Kpop dalok, amelyeket eredetileg más előadóknak szántak - KÉrdekesség

2018. febr. 21.

Kpop dalok, amelyeket eredetileg más előadóknak szántak

Jelenleg egy nagyobb projektbe vágtam a fejszémet, de ahogy görgettem a youtube csatornámon találtam egy nagyon érdekes videót, amiben, olyan dalokat hoznak fel példának, amelyek eredetileg más előadónak készültek, de végül az adott énekes/banda adta ki, vagy kapta meg valami folytán. Sok csapat karrierje, népszerűsége vagy esetleg egy-egy comeback valószínűleg máshogy alakult volna, ha nem kapják meg a dalt, vagy eredetileg az kapta volna meg, akinek szánták. Nos, nézzük ezeket a dalokat! (Az eredeti videóban nem írnak konkrétumokat, szóval a cikk többi része saját kutatómunka volt)

1. Girl' Generation - Run Devil Run
Az eredeti koreai verziót 2010. március 17-én adták ki, elsőnek egy single formájában, mely a "Run Devil Run" címet kapta, de a lányok 2010-es stúdió albumán az "Oh!"-n is szerepet kapott. 2011. január 25-én pedig a dal japán verziója is napvilágot látott, mely a "Mr. Taxi" című single lemezükön kapott helyet. A dalt eredetileg Alex James, busbee és Kalle Engström írta még 2008-ban. Viszont kinek szánták eredetileg? A tervek szerint Ke$ha amerikai énekesnő kapta volna a dalt, aki felénekelte a demó változatot is. Végül az SM Entertainment-höz került a demó verzió, így megkapta a Girl's Generation a koreai változatát a dalnak.

2. EXO - Lucky One
Az EXO harmadik albumján (Ex'Act) szerepel a "Lucky One" című daluk. Az SM a szám koreai és kínai verzióját is 2016. június 9-én adta ki. A történet szerint a srácok hirtelen elvesztik szuper képességüket, emiatt pedig elfogják egy másik bolygón és bezárva tartják őket. Ha ez nem lenne elég az idegen helyen lévő nővérek még kísérleteznek is rajtuk, miközben a fiúk próbálják visszanyerni képességeiket. A dal LDN Noise keze közül került ki, aki korábban már együtt működött a srácokkal, Taeyeon-nal, amerikai oldalról pedig Nick Jonas, Chris Brown és Nathan Skyes tartozik az ügyfelei közé. De eredetileg kinek szánta LDN Noise? Ha minden úgy alakult volna, ahogy tervezték, a dalt a SHINee kapta volna. 

3. EXID - Up & Down
Az "Up & Down" eredetileg egy kiadás előtti, digitális kislemez volt, mely 2014. augusztus 27-én látott napvilágot. A dalon és az albumon is egy összeszokott csapat dolgozott, Shinsadong Tiger, Namking Nang és a lánybanda egyik tagja LE. Viszont, amikor a dal létrejött három női előadó is szóba került, mint lehetséges jelölt: Ailee, Jessi és HyunA. A sors viszont úgy akarta, hogy az EXID kapja meg, mely meghozta a kívánt sikert. 

4. NCT Dream - Chewing Gum
A "Chewing Gum" egy nagyon aranyos és vidám dal, ezért nem is csoda, hogy a srácok ezzel a dallal debütáltak 2016. augusztus 24-én. A dalon az egyik tag Mark sokat dolgozott, ahogy Joo Yoon Kyun, Moon Seol-ri, Jung Min Ji, Kenzie és Thomas Troelsen is. Hiába az egyik tag dolgozott rajta, több más neves dalszerző és producer keze is benne volt a dologban. Annak az esélye is fenn állt, hogy nem az NCT Dream kapja a dalt, és akkor más dallal kellett volna debütálniuk. Viszont, akkor kinek szánták eredetileg? A dal ügynökségen belül maradt volna, hiszen eredetileg az egyik lánycsapatjuknak a Red Velvet-nek szánták comeback dalnak. 

5. VIXX - Rock Ur Body
A "Rock Ur Body" egy digitális kislemezen szerepelt először, mely 2012. augusztus 14-én került fel a világhálóra. A dal Shinsadong Tiger, Chou Kyu Sung, Ho Yang Lee kezei közül került ki, míg a srácok videoklipjéért Hong Won Ki felelt. A srácok igaz "Super Hero" című dalukkal debütált, de a "Rock Ur Body" volt a comeback daluk, mely eredetileg nem is az övék lett volna. A demó verzió szerint a dalt a BEAST (jelenleg HIGHLIGHT) nevű fiúcsapat kapta volna meg.

6. Taeyeon - I
Taeyeon ezzel a dallal debütált, mint szólóénekesnő 2015. október 7-én. A dalon Verbal Jint dolgozott, míg a dal megírásában részt vett maga Taeyeon is. Viszont, ahogy már gondolhatjátok eredetileg nem Taeyeon kapta volna a dalt, legalábbis az eredeti tervek szerint. Igaz, nem kell a megoldáshoz messze mennünk, hiszen ha a tervek úgy alakultak volna ahogy, akkor az "I" a Girl's Generation egyik comeback száma lett volna. 

7. f(x) - No More
A "No More" című daluk második stúdió albumjukon, a "Pink Tape"-n van rajta, mely 2013. július 29-én jelent meg. Maga a dal egy retro stílusú szám, amelyet Alex Cantrall, Jeff Hoeppner és Dwight Watson szerzett, míg Dana írta hozzá a koreai dalszöveget. Az amerikai nevekből sejteni lehet, hogy nemhogy az f(x)-nek szánták, de valószínűleg egy amerikai énekesnőnek. Nos, az eredeti tervek szerint ez a dal Ariana Grande debütáló lemezén szerepelt volna, de az énekesnő hiába kedvelte ezt a dalt az album végső számlistáján mégsem kapott helyett. Ezt követően a Republic Records az SM Entertainment számára eladta a dalnak a jogát. Mivel a zenei alapot vásárolta csak meg az SM, Dana kapta meg azt a lehetőséget, hogy új szöveget írjon a dalnak. 

8. Girl's Day - Something
2014. január 3-án jelent meg negyedik mini albumuk Everyday 3 címmel, amelyen szerepet kapott "Something" című daluk is, amelynek a videoklipje még azon a napon elérte a több, mint egy milliós megtekintést. A dal pedig kasszasikernek bizonyult, és meghozta a lányoknak a várt áttörést. Az albumon a legtöbbet Duble Sidekick dolgozott, de valamiért ezt a dalt másnak szánta. Eredetileg Hyolyn (ex-Sistar) kapta volna meg a dalt, viszont valamiért másként alakultak a dolgok. 

9. Taemin - Press Your Number
"Press It" címmel jelent meg Taemin első, teljes stúdió albuma 2016. február 23-án, mely hatalmas sikert aratott. Az albumhoz két videoklipet is kaptak a rajongók az egyik a "Drip Drop" míg a másik "Press Your Number" címet viseli. Viszont az utóbbinak története van. Maga az album 1,5 évig készült. Az eredeti dalszöveget Bruno Mars írta, míg az összeállítás The Stereotypes feladata volt. A demó verziója a dalnak 2015-ben készült el, melyet az SM Entertainment megvásárolt. Taemin több interjúban is elmondta, hogy nem kérte fel/ nem találkozott Bruno Mars-sal, hogy írja meg neki ezt a dalt, talán emiatt, talán azért, hogy alkalmazkodjon a koreai piachoz a dalszöveget átírta Tenzo és Tasco együttműködésével. Nos, ebből kifolyólag kiderült a nagy titok, hogy bizony eredetileg Bruno Mars komponálta és írta a dalt, de valamiért végül eladta. 

10. Red Velvet - Happiness
Az egykor négy tagú lánycsapat (Yeri ekkor még gyakornok volt fiatal kora miatt) 2014. augusztus 1-jén debütált "Happiness" című dalukkal, mely digitális formában jelent meg. A dalon nagyon sokan dolgoztak a munkából maga az SM feje Lee Soo Man is kivette a részét, több külföldi producerrel és dalszövegíróval együtt. Viszont ennek ellenére, amikor a demó verzió elkészült nagyon más volt tervben. Szintén, ha minden úgy ment volna, ahogy az eredetileg lett volna a "Happiness"t az f(x) kapja, ezzel esélyt kapva a comeback-re, de akkor a Red Velvet-nek más dallal kellett volna debütálnia. 

11. GOT7 - Confession Songs
A csapat első "karácsonyi" dalát 2015. november 23-án adta ki "Confession Songs" címmel, mely az újra csomagolt, téli változatú Mad című albumjukon kapott helyett. A dalon J.Y. Park (JYP Ent. vezetője) és The Asian Soul dolgozott közösen. Amennyire a srácokhoz lett a dal igazítva, annyira meglepő, hogy eredetileg nem nekik szánták a dalt, hanem az ügynökség lányduójának a 15&-nek.

12. EXO - Artificial Love
A dal szintén a csapat harmadik albumján (Ex'Act) szerepel, ahogy a "Lucky One" is. Az "Artificial Love" című számukat JQ, Seolim és Ji Ye Won írta, valamint több producer is dolgozott rajta. A fentebb említett dalt szintén másnak szánták, ahogy az "Artificial Love"-t is, nos az eredeti tervek szerint az NCT valamelyik alegysége kapta volna a dalt.

13. f(x) - Hot Summer
A dal eredeti verziója egy német pop csapat a Monrose szerzeménye, melyet 2007-ben adtak ki és a "Strictly Physical" albumjukon szerepelt. A lányok ezzel a dalukkal hatalmas sikert arattak Európában, a német verziójú "Topmodell Leszek!" című műsorban mutatták be először a dalt. Az SM Entertainment szintén megvásárolta a dal jogait (ami a zenei alapra vonatkozott), új dalszöveget írtak rá és az f(x) 2011. június 14-én megjelenő "Pinocchio" című albumján kapott helyet. Nem meglepő módon szintén nem nekik szánták, hanem az ügynökség másik lánybandájának a Girl's Generation-nek, mint comeback dalt.

14. Pentagon - Beautiful
A "Beautiful" a fiúcsapat első, digitális kislemeze volt, mely 2017. május 18-án jelent meg. A dal egy gyönyörű ballada, mely Jung Il Hoon (BTOB) keze közül került ki. Azt hiszem nem meglepő, hogy a dal eredetileg a BTOB fiúcsapatnak készült, ám végül a Cube valamiért úgy döntött, hogy a Pentagon-t illeti meg.

15. MAMAMOO - No No No
A dal a lánycsapat egyik kislemezén a "Pink Funky"-n jelent meg 2015. június 19-én. A "No No No"-n az egyik tag Moonbyul is dolgozott, ahogy Seo Yong Bae és Park Woo Sang is. Valamiért a demó verzió alapján mégse a lányok kapták volna a dalt, hanem a 4MINUTE nevű másik lánycsapat. Hogy a végén miért nem a lányokhoz került, azt már nem tudjuk meg.

16. SHINee - 3 2 1
Ez a dal kicsit kilóg a sorból, hiszen a csapat egyik japán kislemezén jelent meg, mely szintén a 3 2 1 címet viseli. Kilencedik kislemezük 2013. október 5-én jelent meg, a címadó dalhoz pedig videoklip is készült. Maga a dal és az album is nagyon népszerű lett. A dalszöveget Kobayashi Natsumi írta, míg a zenén Damon Sharpe, Eric Sanicola, Kendall Schmidt, Carlos Penta és James Maslow dolgozott. Azt hiszem ki lehetett találni, hogy bizony ezt a dalt is megvette az SM Entertainment, vagyis a zenei alapot és dalszöveget íratott hozzá. De a demó verzió szerint a zeneszerzők kinek szánták a dalt? Nos, ha minden az eredeti felállásban maradt volna, akkor ez a dal a Big Time Rush amerikai fiúcsapat tulajdona lett volna.

17. KARA - Mister
A lányok második albumján (Revolution) kapott helyett a Mister című daluk. 2009. augusztus 15-én jelent meg a koreai verzió, míg a japán 2010. augusztus 11-én látott napvilágot. A dalon Watanabe Natsumi, Song Soo Yoon, PA-NON, Han Jae Ho és Kim Seung Soo dolgozott, akik a demó verzió elkészülése után valójában nem is a lányoknak szánták a dalt, de konkrétumot még ők sem tudtak. Az eredeti tervek szerint valamelyik fiúbandának szánták, de végül a KARA megkapta és hatalmas sikert arattak vele.

18. f(x) - When I'm Alone
A lányok legutolsó albumán (4 Walls) jelent meg a dal még 2015. október 27-én. A "When I'm Alone" egy synthpop szám, melyet eredetileg a kanadai énekesnő, Carly Rae Jepsen írt és eredetileg harmadik stúdióalbumjára (2015, Emotion) szánta, DE valamiért a dalt visszavonták, így az SM Entertainment szintén megtudta venni a dal jogait.

19. Girl's Generation - Into The New World
2007. augusztus 3-án jelent meg a lányok "Into The New World" című dala, mellyel debütáltak a koreai szórakoztatóiparban. A dalszöveget Kim Jeongbae írta, míg a producerek Kenzie és Lee Soo Man voltak. A dal érdekessége egyébként, hogy a hangmagasságok azonosak Antonin Dvorak kilencedik szimfóniájával, mely "Az Új Világból" címet kapta. Viszont eredetileg nem ez lett volna a lányok debütáló dala, hiszen mikor még csak a demó verzió volt kész a szerzők szintén az SM egyik lánybandájának a M.I.L.K-nek szánták.

20. CLC - Eighteen
A lánycsapat debütálásuk után egy hónappal egy speciális, digitális kislemezt adott ki "Eighteen" címmel, mely 2015. április 5-én jelent meg. A dalon Kim Gun Woo és Song Ji Hong dolgozott, a számban pedig 60-80-as évekbeli elemeket kevertek. Nos, eredetileg szintén nem a CLC kapta volna a dalt, mivel a szerző páros az APink-nek szánta a dalt.

21. INFINITE - She's Back
A dal 2010. augusztus 4-én jelent meg és a "First Invasion" című mini albumukon kapott helyet. A dalon hárman dolgoztak: Song Soo Yun, Kim Seungsoo (ismertebb nevén Sweetune) és Mithra Jin (Epik High). Sweetune a rajongóknak ismert lehet, hiszen nem ez az egy dal, amin dolgozott, hiszen jócskán benne van a keze a csapat "BTD (Before the Dawn)", "Be Mine" és a "Paradise" című dalokban. Nos, nem meglepő, hogy a "She's Back" című dal eredetileg nem a srácoké lett volna, hanem a tervek szerint ez a dal a SHINee egyik comeback dala lett volna.

Nektek melyik volt a legmeglepőbb, illetve melyik dalt hallanátok szívesen az "eredeti/ tervezett" verzió szerint? ^^

2 megjegyzés:

  1. Én az NCT-től szívesen hallottam volna az Artifical Love-t, mivel egy kicsit a stílusa is hasonlít a bandáéhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a SHINee-tól hallgattam volna meg szívesen Lucky One-t vagy a She's Back című dalokat :3 de az egykori BEAST-től is megnéztem volna a Rock Ur Body-t. ^^

      Törlés