Ügynökségek nyomában: JYP Entertainment - KÉrdekesség

2017. máj. 26.

Ügynökségek nyomában: JYP Entertainment

Minden előadó mögött egy ügynökség áll, legyen együttes, énekes, színész vagy modell. A most induló "rovatomban" a dél-koreai ügynökségek nyomába eredek, és igyekszem a legtöbb vállalatot bemutatni, akik idolokkal foglalkoznak. Nyitásként a Big3 egyik tagját szeretném bemutatni, vagyis a JYP Entertainment. De elsőnek mi is az a Big3? 3 ügynökség, akik a legnagyobbak a koreai pop iparban, piacon (nekik van a legnagyobb befolyásuk a kpop alakulására, illetve a legnagyobb bevétellel is rendelkeznek) és a koreai részvénypiacokon is jelen vannak, ez az SM, YG, illetve a JYP Entertainment. Régebben a Cube Entertainment volt a negyedik tagja ennek a körnek, hogy miért eshetett ki az iparból, azt majd az ügynökséggel foglalkozó cikkemben bemutatom. 

Park Jinyoung a JYP megalapítója
Park Jinyoung 1997. április 25.-én alapította ügynökségét, mely azóta is a JYP Entertainment (koreaiul: JYP 엔터테인먼트) nevet viseli. A cég foglalkozási körébe tartozik, hogy lemezkiadóként funkcionál, tehetségeket fedez fel, gyakornokokat képez ki profi énekesé, zenei kiadó, illetve koncert és rendezvényszervező is, hiszen saját rendezvényeiket, az előadóik koncertjeit ők szervezik meg. 1997-es létrehozást nagyban az SM Entertainment gyakornoki rendszere alapozta meg, melyet azóta több ügynökség, cég is átvett. Viszont a legnagyobb cél az amerikai piacra való bejutás volt, melyet a JYP 10 év alatt elért, mivel 2007. június 20.-án New York City-ben létrehoztak egy amerikai irodát és stúdiót, ami a JYP USA nevet viseli. Ezt követően nagy durranásnak számított, hogy a Wonder Girls nevű lánycsapatuk szerződést kötött a Jonas Group-pal, így a lányok 2009. júniusában csatlakozott a Jonas Brothers világ körüli turnéjához, mint vendégfellépő. 2011 novemberében megalakult az amerikai székhelyű leányvállalat a JYP Creative, melybe Park Jinyoung 1,2 millió dollárt fektetett be, ám 2012 végére, mintegy 1,5 millió dolláros veszteséggel zárták az adott évet, így a vezérigazgatónak döntenie kellett, megszűntette az összes amerikai irodát, így a leányvállalatot is, s ezzel véget ért az amerikai álom. 2016. február 19-én forgalmazási szerződést kötnek a China music coperation-nel. Jelenleg az ügynökségnek 5 épület van a tulajdonában, és mindegyik mást funkcionál (egyikben képzik ki a gyakornokokat, másikban vannak a próbatermek, irodák stb...), 2017-ben pedig szeretnék ezt az 5 funkciót 1 épületben elvégezni, így jelenleg is költözik a JYP Entertainment. 

A veszteségek ellenére a JYP Entertainment 2011. március 18.-án 300 000 usa dollárt adományozott a japán katasztrófa elhárításához, illetve ezen évben október 24.-én 130 000 usa dollárt adományozott a thaiföldi árvíz áldozatainak. 

Az ügynökség több közös vállalatot is létrehozott, nézzük is őket.
Holyim: 209 júniusában kötött szerződést a JYP Entertainment, illetve a Jonas Group, melynek eredménye az lett, hogy a Wonder Girls nevű lányegyüttes a Jonas Brothers világkörüli turnéján felléphetett a kijelölt városokban a "Nobody" és a "Tell me" című dalaikkal, egyfajta "előzenekarként". Ugyan ebben az évben hozták létre a Holyim nevű leányvállalatot, mely a JYP Entertainment és a KeyEast BOF közös vállalkozása. 

J.Tune Entertainment: 2010 decemberében a JYP Entertainment magába olvasztotta ezt az ügynökséget. 

Nem csak közös vállalatok vannak, hanem más országok lemezkiadóival is szerződéseket kötöttek:
BEC-TERO Music - Thaiföld
Trinity Optima Production - Indonézia
Tencent, illetve China Music Coperation - Kína
One Prodution - Ázsia többi részében ez a lemezkiadó felel a megjelenésért, így jelen van például Szingapúrban, Tajvanon, Hong Kongban. 
SubKulture Entertainment - Amerikai Egyesült Államok

A bukások ellenére a JYP Entertainment több leányvállalattal is rendelkezik, mint például AQ Entertainment (magába olvasztotta a vállalatot), Studio J (szabad művészeket, előadókat foglalkoztat), JYP Pictures Co. Ltd (film és sorozat gyártással foglalkozik, így olyan művek kerültek ki a kezeik közül, mint a Dream High, Dream Knight, Magic School, 2PM Wild Beat), JYP Foods Inc (koreai BBQ étterem New York Cityben, mely elég drágának számít), JYP Service (ez felel a facebookon megjelenő tartalmakért, amelyeket a JYP hivatalos és előadóik facebook oldalán tesznek közé). 

Ahogy megszokhattuk a legtöbb ügynökség elnevezi egy közös néven az előadóikat, mintha egy nagy család lennének, a JYP Ent. esetében ez a név a JYP Nation, így olyan előadóik vannak, mint a 2PM, GOT7, Day6, Miss A, 15& vagy a Twice. A Studio J alá tartozik G.Soul, Day6, Park Jimin, Baek Yerin vagy Jo Kwon. Érdekességként pedig összeszedtem (a teljesség igénye nélkül), hogy milyen együttesei voltak az ügynökségnek, illetve kik voltak azon híres művészek, akik ugyan az ügynökségnél voltak gyakornokok, de végül nem a JYP szárnyai alatt debütáltak. 

Volt előadóik:
- 2AM
- Wonder Girls
- Byul
- g.o.d (2004-2006)
- Jay Park (2PM volt tagja, 2006-2010)
- Rain (2002-2007)
- San-E (2010-2013)
- Meng Jia (Miss A, 2010-2016)

Volt gyakornokjaik, akik híresek lettek, de nem az ügynökség alatt:
- CL (2NE1)
- Hani (EXID)
- Hoya (Infinite)
- Hyolyn (Sistar)
- Hyomin (T-ARA)
- Jinsol (April)
- Youngmin és Kwangmin (Boyfriend)
- Chungha (I.O.I)
- Peniel (BTOB)
- Shownu (Monsta X)
- Youngjae (B.A.P)
- Yein (LovelyZ)
- Yoon Doojoon és Son Dongwoon (Highlight)
- Yuji (Bestie)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése