Néhány koreai babona - KÉrdekesség

2017. dec. 27.

Néhány koreai babona

Jó szokásomhoz híven megkéstem a cikkemmel, amit szörnyen sajnálok. Ismét,. Mindig. Borzalmas vagyok.
A babona jelentése, mint fogalom:  Téves hiedelem, amely félelmen vagy tudatlanságon alapul és nem felel meg a tudomány ismert törvényeinek, illetve annak, amit általánosan igaznak fogad el egy adott társadalom. Ez egy rejtélyes jelenségre adott magyarázat vagy módszer. - Mondja ezt a WikiSzótár.
Minden nemzet rendelkezik sajátos, más népek számára érthetetlen babonákkal, hiedelmekkel.
Vajon a Koreában mi a helyzet? Ők mikben hisznek? És Ti hányat ismertek ezek közül?

Kommentben írjátok meg, kíváncsiak vagyunk. :)

01. A ventilátor megöl
Igen. Furcsának tűnik elsőre és másodszor is, sőt meg merem kockáztatni, hogy sokadjára is. Eszerint a babona szerint a zárt helyiségben lévő forgó ventilátorok elszívják az összes oxigént az adott helyiségből, ezzel megölve a bent tartózkodókat.

02. Ne fütyülj vagy énekelj éjszaka, ha nyugodtan akarsz aludni
A babona szerint, ha éjjel kedved támad fütyörészni vagy énekelni, ne tedd, mert ha meg mered tenni a szellemek és a démonok felfigyelnek rád. Egy másik verzió szerint "csak" kígyók fognak megjelenni az otthonodban. 

03.  A négyes szám maga a halál
Ez a babona Kínából származik. Kínaiul a "halál" és a "négy" szavak hasonlóan hangzanak, emiatt terjedt el az a hiedelem, hogy a négyes szám magával hordozza a balszerencsét.  Valahogy ez a hiedelem átkerült Koreába is, ami miatt néhány liftben nincs negyedik emelet.

04. Ne ugord át a gyerekedet, mert....
Van egy magyar babona, miszerint, ha átlépsz egy gyereken, akkor megáll a növésben. Nos, ez a hiedelem hasonló egy koreaihoz. Eszerint, ha kedved támad valamilyen oknál fogva átugorni a gyerekedet, ne tedd, mert akkor 100%, hogy megáll a növésben.

05. Vigyázz a piros tintával!
Ez egy elég ismert babona, szintén Kínából. A halottak nevét piros tintával jegyzik fel. Ha valaki nevét pirossal írjuk le, akkor az azt jelenti, hogy az illető hamarosan meg fog halni.

06. A ragacsos tudás
Ha a koreai fiatalok egy fontos vizsga előtt állnak , mit tesznek? Ragadós, ragacsos ételeket esznek, mint például a karamellát vagy más édességeket, mivel úgy gondolják ettől jobban rájuk ragad a tananyag. Egyetemisták! Érettségizők! Ki fogja kipróbálni? :)

07. Malac = Jólét
A képlet egyszerű: Próbálj meg minél többször malacokkal, sertésekkel álmodni. Koreában a malacok a jólét, a vagyon és a szerencse szimbóluma, tehát ha malaccal álmodsz, lehetséges, hogy fényes jövő áll előtted.

08. Ha az álmodban meghal valaki....
....akkor aggodalomra semmi ok! Ha arról álmodsz, hogy egy szeretett személy haldoklik vagy épp meghal, aggodalomra semmi ok, ez azt jelenti, az illetőt hamarosan utoléri a szerencse. :)

09. Újév napján ne moss hajat
Új év, új kezdet, ne mosd le a szerencsédet rögtön az első nap!

10. Ha reggel megpillantasz egy temetkezési autót elrontottad a napod
Ha reggel elhalad előtted/melletted egy temetkezési autó, az egész napod balszerencsés lesz.

11. Ne dobáld szét a körmöd az utcán!
Ez egy elég furcsa gondolat. Nem tudom ki az, aki az utcán vagdossa a körmét, majd azt eldobja, de ha neked egyszer mégis kedved támad hozzá, ne tedd, mert az éjszaka leple alatt  jönnek az egerek és megeszik. ezzel ellopva a lelked.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése