Mindennapi Korea: Házasság koreai módra - KÉrdekesség

2017. jún. 24.

Mindennapi Korea: Házasság koreai módra

Gondolom az olvasóink közül már mindenki elképzelte, ahogy Oppa megjelenik fehér lovon, elvágtatnak Koreába és ott feleségül veszi, szül néhány gyereket, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
De ha jól gondolom innen senki vagy csak nagyon kevesen tudják hogyan is működik a házasság Koreában, ezért most néhány érdekes tényt szeretnénk megosztani veletek, amik talán hasznotokra válik majd egy-két fanfic megírásában.

01. A koreaiak "rasszisták", nem fognak elfogadni
Személy szerint nem egyszer olvastam/hallottam már, hogy a koreaiak addig kedvesek és elfogadóak, amíg turistaként vagy jelen. Ha turista vagy pénz hozol az országnak, ami nekik csak jó. De ha már le szeretnél telepedni rögtön megvetnek, kinéznek, utálnak. Nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy idős koreai leszólított az utcán néhány afroamerikai turistát és elkezdték dörzsölni az arcukat, hogy jöjjön le róluk a "festék" és még az idősebbnek állt feljebb, amikor a fiatalok fennakadtak a dolgon. 

02. Addig nincs esküvő, amíg a koreai anyuka és apuka bele nem egyezik
Tegyük fel, hogy a jövendőbeli férjurad nem "rasszista" és elfogad téged úgyis, hogy fehér vagy. Elkezdtek randizgatni, később megtörténik a leánykérés, amit az esküvő követ. Legalábbis így kellene történnie. Viszont Koreában van egy olyan szokás, hogy amíg a jövendőbeli anyós és após nem fogad el, mint családtag, nem lesz esküvő, szeressétek egymást bármennyire is. Koreában az esküvő a két család egyesülését jelenti, ugyanis a család Koreában egy nagyon fontos érték. Emiatt is vetik meg az egyszülős családokat, pláne, ha csak az anya van jelen a családban, a férj időközben lelépett -, emiatt küldik el a gyermekeiket külföldre tanulni  az egyedül maradt anyák.
Tehát, ha a jövendőbeli anyós, após ellenzi a kapcsolatotokat ennyi volt, eljegyzés felbontva, nincs házasság. Slusszpassz.

03. A költségek
Tegyük fel, hogy egy viszonylag felvilágosult anyóssal és apóssal van dolgod és már az esküvőt tervezgetitek. Mind tudjuk, hogy egy esküvő nem olcsó mulatság, de Koreában sokkal drágább egy esküvő, mint itt magyarhonban. 
Külön iparág fejlődött ki az esküvőkre. Szöulban van egy olyan negyed, ahol egy egész utcasor bolt csak esküvői ruhákat, kiegészítőket árul, rengeteg a házasságkötés-terem, az étterem és minden horribilisan drága. De ne csüggedj mindent a szülők fizetnek, nektek, az ifjú párnak egy forintot/wont se kell fizetnetek. 
Viszont tényleg 50%-50%-ban fizetnek. Legyen az az esküvői ceremónia, a nászút, a ruhák és ezek bizony milliós összegeket jelentenek, és bizony a Te családodnak is ki kell fizetnie mindent. És mind tudjuk, hogy egy ruha akár több száz ezer forintba is kerülhet és a különböző arany, gyémánt kiegészítőkről nem is beszéltünk még -, mert igen, Koreában meg adják a módját.
Oh, és mielőtt elfelejteném a vannak bizonyos dolgok, amiket muszáj kifizetni. Ilyen például, hogy a férjurad családja megveszi nektek a közös otthonokat, de cserébe a Te családod megveszi a lakás teljes berendezését, felszerelését. A férjurad családja vesz neked egy egy különleges ajándékot - valamilyen gyémánt berakásos ékszer általában -, míg a Te családod kifizeti a közös otthonotok 10%-t készpénzben. 
Ha gazdag családod van, akkor azt hiszem nem lesznek gondok, de ha nem, akkor megfontolandó a házasság. 

04. Nem kapod meg a vezetéknevét
Koreában nem fogod megkapni a vezetéknevét, nem leszel Park Chanyeolné, se Jeon Jungkookné, mielőtt elhinnéd. Koreában nem lesz férjezett neved, örökre megmarad a leánykori neved, persze, ha nem kérvényezed külön és nem fizetsz érte egy rakat pénzt, hisz az összes hivatalos papírodat le kell majd cserélni. 

05. Örökre rajtad ragad az anyós és az após
Amikor már elhinnéd, hogy mindent elintéztél, végre boldog lehetsz Oppaval, akkor jön a hitel visszafizetése. Mert bizony az ősök gyakran hiteleket vesznek fel, azért hogy ki tudják fizetni az álomesküvőtöket. Koreában nagyon szoros a szülő-gyerek kapcsolat, mindig ott lesznek egymásnak történjen bármi, emiatt is alakult ki az a szokás, hogy a a már nyugdíjba vonult anyós, após beköltözik hozzátok, ugyanis a tradíció azt diktálja, hogy a gyermekeknek gondoskodni kell a szüleikről, így egyszerűbb maguk mellé venni őket. 

06. A koreai pasik nagyon anyásak
Koreai férfiak szinte biztos, hogy az anyjuk mellett nőttek fel, nagyon ragaszkodnak az édesanyjukhoz, emiatt ne lepődj meg, ha helyetted inkább az édesanyjukra hallgatnak. Ha az anyós azt mondja, hogy rosszul neveled a gyereket, akkor az úgyis van, még a férjed is rá fog erősíteni erre. Ha az anyós azt mondja el kell venni tőled a gyereket, akkor az úgy lesz és az anyós fog róla gondoskodni helyetted. 
Probálj meg a kedvében járni, hódolj be a koreai anyukának, ő a főnök a háznál, nem más.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése