Ügynökségek nyomában: S.M. Entertainment - KÉrdekesség

2017. nov. 25.

Ügynökségek nyomában: S.M. Entertainment

Elmondhatjuk,hogy ez az az ügynökség, amiről az összes k-pop fannak megvan a maga véleménye, jó pár rajongásban eltöltött év után. Az S.M. Entertainment szintén a BIG 3 törzsgyökeres tagja, de lehet, többen ismerik botrányairól, mintsem erről. Igaz, ha nem lett volna S.M. Ent. akkor a k-pop sem ilyen lenne, mint ma.De hogy miért? Most megtudhatjátok.

Lee Sooman az ügynökség alapítója
Az ügynökséget Lee Sooman alapította miután befejezte tanulmányait a Kaliforniai Állami Egyetemen 1989-ben, ekkor még „SM Studio” néven. Viszont egészen 1995 februárjáig várnia kellett a terveivel, míg egy stabil tőkealapot össze nem tudott szedni, majd kinevezte Jung Hae-in-t az egyik vezetőnek. Az ügynökség nevét megváltoztaták "Star Museum"-ra. Mindeközben saját produkciós rendszert fejlesztettek ki (ma ez felel meg a gyakornoki rendszernek), ezután pedig több csapatot is létrehoztak. 1996-ban az első sikeres fiúcsapatukat a H.O.T-ot, majd az első lánycsapatukat, akik S.E.S. néven debütáltak 1997-ben, ezt követte a Shinwha (1998), az első R&B duó, akik a Fly to the Sky nevet kapták 1999-ben. A 2000-es évek eleje viszont törés pont volt az ügynökség életében, hiszen a két legsikeresebb bandájuk a H.O.T és a S.E.S feloszlott, míg a Shinwha másik ügynökséget keresett karrierjük folytatásához. Az ezt követő években próbálta magát összekapni az ügynökség, debütáltattak egy duót „Isak N Jiyeon” néven, illetve egy fiúcsapatot „Black Beat” névvel, de egyik se érte el azt a sikert, amit eddig hoztak az S.M. előadók. 2001 januárjában ezért elkezdték a tengerentúli hódítást, és létrehozták az S.M. Entertainment Japan-t. 2 év gyakornokság után debütáltatták BoA-t 2000-ben, de az ő tevékenységeit is leginkább Japánra koncentrálták.

2003 volt az az év, amikor összetudták magukat kapni a sok sikertelen próbálkozás után (több leányvállalatot alapítottak, illetve próbáltak japán ügynökségekkel szövetségbe lépni, de miután debütált egy-egy banda, hamarosan fel is oszlottak, így a leányvállalatok csődöt mondtak, illetve a partnerségek felbomlottak), ekkor debütált az 5 fős TVXQ, majd 2004-ben a TRAX, 2005-ben a Super Junior, illetve a The Grace nevű csapat, s innentől az S.M. Entertainment megállíthatatlan volt.

Ezután pedig ténylegesen elkezdték a tengerentúli hódítást, melynek a következő lépése az volt, hogy 2006-ban egy kínai származású énekesnő, Zhang Liyin debütálhatott, akit a következő BoA-ként emlegettek. 2007-ben a japán anyanyelvű J-Min-t promótálták, amivel elérkezett a lányok ideje is. 2007-ben szintén debütált a második lánycsapatuk a Girl’s Generation, majd pedig 2009-ben az f(x). A két év között, 2008-ban pedig ismét egy fiúbandára került sor, akik a SHINee nevet kapták. 2008 fontos év volt még, hiszen ekkor debütált szintén a Super Junior kínai alcsapata, a Super Junior M, illetve az ügynökség szerette volna, hogyha BoA az amerikai pop iparba is betör, ezért létrehozták az S.M. Entertainment USA leányvállalatot.

2010-ban Lee Soman lemondott vezérigazgatói pozíciójáról annak érdekében, hogy a tengerentúli kapcsolatokat tudja ápolni illetve, hogy új menedzsmentet és előadóművészeket tudjon létrehozni. 2010 más miatt is fontos volt, hiszen az SM-nek ez egy nagyon nyereséges év volt. A Super Junior kiadta az 5. stúdióalbumát „Mr. Simple” címmel, mely olyan sikeres lett, hogy 2010 első negyedévében az ügynökség bevétele 10,4 billiárd koreai won volt, mely az eddigi bevételektől 471%-kal volt több (ez csupán az első negyedév volt).

2012 újabb fontos év volt az ügynökség számára, hiszen a hosszú várakozás után debütálhatott az EXO, a rajongók legnagyobb örömére. 2012 márciusára az S.M-nek 47 előadója lett, akikhez részvények is tartoztak. Kangta, BoA, a Super Junior és a Girls’ Generation tagjaihoz összesen 680 darab részvény tartozott, melyeknek értéke 27 200 USA dollár/ fő  volt (ez annyit tesz, hogy 2012-ben egy S.M. előadó, tegyük fel Heechul a Super Junior-ból kb. 7,5 millió forintot ért a koreai tőzsde piacon). Ehhez még jött 340 részvény, mely a SHINee és az f(x) tagjaihoz tartozott, melyeknek értéke 13 600 USA dollár volt (csúnyán fogalmazva, a két banda tagjai „csak” kb. 3,8 millió forintot értek a tőzsdén).

2013-ban az S.M. egyik leányvállalata a Woollim Entertainment-höz társulva debütáltatta az Infinite nevű fiúcsapatot. 2014-ben pedig az S.M. saját maga debütáltatta új lánycsapatukat /az f(x) debütálása óta/, akik a Red Velvet nevet kapták.

Itt pedig nem állt meg a világ, egyre több leányvállalata és partnere lett az ügynökségnek, illetve több programban is részt vettek, saját játékot adtak ki. A csúcs pedig az NCT debütálása lett, ami egyfajta projekt banda, hiszen egy meg nem határozott számú együttest akarnak létrehozni, melyet úgy kell elképzelni, mint az AKB projektet Japánban, csak fiúkkal. Eddig debütált az NCT 127, NCT U és az NCT Dream, egyes pletykák szerint pedig lesz NCT Indonesia, NCT Asia, illetve terveznek NCT Japan nevű albandákat is, de ezek egyenlőre csak találgatások. 

Manapság pedig az ügynökség a meglévő előadóiknak tervezik a visszatérésüket (már ha kapnak teret a régiek is), bővíteni szeretnék az NCT nevű projektjüket is. Ha pedig ez nem lenne elég saját iskolát hoztak létre „International K-pop Academy” néven. 2017. márciusában segítették a Mystic Entertainment létrehozását, így ők lettek az ügynökség részvényesei.

Az SMTown 2010-ben

Azokat az előadókat, akik az ügynökség alatt debütáltak az „SMTown” fogadja. Most pedig érdekesség gyanánt, a teljesség igénye nélkül felsorolnám nektek, hogy kik alkotják ma az „SMTown”-t, illetve kik fordultak meg itt.

Szólóelőadók az ügynökség alatt:
-          BoA
-          Kangta
-          J-Min
-          Dana
-          Sunday

Bandák az ügynökség alatt:
-          TVXQ
-          Super Junior
-          Girl’s Generation
-          SHINee
-          f(x)
-          EXO
-          Red Velvet
-          NCT

Projekt csapatok:
-          Toheart
-          M&D
-          S.M. The Ballad
-          S.M. The Performance
-          Younique Unit

Volt előadók az ügynökségnél:
-          H.O.T (1996-2001)
-          S.E.S (1997-2002)
-          Shinwha (1998-2003)
-          Fly to the Sky (1999-2004)
-          Zhang Liying (2006-2017)
-          Tiffany, Sooyoung, Seohyun (Girl’s Generation 2007-2017)
-          Jessica (Girl’s Generation 2007-2015)
-          Kris, Luhan (EXO 2012-2014), Tao (2012-2015)

Idolok, akik az SM Entertaintment-nél voltak gyakornok, de nem ott debütáltak:
-          G-Dragon (Big Bang)
-          Gayoon (ex- 4Minute)
-          Sunggyu (Infinite)
-          J.Y.Park (a JYP vezérigazgatója, szólóénekes)
-          Bom (ex-2NE1)
-          Timoteo (HotShot)
-          YoungSaeng (SS501)
-          KARA-s lányok többsége


A botrányokról pedig egy összefoglaló cikk fog készülni, ezért nem található meg az ügynökség bemutatásában. 

Bónusz kép: Az első generációs SMTown, ahol Lee Sooman (az ügynökség alapítója), a S.E.S, H.O.T és a Shinhwa tagjai látható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése