Mindennapi Korea: Húsvét Koreában - KÉrdekesség

2018. ápr. 1.

Mindennapi Korea: Húsvét Koreában

Talán senkit se fog meglepni, ha azt mondom, Koreában nem nemzeti ünnep a húsvét, mint mondjuk nálunk.
Ennek oka egyszerű, Dél-Korea nem keresztény ország, nincs is okuk ünnepelni a mára már  marketing fogásnak számító, a népszokásoktól megfosztott ünnepet Ám mégis akadnak olyan emberek, akik ünneplik. De ez mért van?
A válasz szintén egyszerű a koreai népesség durván 1/4 keresztény vallású a legújabb felmérések szerint, de lehet, hogy még ennél is többen vagy épp kevesebben, nincsenek pontos adtok. Ezek az emberek tartják magukat szokásokhoz, s mint jó keresztényhez illik minden évben ünneplik is. De nem olyan formában, mint például nálunk.
Kint például nincs csokoládé nyúl, tojás, de például tojásvadászat se, aminek Amerikában nagy hagyománya van és talán hazánkban is kezd elterjedni.
Az elmúlt években a diákok körében az angol tanárok próbálják népszerűsíteni ezeket a nyugati szokásokat, de hogy ennek lesz-e bármilyen hatása a későbbi generációkban a jövőzenéje. Valamint néhány külföldieket is kiszolgáló üzletekben, szupermarketekben már árulnak húsvéti kiegészítőket, dísztárgyakat, ajándék tárgyakat, de például csokoládé nyulat, tojást itt is csak elvétve találni.
A húsvéti tojás mégis jelen van a koreai húsvétban, de nem a csoki, hanem a hagyományos főzött és festett, amiket még a templomokban, vallási összejöveteleken is bemutatnak, megmutatnak egymásnak.
Talán most már mindenkinek nyilvánvalóvá vált, Koreában nem jelent szünnapot a húsvét és a velejáró nagypéntek, pünkösd, miegymás napok. Ugyanúgy munkába járnak a felnőttek, iskolába járnak a diákok.
A húsvéti "szertartásokat" a templomokban tartják meg, ahol különböző a vallással és az ünneppel kapcsolatos programokban vehetnek részt az emberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése