Koreai sorozatok: Amikor a cím megtévesztő lehet - KÉrdekesség

2017. aug. 7.

Koreai sorozatok: Amikor a cím megtévesztő lehet

Amikor megismerünk egy új kultúrát - függetlenül attól, hogy zene, irodalom, történelem, vagy hagyományok útján - kíváncsiak leszünk a populárisabb részére is. Biztos sokatoknak ismerős, hogy amikor beléptetek Dél-Korea világába több mindenre kíváncsiak voltatok a zenén túl. Mondjuk a koreai történelemre, vagy akár a nyelvre. Ismereteink bővétésér pedig az egyik legjobb eszköz a sorozat nézés. Pályafutásom során jó pár kdrámát/ doramát láttam már, és feltűnt egy párszor, hogy némelyik sorozatnak ugyan az a címe, és felmerült bennem a kérdés, hogy oké, de akkor most melyiket nézzem meg? Melyiket is kerestem? Ha ez nem lenne elég, akkor ott vannak a remake verziók is, hiszen vannak úgy mondd páros sorozatok, amelyek feldolgozzák a japán verziót koreaiba, vagy éppen fordítva, vagy ha esetleg egy sorozat két címen is ismert. Most olyan drámákat szeretnék nektek bemutatni, amelyek - ezen okokból - félreértésekhez vezethetnek, és megtéveszthetik a nézőt (illetve, azokat az eseteket, amikor már nem megy olyan könnyen a cím adás).

1. Bad Guys
Bad Guys címmel két sorozat is készült, az egyik 2010-es, míg a másik 2014-ben. Ez volt az első sorozat, amivel úgymondd rosszul jártam, hiszen elsőnek nem találtam azt, amit valójában kerestem. A 2010 -es dráma inkább egy misztikus thriller, ami egy szegény lány pórul járását mutatja be, hiszen egy gazdag férfihez akart hozzámenni, aki végül mást választott (konkrétan egy gazdag hölgyet), amit a főszereplőnő nem akart annyiban hagyni, és meg akarja mutatni csinos oldalát szíve választottjának, miközben próbál meggazdagodni. Ezzel szemben a 2014-es sorozat akció, dráma besorolást kapott, amely nem meglepő hiszen a történet röviden egy nyugalmazott rendőrről szól, akinek az a feladata, hogy elkapjon egy sorozatgyilkost, akivel szemben a szöuli rendőrség tehetetlen. A rendőrnek egy három fős "elit alakulatot" kell ehhez létrehoznia, viszont megnehezíti a dolgát, hogy a három személy mind elítélt (bérgyilkos,pszichopata és egy személy, aki nagyon jól ismeri a koreai alvilágot), nem ismerik egymást, és mindegyik másban remekel.

2. Liar Game
Erre mondanám azt, hogy a sorozat(ok), amely(ek) összekeveri(k) a nézőt, hiszen valójában ez egy 2005-ös manga, mégis a koreai sorozat lett az ismertebb. Japánban 2005-ben jelent meg egy manga, Liar Game címmel és egészen 2015-ig tartott a sorozat, 19 kötettel zárult le a történet. Mind a japán sorozat, mind a koreai megmaradt az eredeti fővonalnál. Van egy naív, főiskolai hallgató lány, aki valamilyen úton módon bekerül egy Liar Game nevű túlélő showba. A játék lényege, hogy a versenyzők pénzhez jussanak csalással és hazugsággal, miközben különböző feladatokat kell megoldaniuk. A lány felkér egy férfit, hogy segítsen neki a játékban, hogy minél tovább túlélje, és ne halmozzon fel adósságot. A japán és koreai sorozat ezen kívül körülbelül mindenben eltér egymástól, hiszen az alaptörténetet a forgatókönyv írók a saját fantáziájukkal színesítették ki. Az eredeti, japán sorozat 2007-ben debütált két évaddal (a második évad 2010-ben jelent meg, és készült belőle még két plusz film és egy spin off sorozat is Alice in Liar Game címmel), míg a koreai verzió 2014-ben jelent meg, azóta is várva a második évadra.

3. Fashion King
Kicsit kivétel lesz a listámban a Fashion King, hiszen van egy ilyen című sorozat és egy film is, amelynek konkrétan semmi köze sincs egymáshoz, pedig hihetnénk azt cím alapján, hogy a dráma folytatása. Mondhatni az eredeti sorozat 2012-ben jelent meg, és a koreai divattervezők világát mutatja be, hatalmi, és szerelmi csaták által. Mindegyik tervezőnk máshonnan kezdte, más háttértörténettel, amelyet a sorozat boncolgat, emellett mindennek van valamilyen ára. Ha ez nem lett volna elég, olyan városokban forgatták a sorozatot, mint Nevada, New York, New Yotk, Las Vegas és nem mellesleg a new yorki divathéten is forgathattak a rendezvényeken. 2014-ben pedig jött a Fashion King című film, amely röviden egy közönséges, középiskolás srácról szól, aki a világ leghíresebb pasija akar lenni, azért, hogy a legszebb és legkedveltebb lány az osztályából végre felnézzen rá. Erre pedig mi a legjobb módszer? Ha a divat királyává válik. Még mentora is akad a srácnak, aki bevezeti a divat világába, hiszen egy egykori ex modellről beszélhetünk. A nagy csatában van ám egy kis bökkenő, a suliban már van egy divat király, akivel meg kell küzdenie, emellett főszereplőnk egy másik lány szerelmét nem veszi észre. 

4. We Got Married
Szerintem sok mindenki ismeri az idolok házasság sorozatát, hiszen röviden ez a dorama azt mutatja be (egy remek forgatókönyv alapján), hogy kedvenceink milyen remek férjek, vagy feleségek lennének. Sőt, még találgatnunk sem kell a párosok terén, hiszen forgatókönyv író bácsi/néni eldönti helyettünk a tökéletes párt, és létre is hozza azt. Oké, de akkor most melyik verziót nézzem? Melyikkel kezdjem? Hány évadja van? Bármelyiket meg lehet nézni, hiszen az évadok nem függenek össze egy kicsit se, itt végül is a lényeg, hogy az adott idolra kell rá keresni, illetve azokra a részekre, amelyekben szerepel. Érdekesség, hogy a sorozat hivatalosan 2009-ben indult (2008-ban volt egy hosszabb szösszenet négy párral, hogy felmérjék az igényeket), és szinte minden évben új évaddal jelentkeztek, így még az idei évre is bőven jutott a részek számából. Emellett több "alsorozata" is van, hiszen van kínai és globális verziója is. Emellett egy licenccel rendelkező, remake is, mely a "We Are In Love" címet viseli.

5. Fireworks
Fireworks címmel 2000-ben és 2006-ban is készült sorozat. A korábbi verzióról sajnos nem sok mindent lehet tudni, csak annyit, hogy egy teledráma volt, 32 résszel és négy nő életét mutatja be, akik az igaz szerelmet keresik. Az utóbbi verzió, pedig egy hölgyről szól, akinek gyerekkori álma, hogy sikeres, karrierista nővé válljon, ám közel a harminchoz munkanélküli, hiába van könyvelői képesítése. Emellett bízik abban, hogy barátja, akivel már hét éve együtt vannak hamarosan feleségül veszi. Ám főszereplőnőnk születésnapján elmondja a párja, hogy viszonya van valakivel, akibe szerelmes. Elmondhatjuk itt is, hogy a címen és a szerelmen kívül nem sok köze van egymáshoz a két sorozatnak.

Folytatása következik...

1 megjegyzés:

  1. Kedves cikkíró! A sorozatok címei tényleg lehetnek megtévesztőek, ugyanakkor érdemes odafigyelni arra is, hogy pontosan írjunk sorozatokról, ha már összehasonlítjuk azokat. Az írásodban szereplő Bad Guys sorozatok címei nem azonosak. Az általad említett 2010-ben bemutatott sorozat angol címe Bad Guy, (Nappeun Namja) egyes számban. A sorozat egy férfiról szól aki úgy akar bosszút állni az őt gyerekkorában eldobó családon, hogy megkörnyékezi a család női tagjait. Egyáltalán nem arról szól, amiről te írtál, nem az a fő irány a sorozatban. Ugyanakkor az igaz, hogy a főszereplő nő (aki maga szegény) a gazdag család alkalmazásában áll és a még nőtlen örököst nézi ki magának..., más kérdés, hogy a sors mást szán neki. A másik sorozat amit említesz az a 2014-ben készült Bad Guys, így többes számban, arról szól, hogy rossz fiúk segítségével akarnak elkapni bűnözőket, ennek a sorozatnak jön nemsokára a folytatása Bad Guys 2: City of Evil címmel.Az OCN csatorna sorozata. Lehet, hogy nem láttad a sorozatokat, ezért lett pontatlan a cikked. Apróság az az egy betű, de máris mást jelenthet...koreandrama.org a legjobb adatbázis a koreai drámák esetében, érdemes ott körülnézi... Üdv, Nati

    VálaszTörlés