Mindennapi Korea: Újévi szokások Dél-Koreában - KÉrdekesség

2018. jan. 1.

Mindennapi Korea: Újévi szokások Dél-Koreában

Ahány ország annyi szokás, de még ahány család annyi szokás létezik. Szerencsére nem vagyunk egyformák, de elmondható, hogy van amiben hasonlítunk. Szilveszter napján sokan otthon maradnak a családjukkal, vagy éppen egy jót buliznak a barátaikkal, esetleg elmennek kiruccanni. Viszont az újév első napját lehet már másképp éljük meg. Van, ahol nem mindegy ki az első telefonáló, vagy éppen vendég. Nem mindegy, hogy mit eszel, vagy éppen mit viselsz. Na de mi a helyzet Dél-Koreában? Az ázsiai országokra jellemző, hogy két újévet ünnepelnek. Egyik január 1-je, a másik pedig a holdnaptár szerinti újév. Az újévnek több koreai megfelelője van, ezek pedig a következők: Seollal (설날), Sesu (세수), Wondan (원단), Wonil (원일) illetve Sinwon (신원)


Január első napjához két babona kötődik. Egyik a hajmosással kapcsolatos, hiszen úgy tartják a koreai emberek, hogyha hajat mosol azzal lemosod magadról a szerencséd arra az évre. A másik szokás már egy kicsit érdekesebb. Lapátokat, rostákat és gereblyéket döntenek a ház falához, ezzel megakadályozva, hogy a házat megszállja a gonosz. 

A holdnaptár szerinti újév viszont egy kicsit más, hiszen ez egy három napos ünnep, ami a családról szól. Először kínai írásokban volt megemlítve, hogy a koreaiak Silla idejében vették át ezt a szokást. A Joseon dinasztia (1392-1897) idején pedig minden kormányzati tisztviselő összegyűlt az öt nagy palotában, hogy újévi üdvözléseket készítsen. Ehhez vezethető vissza a koreaiak tradicionális hagyománya. 2018-ban a kutya éve lesz, és a holdújév első napja február 16-án lesz.

Charye rítus

A koreaiak ilyenkor hazautaznak a szüleikhez, hiszen ma már ez inkább egy családi ünnep, valamint az előző év fáradalmait próbálják kipihenni. Az első nap általában egy rítussal telik, melynek neve "charye" (차례), ilyenkor elhunyt szeretteikről emlékeznek meg egy tea rítus keretein belül (szerk.megj.: évente 4 alkalommal emlékeznek meg ilyen módon az elhunytakról), illetve a családtagok jólétéért imádkoznak. Néhányan felveszik a tradicionális koreai öltözetet a "hanbokot", de ez a szokás kezd eltűnőben lenni, hiszen sokan vannak azok is, akik inkább kevésbé formális öltözékben szeretik tölteni ezt az időszakot. Két fontosabb szokást ki kell még emelni, az egyik a Sebeh, mely a gyermeki jámborságot szimbolizálja, ilyenkor a szülők a gyerekeket felöltöztetik hanbokba és a nagyszülőkhöz mennek különböző jókívánságokat mondani. A nagyszülők cserébe, a gyerekeknek egy szerencsehozó kis "táskába" újévi pénzt adnak miközben bölcs gondolatokat osztanak meg a fiatalsággal. Régen nem pénzt, hanem rizssüteményt vagy gyümölcsöt adtak a gyerekeknek (Dél-Koreában a gyümölcs nagyon drágának számított régen is és most is, emiatt a gazdagság jelképe is volt). A másik szokás, amikor a házakat kivilágítják (amit Holdháznak hívnak), hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket, emellett az emberek elmondják ekkor a kívánságaikat is az elkövetkező évre nézve. 

Tteokguk

Egy ünnep se telhet el úgy, hogy ne legyen valami hagyományos étel is az asztalon. A koreaiak körében ilyenkor két étel nagyon népszerű a "tteokguk" és a "jeon". A tteokguk, egy leves, amelyben rizs sütemények vannak és csak holdújévkor fogyasztják. A hagyományok szerint csak akkor leszel egy évvel idősebb, hogyha ebből a levesből ettél, hiszen ez az étel a születésnapot és az életkort is jelképezi. A jeon vagy más néven "buchimgae" egy sós palacsinta, melyet egy pálcikára húznak rá,és szintén csak ebben az időszakban fogyasztják.

Ilyenkor különböző népi játékok is előkerülnek, mint például a yutnori, mely manapság éli a virágkorát. A férfiak, fiúk ilyenkor sárkányt eregetnek, vagy jegichagit játszanak, mely a mai focihoz hasonlít. A nők, lányok pedig neolttwigit játszanak, mely olyan, mint nálunk a libikóka csak erre rá kell állni, és a másikat így kell a magasba lökni.

Fontos megemlíteni még a közlekedést. Ebben a három napban nem a legkönnyebb bárhová is elutazni Dél-Koreában, hiszen több tízmillión mozdulnak meg. Sokan veszik igénybe a busz és vonatközlekedést, a repülőt vagy éppen a saját autójukat. Akik tömegközlekedési eszközökkel utaznak vigyázniuk kell, hogy ne fogyjon el a jegy, akik pedig a saját kocsijukkal közlekednek kétszeres vagy akár négyszeres túl forgalomra számíthatnak, így időben kell elindulniuk, hogyha nem akarnak dugóba keveredni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése