Az idolok fizetéséről - KÉrdekesség

2017. okt. 15.

Az idolok fizetéséről

A mostani cikkünk kérésre készült, amire ugyan nem reagáltunk - szánom-bánom, de elfelejtettem -, de nem felejtettük el.
De pontosan miről is lenne szó?
A kérdés szó szerin így hangzott: "Lehet tudni, hogy kb. mennyi az idolok fizetése?". Most kicsit mélyebbre kell ásnunk, hogy megtudjuk, hogyan is működik az idolok háza táján ez a fizetés dolog.
Azt már bizonyára sokan tudjátok, hogy addig egyetlen egy nyavalyás egy wonos kis érmét se kapnak szerettet idoljaink, amíg vissza nem hozzák a beléjük ölt vagyont. A vagyon alatt azt a bizonyos pénz összeget értem, amit a cég a bandába vagy szólósba befektet (az album elkészítés, zenei alapok felvásárolása, a dalok megírása, a dorm biztosítása stb is mind-mind pénz, amit vissza kell fizetni).
Tegyük fel, hogy sikeres lett a debüt/come back. Mennyit is kapnak az idolok egy-egy fellépés, reklám után?
Változó.
Ha valakiből "felsőkategóriás" idol lett, sokkal több fizetést kap, mint egy újonc, rookie, és ez nincs véletlenül így. Próbáljuk meg más szempontból megközelíteni a helyzetet, az idolok most legyenek "árucikkek", mi vagyunk a vásárlok. Mit vennél meg szívesebben? Egy felsőkategóriás, minőségi terméket, amiről tudod, hogy perfektül teljesít  vagy egy "alsókategóriás", lehet, hogy ugyanolyan minőségi terméket, amiről nem tudsz semmit? Nos, a producerek így gondolkodnak, megveszik drágán, hogy még drágábban eladják őket, ezzel profitálva.
A Koreai Nemzeti Adószolgálat (szerintem ez olyasmi lehet, min otthon a NAV) által kiadott 2016-os statisztikák alapján a felső 1%-ba tartózó énekeseknek (45 személy) átlagosan 3,198 milliárd won (739.9 millió forint) az éves jövedelmük, míg a felső 10%-ba bejutott idoloknál (458 idol) átlagosan 640 millió won (148.49 millió forint) volt az az összeg. Már ez a különbség is óriási, nem?
A maradék 90%-ba (kb 4129 egyén) tatozó idolnál átlagosan vagy 8 millió won (1.85 millió forint), vagy 670 ezer won (155.451 forint) az éves jövedelem. Koreában a minimálbér 1.177.000 won (273.083 forint), tehát körülbelül a minimálbér 2/3-át kapják meg. Megdöbbentő.
Ez azért elég nagy a különbség, nem? És még nem is beszéltünk arról, hogy mi van akkor, ha nem tudják visszafizetni a pénzt.
Még mielőtt nagyon belemennék a nagy számokba: ha mégis jut valami az adott idol csapatnak, akkor azt felosztják a tagok között, igen még a nagyon nagy létszámú csapatok között is, persze miután a cég levonta a saját hasznát. Ha valamelyik tag külön forgat reklámfilmet, a bevételt ugyanúgy szétosztják a tagok között, de ha mondjuk valaki filmet/sorozatot forgat, akkor a befolyt pénzt megtarthatja magának. Ez mondjuk érdekes, szerintem.

Ismert adat 2014 első feléből:

Super Junior - 31,4 milliárd won (kb 7.23 milliárd forint)

Girls Generation - 30,3 milliárd won (kb 7,03 milliárd forint)

BIGBANG - 29,4 milliárd won (kb 6,82 milliárd forint)

2NE1 - 27,5 milliárd won (kb 6,38 milliárd forint)

Ismert adat 2016 első feléből:
TVXQ - 100 milliárd won (kb 23,2 milliárd forint)

Sajnos csak ennyi konkrét adatot tudtam összegyűjteni... Remélem azért sikerült választ adnom a feltett kérdésre ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése