Mindennapi Korea: Párkapcsolat kezelése nyilvánosan - KÉrdekesség

2018. máj. 13.

Mindennapi Korea: Párkapcsolat kezelése nyilvánosan

No, végre valahára neki kezdtem a várva várt, több hónapja beígért, s mégis elmulasztott cikkecskémnek, aminek a témája: Párkapcsolat kezelése nyilvánosan.
Ahogy azt megszokhattuk a koreaiaktól semmi se megy olyan gördülékenyen, mint idehaza. Talán sokakat megtéveszt a sok dorama, amikre nap, mint nap fangörcsöl, de ha kicsit is kinyitjuk szemeinket, elhessegetjük a rózsaszín felhőket, rögtön rájöhetünk, hogy a doramak többsége torz tükröt tart felénk. A valóságban nincs nyilvános helyen csókolózás, se ölelés, se semmilyen testi kontaktus a kézen fogva sétáláson kívül, viszont a nő rángatása annál gyakoribb jelenség odakint.
A mostani cikkünkben néhány pontban összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, érdekességeket, amikkel jobb, ha tisztában vagyunk.

01. Az érzelmek kimutatása
Ugyan a fiatalabb generációk próbálnak változtatni, mondhatni a nyugati kultúra beszivárgás  miatt "megvilágosultak", de a mai napig nem egy elfogadott dolog, hogy egy pár nyilvános helyen egy rövid csókot vált. A legtöbb esetben - általában az idősebb korosztály - teljes random, mindkét fél számára ismeretlen egyén, mindenféle előzetes jel nélkül megzavarja a turbékolókat. A legtöbb esetben bántó, sértő, lenéző megjegyzéseket tesznek, de néha tettlegesen is fellépnek a pár ellen. 
A párok a legtöbb esetben kéz a kézben, vagy egymásba karolva szoktak közlekedni, ami teljesen elfogadott dolognak számít ott is. 

02. Páros holmik
No, ez egy olyan dolog, ami itthon is egyre gyakoribb, igaz csak póló, esetleg pulcsi formájában, de kint Koreában, mindenből, mondom MINDENBŐL lehet kapni páros formában, kezdve a cipőktől, a kulcstartón át, a fehérneműig, mindent. Mivel nyilvánosan nemigen tudják kifejezni érzéseiket a fiatalok, ezért megjelenésükben próbálják megmutatni a nagyvilágnak, hogy igen, ők egy pár és szeretik egymást. 
Természetesen nem mindenki van oda, meg vissza a páros holmikért. Igen, egy kicsit soknak gondolják ők is már azt a businesst, amit köré építettek az évek során. 

03. 100. nap ünneplése
Világszerte ünnepeljük a különböző évfordulókat, az igazán szerelmes párok havonta ünneplik kapcsolatukat, de akadnak olyan párok, akik még ennél gyakrabban is. Ez Koreában kicsit máshogy működik. Kint a hónapok számlálása helyett a napokat számolják, a legtöbb friss pár kapcsolatuk 100. napját -, de a 200., 300., 500., és 1000. napját is - hagyományosan megünneplik. A 100. napon a párok útra kelnek, hogy közösen kiválasszák és megvegyék a kapcsolatukat jelképező karikagyűrűt. 
A 100. nap ünneplése azért is olyan érdekes, mert  gyermek születésétől eltelt 100. napot is meg szokták ünnepelni, aminek az oka, hogy a régebbi korokban a gyermekhalandóság igen magas volt. 

04. Táskák
Általánosságban elmondható, hogy a férfiak erősebbek, mint barátnőik. És az is elmondható, hogy sok nő akár kilós táskákkal járnak-kelnek. A legtöbb férfi már a kapcsolatuk elején felajánlja, hogy viszi párja táskáját, ezzel kiaknázva, hogy egy tolvaj lekapja a nő válláról és lelépjen vele. Ebben az a szép, hogy az ottani férfiakat nem zavarja, ha egy fidres-fodros, rózsaszín táskával a vállán menjen végig a fél városon. Szerintem ez egy igen aranyos és kedves gesztus.

05. Szöveges üzenetek
Ha koreai vagy és párkapcsolatban élsz, szinte biztos, hogy a telefonodat mindenhova magaddal fogod vinni, igen, még a fürdőszobába is vinni fogod magaddal. Bárhol vagy, bármit csinálsz a párod aggódni fog érted, ami miatt folyamatosan - idézőjelesen - "jelentést" kell tenned neki, hogy épp hol vagy és mit csinálsz. Reggel egy "Jó reggelt!" üzenet, egy üzenet, ha elindultál valahova, fél óra múlva, ha megérkeztél, megírni, hogy mi minden történt veled napközben, este egy "Köszönöm a mai napot. Jó éjszakát!" üzenet. A dél-koreaiak szeretik kifejezni a szeretetüket és figyelmüket párjuk felé és természetesen szeretik vissza is kapni.

06. Minden 14. nap különleges

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése