A bűvös 14-es szám, avagy a szerelmesek napja - KÉrdekesség

2018. febr. 13.

A bűvös 14-es szám, avagy a szerelmesek napja

Ha egyszer Dél-Koreában randiznál, vagy esetleg egy koreai sráccal/ lánnyal, akkor jól jelöld meg minden hónap 14-ét, mert bizony egy fontos napról maradhatsz le. A koreaiak, valamiért nagyon szeretik a 14-es számot, hiszen ez az a nap, amikor valamit a párok ajándékoznak egymásnak, sőt nagyon gondolkodni sem kell a dolgokon, hiszen minden hónapban adott a dolog. Természetesen szubjektív, hogy mit ünnepelnek a párok, és mit nem, de azt hiszem ez is a dél-koreai kultúra egyik színes része. Ezzel a cikkel pedig minden kedves olvasónknak Boldog Valentin-napot Kívánok! ^-^

Január 14. - Napló nap/ Gyertya nap
Ezen a napon a párok egy üres naplót adnak egymásnak, melybe az illető évfordulókat, születésnapokat és egyéb különleges eseményeket tud rögzíteni. Ezzel reménykednek, hogy egy szép évet fognak együtt eltölteni. Meglepő módon elég sok üzlet szakosodott erre a napra, hiszen ilyenkor tele vannak a boltok különféle, aranyos naplókkal. A másik ajándék, amit adhatnak egymásnak ezen a napon egy feldíszített gyertya, de ennek az eredete, oka ismeretlen.

Február 14. - Valentin-nap
A Valentin-nap avagy Bálint-nap valójában egy keresztény ünnep. Eredete Szent Bálint (más néven Szent Valentin) püspök legendájához kötődik, aki a XIV. századi Angliában és Franciaországban vált a szerelmesek, jegyesek és házasok védőszentjévé. A legenda szerint Szent Bálint a hagyományos keresztény szokások szerint adta össze a párokat, a katonákat is, akik nem házasodhattak, mivel abban a korban úgy vélték, hogy a szerelem csak hátráltatja egy katona életét. Ezért II. Claudius római császár kivégeztette a püspököt február 14-én. Szent Bálint halálának napja vált, a ma már egyre inkább ünnepelt Valentin-nappá. Dél-Koreában ezt a napot az 1900-as évek közepétől ünneplik. Ez az a bűvös nap, amikor a boltok polcai megtelnek finomabbnál finomabb csokoládékkal (némelyik bolt csak erre a napra készített csokoládé specialitásokat árul), melyek igen hamar el is fogynak. Viszont egyre inkább elterjedtebb, hogy a lányok saját készítésű házi csokoládét, süteményt vagy tortát adnak a kiszemelt fiúnak, akinek nincs más dolga (egyenlőre), mint elfogadni. Ez a nap úgy mondd a lányok ünnepe, hiszen ők vallhatnak szerelmet a kiszemeltjüknek. Érdekesség, hogy ezen a napon csak a csokoládéra a koreai nők összesen 2,8 milliárd dollárt költenek, de ennek ellenére a házi készítésű csokoládét preferálják jobban a férfiak, hiszen abba időt és erőfeszítést fektettek a lányok, és ezért értékesebbnek gondolják.

Március 14. - Fehér-nap
A Valentin-nap után a fiúk, akik csokoládét és egy hónapnyi gondolkodási időt kaptak, most bizonyíthatják szerelmüket. Ők is a kiszemelt lánynak csokoládét adnak, vagy újabban elterjedt szokás, hogy ékszereket, virágot vagy babákat adnak. Természetesen azok a fiúk is adhatnak ajándékot egy lánynak, akik nem kaptak semmit, illetve nem kötelességük viszonozni a gesztust.

Április 14. - Fekete nap
A hoppon maradt lányok/fiúk gyásznapja, ilyenkor feketébe öltöznek és jjajangmyun-t esznek, mely egy fekete bab tészta (innen is kapta a nevét a nap). Viszont a napnak van egy pozitív oldala is, mert ismerkedési lehetőséget ad.

Május 14. - Sárga nap/ Rózsa nap
Ezen a napon a párok sárga ruhában járják a várost, vagy rózsát ajándékoznak egymásnak. Viszont ezt a napot sem tudnád olyan könnyen elfelejteni, hiszen ilyenkor a virágüzletek készülnek szebbnél szebb, sárga virágcsokrokkal. Hogy a szinglik se maradjanak ki az "ünneplésből" ők a sárga nap jelképeként sárga curry-t esznek, és reménykednek abban, hogy végre megtalálják a szerelmet, emellett szokássá is vált, hiszen ezzel kifejezik, hogy még mindig egyedülállóak (vagyis február óta nem találták meg a szerelmet), magányosak, illetve éhesek.

Június 14. - Csók napja (nem hivatalosan piros napként is emlegetik)
A neve mindent elmond, ezen a napon szabad a csók. Dél-Koreában a nyilvános csókolózás még mindig tabunak számít, de ezen a napon elnézőbbek az idősebbek is. A párok a szeretetüket, szerelmüket nyilvánítják ki ezen a napon. Az egyedülállóknak pedig ismét egy remek alkalom, hogy szerelmet valljanak a kiszemeltjüknek. Valójában marketing szempontjából is fontos ez a nap, mert a kozmetikai cégek ilyenkor sok új rúzst, ajakbalzsamot dobnak a piacra, hogy "sikeres legyen a csók napja", emellett ingyenes mintákat is szoktak osztogatni. Az élelmiszerboltok pedig akciósan adják a mentolos cukorkákat, hogy semmi baj ne történhessen ezen a remek napon.

Július 14. - Ezüst nap
Ilyenkor a párok egy ezüst gyűrűt ajándékoznak egymásnak szerelmük jeléül, valamint ilyenkor ezüst kiegészítőket is hordanak.

Augusztus 14. - Zöld nap
Ezen a napon a párok egy kirándulást szerveznek valamelyik közelebbi erdőbe és együtt túráznak, fedezik fel a természet szépségét. Egyes szóbeszédek szerint azok, akik depressziósok ezen a napon isszák meg a legtöbb soju-t, kifejezve bánatukat és egyedüllétüket.

Szeptember 14. - Fotó nap/ Zene nap
Dél-Koreában hivatalosan is ez a zene napja. A párok fotókönyveket készítenek magukról, fotózáson vesznek részt és elmennek karaokézni.

Október 14. - Bor nap
A legjobb alkalom egy romantikus vacsorára, melynek középpontjában a bor áll. A szinglik ilyenkor bánatukban isznak.

November 14. - Mozi nap
A mozik ilyenkor zsúfoltságik vannak emberekkel, párokkal és szinglikkel egyaránt. Ha ez nem lenne elég erre a célra direkt vannak bérelhető szobák, ahol saját magad választhatod ki, hogy mit szeretnél megnézni DVD-n a pároddal. Ez is valamilyen szinten marketing fogás, hiszen elsősorban azon pároknak szól, akik ünnepelni szeretnék ezt a napot, de a szülők előtt nem szeretnék kiteregetni magánéletüket, vagy esetleg párjukat nem fogadták el. Továbbá az egyedülállóknak ismét egy jó alkalom a pár találásra.

December 14. - Ölelés napja/ zokni nap
Az egyik legszebb és leghatározottabb gesztus - legalábbis koreaiak szerint biztosan. Ezen a napon sok ember áll kint, aki ingyen ölelést osztogat. A párok pedig egész nap átkarolhatják egymást, hiszen ez a nap erről szól. Emellett van, amikor egymásnak vesznek zoknit (ezen a napon), hiszen ezzel fejezik ki a szeretetüket (zokni=melegség=szeretet elven).

Egyéb érdekesség:
Március 3. - Samgyubsal nap: A hármas számot "sam"-nak is szokták ejteni, ezért esznek ezen a napon (03.03) samgyubsal-t. Ez a hármas szám iránti szeretetüket fejezik ki, hiszen a legtöbb koreai embernek ez a kedvenc száma.

November 11. - Bbeabbearo nap/ Gareadduk nap: A samgyubsal naphoz hasonlóan itt is a számok a lényegek, 11. 11-e. Ezen a napon bbeabbea-t (ismertebb elterjedése a pepero) vagy gareadduk-t esznek. A barátok és a párok pepero-t adnak egymásnak, hogy a barátságuk/ szerelmük olyan hosszú legyen, mint az édesség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése