Zeneajánló : A '90es évek Kpop-ja.~ Part 1 - KÉrdekesség

2017. aug. 19.

Zeneajánló : A '90es évek Kpop-ja.~ Part 1

 
 Sziasztok ! Született egy olyan ötlet,hogy mutassuk be a kpop zenei világát egészen a 90-es évektől, napjainkig, hiszen sokan vagytok akik még csak pár éve rabjai ennek a csodálatos közösségnek és azokon a bandákon kívül , amik mostanában divatosak ,nem igazán ismernek, vagy éreznek fájdalommal  egy- egy második generációs banda feloszlásánál.

      A listánk elején kezdjünk, azzal a bandával, akinek eléggé nagy szerepe van a koreai pop kultúra kialakulásában és véleményem szerint még mindig nagy ráhatása is van rá.

1992. Seo Taiji and Boys - I Know

     A Seo Taiji and Boys 1992-ben alakult, miután  a Sinawe heavy metal banda 1990-ben feloszlott és az egyik tagja, nevezetesen Seo Taiji egy új csapatot ''hozott létre''  , melyet ő és 2 háttérénekes,-táncos alkotott. Személy szerint Yang Hyunsik és Lee Juno.
      Az új felállás 1992 április 11.-én debütált az MBC egyik tehetség kutatójában, az I know című számukkal. Ez inkább hajazott az akkor igen populárisnak számított amerikai hip hop-ra.
Egy két ''lopott'' ( igazából mindenki által használt) zenei alappal.
    A banda 1996-ban oszlott fel. Mindenesetre , szerintem jó tudni róluk egy két dolgot és a kor maga idejéhez képest, remek dalokat alkottak. Most, 2017-ben a BTS nevezetű elég híres fiúbanda áthangszerelve "újra alkotta''  az 1995-ös Come Back Home c. számukat.

1993. Deux - Turn around and look at me

   A Duex tagjai Lee Hyundo és Kim Sungjae egy közös munka alkalmával találkoztak, amikor háttértáncosként dolgoztak Hyun Jinyoung koreai rapper-nek.  1993-ban debütáltak duóként , a feljebb említett számmal.
  Az előadásaikkal segítettek a Koreai népnek bemutatni a hip hop stílusát , divatját és táncmozdulatait. Később kiadtak még 3 albumot és 1995-ben feloszlottak sóló karrierjük érdekében.
  Egy napon, a sóló debütálása után, Kim Sungjae-t holtan találták egy apartmanban. A halál oka gyógyszer túladagolás volt. A nyomozók később kiderítették, hogy az akkori barátnője nem sokkal korábban állati nyugtatókat vásárolt. Az ügy megoldatlan maradt.
  Sungjae halála után Lee Hyungdo kiadott egy új albumot Duex Forever címmel. Munkásságát producerként és zeneszerzőként folytatta híres Kpop előadókat segítve. Megjelent még a YG WIN és a Show Me The Money c. tévéműsorokban.

1994. Roo'ra -
3 fiú+ 1 lány felosztásban.

2 fiú + 2 két lány felállásban
 

   A Roo'ra eredeti felállása Lee Sangmin, Go Youngwook , Kim Jihyun és Shin Junghwan volt, de miután Junghwan bevonult a hadseregbe , a helyét Chae Rina vette át.
     Junghwan 1995,- és '97-ben is közreműködött a bandával, de nem volt se számon tartva, mint bandatag és az albumokon sem szerepelt 1994 óta. '96-ban Jihyun kilépett, hogy saját sóló karrierjét tudja építgetni és a helyére Michael Romeo került.
     A banda 1997-ben feloszlott, majd újra egyesült '99-ben Jihyunnal , aki visszatér, hogy csatlakozzon újra Sangmin-hez , Youngwook-hoz és Rina-hoz.  A banda végleges feloszlása 2001-ben történt. De ez is csak ideig-óráig tartott. Ugyan is a banda , ugyan azokkal a tagokkal , akik utoljára benne voltak újra összeállt, azonban a projektük közepén Youngwook duót alakított Junghwannal Roo'ra Man-ként.
     Az utolsó dalukat 2009-ben adták ki. Ez a csapat az egyike az első mixes bandáknak.

1995. Turbo -  My Childhood Dream & Again

 
     A Turbo egy elég híres banda volt a kilencvenes évek közepén. Az eredeti duó felállása Kim Jongkook és Kim Jungnam volt.
    A '97-es évek elején Jungnam kilépett, a helyére pedig az Egyesült Államokból emigrált, koreai Mikey került.  15 évvel később , 2015-ben, mint trió tértek vissza az Again c. számukkal. Napjainkig tevékenykednek .

1996. H.O.T.
   A H.O.T. egy egészen közkedvelt banda volt az 1990-es éves közepétől a végéig. Az SM Entertainment alatt debütáltak 1996-ban és oszlottak fel 2001-ben. Nagy hírnevük volt Taiwanon , Kínában, de még az Egyesült államokban is az ázsiai népcsoportok körében.
   Ők voltak az első banda, akiknek az albuma milliós eladást produkált, és ők indították el azt az igazi ''idol'' hatást, amit ma is ismerünk. A szerződés lejártának közeli idejében, olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy a banda a pénzügyi gondok -fizetés nélküli szolgálatok-  miatt fog feloszlani. A feloszlás okai , hivatalosan soha nem lettek megerősítve, így a pénzügyi szerződések körüli pletykák továbbra sem lettek tisztázva.
   Aki tisztában van az SM többi botrányos ügyével Az EXO kínai tagjai,DBSK, Jessica az SNSD-ből, vagy éppen Sulli esete az f(x)-ből azért sejtheti mi folyt ott a háttérben.

Rebeka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése