Mindennapi Korea: Street Food - KÉrdekesség

2017. máj. 8.

Mindennapi Korea: Street Food

A street food valami olyan, mit mindenki szeret legyen a Föld bármely pontján is.Vannak országok - leginkább az ázsiai országok és az USA-, ahol street food színes, érdekes és mindenek előtt ínycsiklandozó, de olyan mértékben, hogy már magától a látványtól is beindul az ember nyálelválasztása.
Magyarország nem ebbe a kategóriába tartozik. Nálunk van lángos, kürtöskalács és... Talán ennyi is lenne a hazai felhozatal, ha nem számítjuk bele más nemetek ételeit is.
De mi is az a street food?
A street food klasszikus értelmezése az utcán, kézből, menet közben is elfogyasztható ételekre vonatkozik. Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt ételeket és italokat egyesítő fogalomba beletartozik a világ összes ilyen típusú fogása. Az utcán vásárolt étel előnye, hogy általában jóval olcsóbb, mint az étteremben kapható fogások, sok esetben a szemünk előtt készül az étel, illetve szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk, így a street food nem csak pénzt, hanem időt is spórol számunkra. (forrás: x)
Azt hiszem bevezetőnek ennyi bőven elég is lesz. Lássuk a legközkedveltebb utcai fogásokat Szöul utcáiról.

01. Tteokbokki
Rizstészta-rudak chilis mártással. A tteokbokki kifejezetten olyan étel, amivel nem lehet mellé lőni, a fiatalok és az idősek is egyaránt imádják. Az élénk vörös szín is arról árulkodik, hogy nagyon csípős lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá a csípős ételekhez, de ne ijedjünk meg az éttermi változat sokkal enyhébb.

02. Sundae
Véres hurka. A véres hurka világszerte népszerű, minden nemzetnek meg van a maga saját kis receptje. A koreai leegyszerűsítve: Az alvadt sertésvér, az üvegtészta és az árpa keverékéből készült tökteléket sertés- vagy szarvasmarha bélbe töltik. Szeletekre vágva tálalják, gyakran csiliszószba mártogatva fogyasztják. Továbbá gyakran rendelnek a sundae néhány szelet májat és/vagy tüdőt. 

03. Odeng
Az odeng gyakorlatilag pálcikára nyársalt hal, ami  egy húsleves alapban főznek meg. Egy nyárs mindössze 500 won, ami körülbelül 126 forintot jelent, ezzel a legolcsóbb street food. Álitolag másnaposságra tökéletes gyógyír.

04. Tempurált ételek
A tempura voltaképpen egy könnyű palacsintatészta, ami mindössze három hozzávalóból készül. A tésztába burkolt halakat, tengeri herkentyűket vagy zöldségeket azonnal forró, bő olajban sütik ki. A tempura tészta néhány perc alatt ropogósra sül. 

05. Bindaetteok
Mungóbab (én is csak most tudtam meg, hogy létezik ilyen) palacsinta. A bindaetteok minden idők közkedveltebb koreai palacsintája, amit már évszázadok óta fogyasztanak a koreaiak. Az áztatott mungóbabot leturmixolják, amíg krémes állaga nem lesz, majd a már előre feldarabolt zöldségekkel vagy az előre előkészített erjesztett kimchivel összedolgozzuk végül bő olajban kisütjük.

06. Kimbap
Sokan egyszerűen csak "koreai shusinak" csúfolják és megjegyzem nem ok nélkül. Mindkét ételnek ugyanaz a lényege. 

07. Bundegi
Most egy kissé bizarr ételhez jutottunk, ami nekünk nem kicsit lehet furcsa és talán elfogadhatatlannak is tűnhet számunkra. A főtt vagy párolt selyemhernyólárva egy olyan étel, ami "szétrobban" a szádban, ha ráharapsz.

08. Ojingeo gui
Grillezett tintahal. Egy másik egyszerű, ám mégis igen népszerű étel, a faszénen grillezett tintahal. 

09. Muneo dari gui
Grillezett polip lábak. Lényegében ugyanaz, mint az előző. Faszénen grillezett poiliplábak, amiket "chipsként" esznek az emberek. 

10. Jwipo
Füstölt tintahal. Népszerű étel a kései órákban, amikor beülnek az emberek néhány üveg sojut meginni valahova. A tintahalat először szárítjuk, majd füstöljük végül fűszerezzük. Annyira népszerű étel, hogy még a kisboltokban is árulják. 

11. Édesburgonya csikók 
Konkrétan hasábburgonya azzal különbséggel, hogy édesburgonyából készül. Az édesburgonyáról érdemes tudni, hogy valójában nem is burgonya, hanem valami teljesen más növény. Koreában elég közkedvelt zöldség. 

12. Kkulthare
Sárkány szakáll cukor? Legalábbis valami ilyesmit jelent. A sárkány szakáll cukorkát csak a királyi család engedhette meg magának. Az összetevők: Méz és kukoricakeményítő, egyszerű, nem? De az elkészítése se túl macerás: link. Töltelékként gyakran használnak diót és hasonló finomságokat. 

13. Hottok
Az egyik legismertebb koreai street food. A tészta lisztből, vízből és/vagy tejből, cukorból, élesztőből és kevés olajból áll. A megkelesztett tésztából tenyérnyi adagokat készítenek. Töltelék a legtöbb esetben barna cukor, fenyőmag, méz, diófélék.

14. Dalgona
A legegyszerűbb street food (az elkészítéséhez csak cukor és szódabikarbóna szükséges), de egyben a legszórakoztatóbb is. Ez egy játék. A játék célja, hogy úgy törjük körbe a benne lévő alakot, hogy ne sérüljön meg, ha sikerül ingyen megkapod. 

 15. Gyeran ppang
A tojás kenyér népszerű téli étel. A kenyér (, ami gyakran készül gofritésztából) tetején vagy a belsejében van egy egész tojás. Lényegében ennyi is lenne. 

16. Bungeoppang
Hasonlóan készül a japán taiyakihoz. A halacskák belsejében a legtöbbször vörös bab vagy matcha krémet raknak. Nagyon olcsó étel, ami szintén a téli időszakban népszerű. Mivel nagyon olcsó, az iskolák környékében sokkal több az árus. 

17. Hodugwaja
Dió/s süteménynek lehetne talán fordítani. Az előző ételhez hasonlóan gofritésztából  készül, ami tömve van vörös azuki bab krémmel, néha néhány szem diót is raknak bele, de ez nem túl gyakori. Télen a metróállomások környékén rengeteg standot találunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése