Ijesztő dolgok a K-Popban - KÉrdekesség

2017. ápr. 21.

Ijesztő dolgok a K-Popban

Mint egyszeri fanok csak a csillogást, a fényeket, a tökélyt, na meg persze a felszínt látjuk. De a K.Pop sokkal árnyaltabb, sokkal sötétebb, mint azt valaha is gondolná  a kezdő KPopper, aki a rózsaszín ködön még jó ideig nem is fog átlátni.

01. Gyakornoki idő
Ahhoz, hogy idollá válhass hosszú és rögös utat kell megtenned, nem elég megfelelned a meghallgatáson, hanem plusz képzéseken kell részt venned, hogy tökéletes, fényes csillagként lépj színpadra. A gyakornoki idő alatt tánc, ének, nyelv (a kínait és a japánt nyomják inkább) órákon kell részt venned, megtanítják, hogy hogyan kell megfelelően kezelni a médiát és hogyan viselkedj a kamera előtt. A gyakornoki szerződések hossza akár 8 vagy 10 évesek is lehetnek és amig le nem jár a szerződésed nem mehetsz el attól az entertainmenttől. Az idolok, akik 10 évnél tovább voltak gyakornokok: link

02. A tökéletesség hajszolása
Két szó: Plasztikai műtét. Az idolok 95%-a már átesett legalább egy műtéten, ha máson nem is, de egy dupla szemhéj műtéten biztosan. Tudunk olyan idolokról, akik a teljes arcukat átszabták, ilyen például Jessica Jung és ZE:A - KwangHee is. Az EXO tagokról is pletykálnak hasonlókat, de azokban nem vagyok biztos.  Benne van a koreai mentalitásban, hogy csak a tökéletes a jó, a többi, mind rossz, nem elfogadható. Nem véletlenül kapnak a 16-7 év körüli lányok születésnapi ajándékként orrplasztika műtétet szüleiktől. Tehát, ha valami rajtad nem tökéletes, nem csinálnak belőle gondot, kés alá fektetnek, a lényeg, hogy el tudjanak adni.

03. Diéta és még több gyakorlás
A tökéletes testet nehéz műtéti úton letudni és végleg megtartani. Megszabják, hogy miből mennyit és mikor ehetsz (sok idol este hat után már nem is eszik, Félnek, hogy "éjszakai nasolás" miatt elhíznak, felpüffednek). A gyakornokok és az idolok jóformán egész nap gyakorolnak, akár orrvérzésig is. Az idoloknak konkrétan három otthonuk van: A dorm, a próbatermek és a konditermek. 

04. Az ütemterv
Ahogy kiadsz egy új MV-t az elkövetkezendő egy-két hónapban nem lesz egy szabad perced se. Ez idő alatt interjúkra, fellépésekre, díjkiosztókra mész, megjelensz a vörös szőnyegen, különböző reality showokban és varietékben lépsz fel, hogy promotálhasd az új dalodat. És persze, gyakorolsz, sokat. Ha híresebb vagy külföldre is kiutazol, esetleg turnézol is egyet, ami megterhelő a szervezett számára, nem is kicsit.

05. Rossz bánásmód. fenyítés
Ez egy elég kényes téma, nem szívesen beszél róla az ember, szándékosan nem vesszük észre, ha ilyesmi szemtanúija vagyunk. Nem ritka, hogy az idolokat rossz bánásmódban részesítik, ne adj' Isten bántalmazzák is őket. Az MVP-s GiTaek pont emiatt hagyta ott egykori csapatát, már nem bírta tovább elviselni. Az se ritka, hogy a csapaton belül bántalmaznak valakit, akár érzelmileg. akár fizikailag. A pletykák szerint az EXO-n belül is volt egy belő konfliktus a különböző nemzetiségekből adódóan, nem tudunk semmi biztosat. Ha nem akarsz áldozattá válni, a legjobbat kell nyújtanod, de mégis bele kell olvadnod a szürkeségbe. 

06. A szerződések
A szerződés időtartalma 5 évtől egészen 13 évig terjedhet, A 10+ éveseket hívjuk rabszolga szerződésnek, amíg le nem jár a szerződés nem hagyhatod el az ügynökséget, hiába inaktív már évek óta a bandád. A szerződések kiköthetik, hogy és rendszerint ki is kötik, hogy a randizás tilos, ami megérthető, hiszen a rajongók rosszul kezelnék a helyzetet, ellened fordulnának nincs elég időd és energiád a szerelemnek nevezett furcsaságokkal foglalkozni. 

07. A média hatalma
Az idoloknak nincs magánélete, mindenről tudósít minket a média. Nem számít nekik, hogy egy temetésről jössz, vagy az édesanyád épp a kórházban fekszik, mindenhez jópofát kell vágnod, mert a média TUDJA, hogy MI TÖRTÉNT VELED és azonnal letámadnak, nem lesznek tekintettel rád és lelki állapotodra, mosolyognod kell, mert muszáj. Amikor Kang HoDong-ról kiderült, hogy adót csalt a média darabokra tépte. 

08. Sasaeng rajongók
A sasaengek... Róluk itt olvashattok többet: link. Talán a legbetegebb dolgok, amik előfordulnak a K-Popban.

09. Megszállottság
Sok rajongó, ha nem is sasaeng, túlságosan is megszállott. Mindent tudni akarnak a imádatuk tárgyáról (igen, inkább tűnik tárgynak a szemükben, mint húsvér embernek). Tudni akarnak rólad, mit csináltál, azt hol csináltad, mit ettél ebédre, de még a cipőd méretére is kíváncsiak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése