy jó képet lőni a városról, akkor a túrázást neked találták ki. A koreaiak körében ez az egyik legnépszerűbb hobbi, hiszen a hegyvidék gyönyörű természeti képet ad az év minden egyes hónapjában. 

9. Művészet
A művészet, különösen a kortárs művészet ma virágkorát éli Dél-Koreában, különösen Szöulban, hiszen a divat és a dizájn tökéletes keverékét alkotja a koreai kortárs művészet. Szöul több kerületében: Insadong-ban, Samcheongdong-ban, valamint Hongdae-ban több olyan galéria is van, ami otthont ad mind a hazai, mind a nemzetközi művészek kiállításainak. A művészet legnagyobb nevei, mint Nam June Paik, Yayoi Kusama és Anish Kapoor több kiállítást is rendezett már a fentebb említett galériák egyikében. 

10. Soha véget nem érő éjszakai élet
Igazi éjszakai bagoly vagy? De eddig még sose volt egy jó programod éjszakánként? Nos, akkor Szöul tényleg neked való, hiszen ott soha nem ér véget az éjszakai élet, ez a város sose alszik. A legtöbb bár éjféltől reggel 7-ig, az éjszakai klubok reggel 6-ig nyitva vannak, valamint a legtöbb étterem a nap 24 órájában nyitva tart. Szöul egy olyan város, ami ugyan olyan gyönyörű éjszaka, mint reggel. Nem beszélve arról, hogy rengeteg karaoke bárral és játékteremmel rendelkezik. 

11. Kisboltok
Dél-Koreában a kisboltok se átlagosak, ami miatt felkerült erre a kis listára. Magas az élelmiszerek minősége, és nem látsz a csomagolásokon egyetlen egy karcot se, annyira ügyelnek arra, hogy az árú ne sérüljön meg, -sőt sérült árút nem is látsz a polcokon. Emellett a legtöbb kisboltban van vízforraló, így miután megvetted az instant ramened egyből el is tudod fogyasztani, hiszen pálcika is dukál mellé.  

12. Tematikus kávézók
Szívesen beülnél egy Hello Kitty-s kávézóba, vagy míg elfogyasztasz egy csésze feketét szeretnél macskákkal vagy kutyákkal játszani, esetleg bárányt simogatni? Szöulban ez lehetséges, ahogy egész Dél-Koreában. Nagyon sok az olyan kávézó, ami valamilyen tematikára épít, legyen a főszerepben valamilyen állat, rajzfilm figura vagy akár egy applikáció figurái, szinte nincs olyan, ami ne lenne megtalálható Szöulban. 

+1 Szivárvány-híd
Sok mindent lehetne még említeni a várossal kapcsolatban, de kiemelném a Szivárvány-hidat. Az 570 méter magasan lévő hidat 1980 januárjában kezdték el építeni, teljes hossza közel 1,5 km és 25 méter széles. 1982. június 25-én adták át hivatalosan. 380 fúvókával rendelkezik, ami vizet lő ki, s ezt világítják meg, miközben zenél. Amikor a nap lemegy közel 200 fény világítja meg a lefolyó vizet, a szivárvány színeiben - hiszen a híd egyfajta szökőkút is. A szökőkút áprilistól októberig működik és naponta 4-6 alkalommal 20 percig tart ez a kis műsor. A hozzá tartozó parkban van egy szabadtéri színpad, ahová több programot is szerveznek, valamint tökéletes hely, hogyha a természetben szeretnék gyönyörködni, vagy piknikezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése