Interjú a magyarok között: B.A.P Hungary - KÉrdekesség

2017. ápr. 25.

Interjú a magyarok között: B.A.P Hungary

Az első fandommal készült interjúnk alanya nem más volt, mint maga a BA.P Hungary, akik most aktívan tevékenykednek annak érdekében, hogy a koncert sikeres és élményekkel teli legyen, mind a fiúk, mind a jelenlévők számára. Az interjúban olvashattok arról, hogy milyen hivatalos magyar projektekkel készülnek a lányok, mely nemzetekkel dolgoznak együtt, s egyéb háttér információkat tudhatok meg a B.A.P Hungary működésével kapcsolatban. 

K: Sok mindenre kiszeretnénk majd kitérni az interjú folyamán, de kezdjük a legeslegelején. Bemutatnád nekünk a B.A.P Hungary-t? Mikor, mért született meg, hasonlókra lennénk kíváncsik első körben.
V. Az B.A.P Hungary oldal 2012. január 31.-én alakult Minji jóvoltából. A B.A.P Hungary azért jött
létre, hogy a legfrissebb információkat, feltöltéseket eljutassa a rajongókhoz. Az interjúk, SNS feltöltések, egyéb információk mellett műsorok fordításával szeretnék még jobban megismertetni a B.A.P-t. Valamint a magyar BABY közösség összekovácsolása miatt is jött létre. Júliusában csatlakozott Tami majd kicsit később Hana is. Sajnos Minji nem admin már, mert nem volt ideje az oldalra, így kilépett. Viszont visszatért, mint fordító, így a B.A.P dalok fordításának egy részét most is neki köszönhetjük. Én, Smilry 2014 végén csatla
koztam. Majd csatlakozott hozzánk Nicole és a fordító csapatunk: Fanni, F. és Peggi. Igazából mindenkinek megvan a szerepe. Akik az oldalon tevékenykednek: Tami, Nicole részben Hana és én, Smilry. Tami a twitter, instagram posztokért illetve az albumokért felel. Nicole főleg interjúk fordításával foglalkozik, de ha úgy van Twitter és Instagram feltöltéseket is kirak. Hana ha szükség van rá besegít az interjúkba, dedikálás beszámolók fordításába. Jómagam meg mindennel foglalkozik, azaz SNS feltöltések, interjúk, beszámolók, néha fényképek feltöltése az albumokba. Fordító csapatunk tagjai akik a dalokkal foglalkoznak: Hana, Minji és én Akik műsorokat fordítanak: Hana, Fanni, F., Peggi , én Illetve van egy kis csoportunk az ideiglenes fordítóknak. Ezt azért hoztuk létre, hogy aki hébe-hóba kedvet kap, válogathat a listázott műsorok közül. Itt meg is tudjuk beszélni, hogy ki mit fordít, így nem lesz az, hogy ketten egyszerre fordítanak egy műsort. Itt igazából mindig jövés menés van, aki éppen kedvet kap az fordít. Bár nem adminok, de nagyon hálásak vagyunk nekik is. Már elég régóta szervezünk projekteket is , illetve be is csatlakozunk . nemzetközi projektekbe. Igyekszünk mindig kommunikálni a rajongókkal a kommenteken keresztül, illetve az ő véleményüket is kikérni egy-egy dologról. Szeretnék, ha nem csak egy oldal lennénk, aki közli az információkat, hanem egy oldal, ami inkább hasonlít egy közösségre, és a többi rajongó is megnyilvánulhat. Bár van egy csoportos ami az oldalhoz tartozik , azért a B.A.P Hungaryn is szoktak egymással és velünk pár szót váltani a BABYk és az oldalra látogatók.


K: Ahogy kivettem elég sok mindennel foglalkoztok egyidejűleg. Az oldal működtetése nem zavar bele a hétköznapi életetekbe? Bizonyára sok időt vesz el a szabadidőtökből, hogy naprakészen maradjatok.
V: Ez így van. Igazából nekünk ez egy kikapcsolódás is. Ami több időt vesz igénybe az a dal,műsor és hosszabb interjúfordítás. De ezeket szívesen csináljunk, inkább kikapcsolódás, hobbi az egész, nem kötelesség, amit meg kell csinálni. De ezért is jó, hogy többen vagyunk. Fel tudjuk osztani a munkát. Illetve a posztolással is ez a helyzet. Aki éppen gépnél van kiteszi az infókat. Én mindig szoktam szólni, ha nem leszek netnél, így a többiek azt is kiteszek ilyenkor, ami általában az én dolgom. Mostanában például műsorfordításokra nem volt időm az iskola és otthoni tevékenységek miatt. A többiek is elfoglaltak, de mindig van aki épp ráér így váltjuk egymást :) Például most az ideiglenes fordítóink hoztak V appokat, míg mi nem értünk rá. Most meg Nicole és Hana dolgozik egy hosszabb műsoron. Természetesen vesz el az időnkből ez az egész, de mivel szeretjük csinálni , ez nem jelent gondot :)


K: Mint egyszeri fannak hatalmas örömöt okoz, hogy vannak olyan állhatatos emberek még, akik szabadidejüket feláldozva fordítanak. Sajnos, nem mindenki kellően megértő és türelmes. Elő szoktak fordulni türelmetlenkedő, eléktelenkedő hozzászólások, üzeneteke?  Mit reagáltok rájuk?
V: Akármilyen meglepő, itt nem jellemző a türelmetlenkedés. Amióta B.A.P Hungary fordító vagyok nem találkoztam olyan üzenettel. kommentelt, hogy miért nincs még kész xy és mikor lesz kész z. Tudja mindenki, hogy a szabadidőnkbe fordítunk és egy műsor sok idő, nekünk az meg nem mindig van. A dalokkal hamar meg szoktunk lenni. Eddig csak a Heyo TV-vel kapcsolatban jöttek kérdések, hogy lesz-e folytatás. De az sem türelmetlenkedő hangvételű. Azzal sajnos lassabban haladunk angol fordítás hiánya miatt. Ilyenkor mindig válaszolunk, hogy természetesen folytatjuk, amint lesz angol felirat neki állunk. Máshol már fordult elő, hogy türelmetlenkedtek, de az nem itt volt


K: A mai világban meglepő, hogy nincsenek eléktelenkedő kommentek. Azt hiszem, mondhatom, hogy a BABYk igazán megértőek. Ha már a rajongóknál tartunk mi a véleményed a magyar fandomról? Kellően népszerűek a fiúk vagy szerintettek el vannak nyomva?
V: A magyar BABY fandommal megvagyunk elégedve. Van egy aktív réteg, akik mindig igyekeznek részvenni a projektekben, játékokban. Veszekedések, viták sem jellemzőek a hazai BABYkre, segítőkészek, nyitottak. Úgyhogy örülök, hogy ilyen ez a fanodom. A B.A.P a népszerűbbek közé tartoznak hazánkban, persze van több banda mely nagyobb figyelmet, népszerűséget kap, de ez így van rendjén. Igazából szoktam beszélni a BABYkkel, hogy jó lenne ha Koreában kicsit népszerűbbek lennének a fiúk, mert a per sajnos sokat rá tett erre. De inkább legyünk kisebb, családias fandom, mint nagy tele problémával. Sokan szeretik őket itt is és nemzetközi szinten, bár lehet a per óta kicsit csappant a népszerűségük, de elnyomva nincsenek :D


K: Igen, ezzel teljes mértékben egyetértek. Jobb a családias légkör, mint a széthúzás:) Igen, a per. Az egy sötét időszak volt mind a fandom, mind a fiúk életében. Akik nem tudnák, miről van szó, röviden elmondanád a lényegét?
V: Természetesen. A B.A.P 2014 őszében pert indított a cége, a TS ellen. Egyrészt a a fizetés miatt másrést az igazságtalan mánásmód miatt. Annyit kell tudni , hogy fejenként nagyon kevés fizetést kaptak (pedig rengeteget melóztak) és 2014-ben kaptak legelőször fizetést. Szinte minden oldal ezt emelte ki, minden cikk erről szólt. De ott volt a másik nagy probléma. Nagyon szoros napirend. Volt hogy a turné után hazamentek és a reptérről egyből fellépésre. A szüleikkel nem találkozhattak. Alig volt szünetig, ezért is hívták őket a soha nem pihenő B.A.P-nek. A családjukkal sem nagyon beszélhettek belső információk szerint. A per előtti fellépéseken szörnyen néztek a fiúk. DaeHyun, aki mindig nagyokat mosolyog, nem mosolygott. HimChan nem is ment az egyik fellépésre az állapota miatt DaeHyunt meg a kórházból rángatták el egyenesen a fellépésre. Zelo bátyja is felszólat és leírta, hogy 3 tag is elájult a próbák során és, hogy mennyire nem voltak jóbőrben. Illetve több barátjuk, és családtagok is leírták a szomorú valóságot, hogy mennyire nem törődött a cég a fiúk egészségével. Természetesen rengeteg cég igazságtalan és hajtja a bandát. De mindennek van határa. Valamint az is a csapaton múlik, hogy tűri vagy kiáll magáért, még ha következménye is lesz. Bár többen elhagyták a fandomot. A fiúk sokkal jobban vannak. Annyi szünetet kaptak azóta, mint talán a per előtt összesen soha. Több beleszólásuk is van mindenbe, kiköltözhetnek a dormból. Úgyhogy nagyon őrölünk, hogy ezt a döntést hozták és végig csinálták a pert együtt.


K: Nagyon nehéz lehetett, hirtelen nem is találok szavakat. Sajnos ez a K-Pop árnyéka, amiről nem sokat tudhatunk, mi, rajongók:/ Ha jól tudom a per utáni hirtelen stílusváltozás is eltántorított néhány rajongót. Erről mit gondolsz?
V: Így van, rengeteg olyan dolog van, amiről a rajongók mit sem tudnak. Olvastam ezt akkoriban és mint sok BABY én is értetlenkedtem. A B.A.P-t egy stílusba se lehet beskatulyázni. Mindig is próbálgattak új stílusokat. A keményebb számok mellett már az elején ott voltak a könnyed, bulisabb számok. lásd: Warrior, Coffe Shop, Hurricane, Crash, Bangx2. Mind különböző. Talán a a Carnival és That"s My Jam miatt mondták ezt. Hisz a Carnival teli van vidám számokkal nincs is rajta keményebb dal. A That"s My Jammel szinté ez a helyzet. A NOIRral pedig szintén visszatértek a sötétebb stílushoz, amit sokan hiányoltak. Úgyhogy máig nem értem ezt a stílusváltásos teketóriát.


K: Egyet kell, hogy értsek. Az csak pozitív, hogy sok mindenben kipróbálják magukat a fiúk, tapasztalatokat gyűjtenek. Egy korábbi válaszodban említetted, hogy szoktatok projektezni. A projektek többsége nemzetközi, ugye? A hazai projektekkel mi a helyzet?
V: Nekem például ezért is a kedvenceim. Mindenevő vagyok a zene terén, így ha szomorú dalt szeretnék, vagy pörögni akarok, esetleg rockosabb zenére vágyom, akkor a B.A.P-nél mindent megtalálok. Mostanában igen, a szülinapos projektek nemzetköziek. Természetesen haza projektek is voltak, vannak és lesznek. Főleg videós és trendelős projektjeink voltak. A legelén a Hungarian Babyz are waiting for B.A.P projektekre nagy volt a érdeklődés készült is két videó. Szülinapos videók is készültek, de ezeknél főleg nemzetközi projektekbe csatlakozunk. Évfordulós videónk is voltak, a legutóbbi nagy sikert akartot a külföldieknek is tetszett, igazán meghatóra sikerült. Valamint a legutóbbi videós projektünk is sikeres volt, egész sokan részt vettek benne. Meg kell, említsem az olasz projektet is ahol kiskönyvet állítottunk össze a fiúknak, amit a koncerten az ajándékok közé tettük. Na meg a zászló, aminek nagyon sok BABY őrölt. Feldobtuk YongGuknak és kép is készült róla, azt hiszem az egy nagyon emlékezetes pillanatot volt. Jelenleg pedig a koncertre készülünk nagyerőkkel. Úgyhogy vannak hazai projektek is, de mivel a szülinapi projekteknél, meg évfordulósoknál elég sok a nemzetközi, inkább oda csatlakozunk, főleg ha megkeresnek vele minket.

K: Igen, a B.A.P albumait én is szeretem. Igen, a nemzetközi projektek hasznosak, sokkal nagyobb a lehetősége, hogy észreveszik ^^ Olvastam, hogy most az olaszoktól szeretnétek az olaszoktól lightstickeket rendelni. A koncertre való készülődés hogy halad? A könyvről mesélnél kicsit, mire is kell gondolnunk itt?
V: Így van. Benne van a pakliban, hogy idén nem hoznak a koreaiak lightsticket a koncertre árusítani. Persze nem 100%, de Amerikába se vittek és az európai turnéra se írták ki a többi merchel. Sokan szeretnének, így ezt a megoldást találtuk. Az olaszoknak van kpop boltjuk, így a hamarabb ideérnek a matokik. Egész jól :) A flashbomot lehet gyakorolni, Hana szervezett próbákat. A sípok kézen vannak, a banner is, már csak nyomtatni kell. A fiúk ajándékai is készülnek, a fanchantokat kitettük mind, a videókat csinálom még a maradékhoz. A zászló is készül. Valamint egy nemzetközi fanbase-el is összefogtunk egy kis üdvözlőajándékhoz. A kiskönyvnek lassan neki állok. Arra is gyűlnek a üzenetek, rajzok és képek. A könyv olyan alakú lesz, mint tavaly és kb akkora. (kb kisfüzet méret) a borítója tervezés alatt áll. Szeretnék az elejére betenni egy közösfotót, erről majd később írunk is posztot. Ugyanúgy, mint tavaly színes lapok lesznek belefűzve a kis könyvbe. ezekre írjuk az üzenetet ragasztjuk a képeket. Annyi még az érdekessége, hogy a lapokat próbáljuk dekorálni a comebackeknek/eáknak megfelelően, mint pl ROSE - rózsa, virág motívumok. A képeket előre el lehet küldeni, kinyomtatjuk és beragasszuk. Aki elküldi 23-ig az üzenetét, annak a Seoul Mates egyik tagja lefordítja koreaira és így kerül bele a könyvbe. Természetesen a helyszínen is lehet bele írni. Ezért is teszünk bele lapokat, mert így bármennyit bele tudunk tenni pluszba, ill a feleslegeset kivesszük. Ez a koncert végén át lesz adva a fiúknak.


K: Jó sok mindennel készültök és mind-mind ötletes a maga módján. A könyv ötlete tetszik a leginkább a felsoroltak közül, na meg persze a zászló. Már türelmetlenül várom, hogy láthassam, ahogy pózolnak, vele a fiúk ^^ Reméljük mindennel sikerül időben elkészülnötök, mi drukkolunk! ^^ Külföldi fandomokkal is együttműködtök, ahogy olvashattuk. Mióta ápoltok jó viszonyt a külföldi BABY közösséggel? És ha szabad megkérdezni melyekkel álltok kapcsolatba?
V: A matokit kihagytam. Magyar matokit is var az egyik BABY ^^ Reméljük, megörökítik egy csoport képpel a zászlót. Tavaly egy délután dobtam össze a kiskönyvet szóval ahhoz képest rengeteg időm van XD A többi is meglesz . Úgy 2 éve azt hiszem. A B.A.P France Internationallal, az European BABYzzl illetve mot a bap_intl-el dolgozzunk együtt a koncertes projekten. De ha felkeresnek minket projektekkel vagy bármivel, sgítünk más külföldi közösségnek is. Múltkor például a B.A.P Andamiro projektébe szálltunk bele, ők egy koreai oldal.


K: Ahhoz képest valóban rengeteg időtök lesz :D Kellemes érzés hallani, akarom mondani, olvasni, hogy a magyar fandom ilyen hatalmasra nőtte ki magát. Rengeteg munkátok lehet benne ^^ Nemrégiben volt/van Himchan születésnapja, ha minden igaz. Mesélnél kicsit a projektről? Mennyire lett sikeres?
V: Van benne munka az biztos, de a mostani projektekben is nagy segítségre vannak a rajongók, hisz igyekeztünk őket is bevonni az ötletelésbe. Illetve a zászlót, matokit, síp projektet az ő segítségükkel hozzuk létre. Mármint HimChan szülinapi projektjéről? Igazából most csak trendelős projekt volt. Ami 2. trend volt hazánkban is , így sikeres volt ^^ Most videós projekt nem volt se hasonlók. A legtöbbször adományos projektek vannak. Ugye ez nagyon jellemző a fiúkra, és egyszer mondták is, hogy az adományozások a legnagyobb ajándékok számukra. Így a BABYk a szülinapokra is ilyeneket terveznek. Mi ezekbe most nem vettünk rész a koncertre való tekintettel, hisz az is sok pénz illetve a projektre való pénzgyűjtés is ott van, valamint egy nagy projektet a B.A.P Townt tudhatjuk magunk mögött. Oda is sok adomány érkezett. Így mostanában csak trendeléseken veszünk részt


K: Lenyűgöző, hogy mit véghez nem visztek a rajongókkal együtt, minden elismerésünk ^^ Igen, igen, Himchan születésnapjára gondoltunk. Csak magamat tudom ismételni, hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy képesek volt erre a magyar fandom. Tehát, ha jól értem, szoktatok adományozni. Itt a szokásos rizsadományra kell gondolnunk vagy voltak más megmozdulások is, amikben részt vetettek?
V:Az iskolás projekt volt az első adományozás. Persze nemzetközi részről a BABYk rengeteg dolgot kitaláltak már, rizs, játék, állateledel adomány, stb. Amibe mi is rést vettün..nos az elő egy tüzifás projekt volt. Pénzt lehetett adományozni, amiből tűzifát vesznek a rászorulóknak. Ezt a BAP's Helping Hands szervezte. Igazából azt csak megosztottuk és meglepődtünk, hogy valaki/k adományozott/adományoztak a B.A.P Hungary azaz a magyar BABYk nvében. Nagyon hálásak vagyunk azóta is a névtelen adományozó/k-nak. rá is tették a logónkat az oklevélre amit a fiúknak elküldtek. Ugyanígy volt a rizses projekt a LOE SEOUL AWAKE koncert. Ott koszorú volt kiállítva és az adományozók nevei. logói ott voltak, így a mienk is, ami külön öröm volt 🙂 Aztán jött a nagy projekt. a B.A.P TOWN. Azaz egy iskola felépítése a fiúk neve alatt a gyerekek számára, akiknek nem adatott meg az lehetőség, hogy oktatásban részesüljenek. A B.A.P nagy álma vált ezzel valóra főleg YongGukké. Több milliós projektről beszélünk. A BABYk összefogtak minden tájt, mi is úgy gondoltuk, hogy csatlakozhatnánk. Így elkezdtük a gyűjtést. 150.000 körüli összeg gyűlt össze magyar részről. Jelenleg várólistán van az iskola, hogy megépíthessék. Jelenleg pedig a síp projektünk az adomány alapú. Aki sípot vesz az mind ad
mánnyal fogja támogatni a kijelölt szervezett. Mivel ezt még nem publikáltuk, a nevet még nem írom le, mert várunk a papírokra.


K: Igazán becsületre méltó mindaz, amit a BABY-k tettek a fiúk nevében. Mindig is lenyűgözött, hogy mikre nem képes egy fandom és még lenyűgözőbb, hogy magyarok is részt vettek jó néhányban ^^ a sípokból befolyt pénzt egészen biztosan jó kezekbe fog kerülni. Az interjúnk ezzel véget is ért. Már csak egy kérdés: Esetleg egy üzenet az olvasók felé?
V: Ha összefog egy fandom, sok mindenre képesek ^^ Végezetül csak annyit fűznék hozzá: Szeressétek továbbra is a B.A.P-t, aki nem ismeri őket ismerkedj velük, megéri :)  Ne hagyjátok ki a koncertjüket, mert hatalmas buli lesz. Május 7 Barba Negra Track , ott találkozunk ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése